Öppet arkiv firar...  Porträtt 

”Lägg ut!”

bo_holmstrom_duo
Kristallens hederpristagare Bo Holmström 1963 och 2000. Foto: tv Bertil S-son Åberg (SVT) th Martin Magntorn (SVT)

Han har haft en lika naturlig plats i vardagsrummet som tv-kannan på 60-talet. Hans äventyrslystna nyhetsrep i nedrasade tunnlar och dramatiska bankrån har gjort honom historisk. Och ingen har vrålat ”Lägg ut!” lika högt i direktsändning som han.

Jorden har varit hans arbetsplats. Nyheter hans drivkraft. Naturligtvis pratar vi om journalisten, programledaren och utrikeskorrespondenten Bo Holmström. Idag fick Bo Holmström Kristallens hederspris – en välförtjänt uppskattning efter alla minnesvärda insatser genom åren.

Öppet arkiv har rangordnat några av Holmströms oförglömliga storverk:

1. ”Lägg ut!”

En riktigt klassiker! Se hela nyhetsinslaget om sprängningen av västtyska ambassaden här.

lagg_ut_bo_holmstrom1975
En klassiker! Det är 40 år sedan en sprängladdning detonerade på västtyska ambassaden. Bo Holmström vrålar ”Lägg ut! Lägg ut! LÄGG UUUT! ” Foto: SVT

2. ”Lägg ut!” Igen!

Holmström försökte desperat att komma ut i direktsändning under Norrmalmstorgsdrama 1973. Se inslaget och hans egna kommentarer om bevakningen 30 år senare här.

bo_holmstrom_scanpix_norrmalmstorg
Bo Holmström duckar bakom en polisbil under Norrmalmstorgsdramat. Foto: Jan Collsiöö (Scanpix)

3. Tunnelintervjun

Det stora tunnelraset vid Skanstull i Stockholm 1965. Holmström kryper tveklöst in i de rasade tunnlarna för att intervjua de instängda arbetarna. Se reportaget här.

tunnelras
Det stora tunnelraset skedde 1965 när Televerkets kabeltunnel skulle byggas vid Skanstull i Stockholm. En del av tunneln kollapsade och stängde in två arbetare. Självklart är Bo Holmström på plats och kryper in i tunneln för att intervjua arbetarna. Foto: SVT

4. Bo Holmströms första nyhetssändning, 22 år gammal

Det brinner i Gamla stan! Se Holmströms första filmade nyhetsreportage under den explosionsartade branden 1960 i Gamla Stan här.

Bo Holmström, 22 år gammal, i sitt första nyhetsreportage. en explosionsartad brand härjar i Gamla stan 1960. Foto:SVT
Bo Holmström, 22 år gammal, i sitt första nyhetsreportage. en explosionsartad brand härjar i Gamla stan 1960. Foto:SVT

5. Dubbelsvindlarna

När en nyhetsreporter ska skildras i fiktion är det så såklart Bo Holmström som kallas in. Se hela Dubbelsvindlarna med Björn Gustafson här

dubbelsvindlarna_holmstrom
I Dubbelsvindarna får Björn Gustafson gott sällskap. När en nyhetsreporter ska skildras är så såklart Bo Holmström som kallas in. Foto: SVT

Holmströms bibliografi i Öppet arkiv:

1960-talet Första maj på 1960-talet Bo Holmström rapporterar från firandet och tågen.

1960 Aktuellt: Brand på Österlånggatan Bo Holmströms första nyhetsrep.

1961 Extra Aktuellt om Gagarin Holmström rapporterar om Jurij Gagarin, första människan i rymden.

1961 Semester, så campar vi i år  Får campare myror i öronen? Holmström beskriver tältare i programmet om campingen som folkrörelse.

1961 Aktuellt: Pistolpatron

1961 Aktuellt: Dag Hammarskjölds död 

1962 Aktuellt: Viggbyholmsskolan En skola i Täby ska bli internationellt gymnasium. Bo Holmström rapporterar.

1962 Nobelpristagarna i medicin tillkännages Holmström är på plats på Karolinska institutet där Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin ska tillkännages.

1962 Så gör vi TV Ett helt fantastiskt program som berättar allt du behöver veta om hur tv-produktionen såg ut i Sverige på 60-talet. Bo Holmström är självklart med.

1963 Dans – en lek med allvar? Holmström gör ett reportage om ungdomar som tränar dans på Balettakademien i Stockholm.

1964 Fakta om färg-TV Kurs i färgtv-kunskap där en av reportrarna är vår vän Bo. (Och har mycket lite att göra med aprilskämtet om nylonstrumpan, som du kan se här.)

1964 Aktuellt: Kyrkans syn på homosexualitet Holmström gör ett rep på kyrkomötet där homosexualitet är en brännande fråga.

1965 Aktuellt: Raoul Wallenberg Här får vi en bakgrund till Raoul Wallenberg-affären av Holmström.

1965 Aktuellt: Tunnelraset i Stockholm Holmström kryper tveklöst in i de rasade tunnlarna för att intervjua de instängda arbetarna i det stora tunnelraset vid Skanstull.

1967 Höger-trafikvaka Rapporteringen från valvakan om högertrafik.

1967 I kväll Bo Holmström är reporter i nöjesprogrammet där Lennart Hyland är programledare. I detta avsnitt uppträder Anni-Frid Lyngstad för första gången i tv.

1969 Nyår, Inför ett nytt decennium Olof Palmer ger sitt nyårstal och utrikeskorrespondenter rapporterar från sina poster. Bo Holmström säger några väl valda ord från New York.

1972 Kvällsöppet Bo Holmström som programledare. Debatt om miljövårdskonferensen 1972.

1972 Kvällsöppet Bo Holmström som programledare. Kvällens ämne: Har vi glömt Grekland?

1973 Norrmalmstorgsdramat Holmström på plats i händelsernas centrum. Klippet innehåller även Bo Holmströms kommentarer om händelsen 30 år senare.

1975 Bo Holmström vid västtyska ambassaden ”Lägg ut!” Bo Holmström i det klassiska klippet där han vill komma ut i direktsändning. NU! Ett kortare klipp kan du se här.

1976 Studio S  Hur ska vi ska ta hand om det radioaktiva avfallet från kärnkraftverken? Holmström som reporter.

1982 Dubbelsvindlarna När en nyhetsreporter ska skildras i fiktion är så såklart Bo Holmström som kallas in. (Bo Holström är med i en kort sekvens i tredje och sista avsnittet.)

1985 Rapport: Israel lämnar Libanon  Holmström rapporterar ett par kilometer från en grotta i Libanon. Nämre får de av säkerhetsskäl inte komma.

1986 Ljuva kvinnor och verkliga män Jämställdhetsdebatten under 1980-talet.

1994 Glashuset Stenkastning i folkhemmet. Vad händer med jordbruk och fiske om Sverige går med i EU?

1669 Reportrarna: Det hemliga ubåtskriget Programledare Bo Holmström pratar om ryska ubåtar i svenska vatten.

1998 Reportrarna: Herre på täppan  Jämställdheten i politiken och näringslivet. Programledare: Bo Holmström

1998 Reportrarna: Under täcket med Nato Sverige neutralt? Under det kalla kriget var Sverige inblandat i ett hemligt militärt samarbete med försvarsalliansen Nato.

Bo Holmström var utrikeskorrespondent  i New York 1969 – 1973, Paris 1976 – 1978, Rom 1981 – 1983, och på 1980-talet rapporterade han bl a från Libanon och Israel. Bo Holmström gick i pension 2011 när han var 72 år.