Öppet arkiv firar... 

Kristallens hederspristagare Annie Wegelius

anniewegelius_kristallen2016_tillblogg
Till vänster: Annie Wegelius med sin utmärkelse Kristallens hederspris 2016. Foto: Eva Hamilton Till höger: Två av Wegelius produktioner: Peter Harryson i första avsnittet av ”Så ska det låta!” 1997 och Ola Rapace i ”Sjätte dagen” från 1999. Foto: SVT

Grattis Annie Wegelius till Kristallens hederspris!  

Idag har Kristallen, prisutdelningen och galan för svensk tv-produktion, gått av stapeln. Hederspriset gick till Annie Wegelius, den banbrytande tv-pionjären som arbetar som rådgivare åt både svenska och internationella företag och organisationer. På SVT var hon även programdirektör mellan åren 2007 och 2013.

Tycker du om Så ska det låta! och Sjätte dagen? Båda dundersuccéerna har sänts i SVT och är producerade av Annie Wegelius produktionsbolag. Dessutom kan du nu se båda titlarna i Öppet arkiv. Och de är i gott sällskap. För att fira hederspriset slår Öppet arkiv på med stort med några av Wegelius mest uppskattade produktioner som ryms inom Öppet arkivs tidsram (program sända fram till och med den 30 juni 2005).

Så ska det låta – äntligen i Öppet arkiv!

saskadetlata
Peter Harryson i allra första avsnittet av Så ska det låta! som sändes 1997. Nu kan du se detta premiäravsnitt i Öppet arkiv. Foto: SVT

Så ska det låta är ett omåttligt älskat underhållningsprogram som håller än idag! Från start var Peter Harryson programledare till  år 2005 då han lämnade över stafettpinnen till Peter Settman. (Årets upplaga som sändes i början av 2016 programleddes av Kalle Moraeus). Öppet arkiv har fått den unika möjligheten att visa det allra första premiäravsnitttet av ”Så ska det låta” från 1997. Passa på att njut av Peter Jöback, Sharon Dyall, Siw Malmkvist och Allan Svenssons improviserade sånginsatser. Vid pianot Robert Wells och Anders Berglund. Passa på! Programmet kan endast ses i 30 dagar från den 4 september. Se första avsnittet av Så ska det låta här.

Sjätte dagen är tillbaka!

sjattedagen
En ung Ola Rapace (då Ola Norell) i Sjätte dagen 1999. Se alla säsonger av Sjätte dagen i Öppet arkiv. Foto: SVT

Har du sett Sjätte dagen och gillade det du såg? Då är du inte ensam. Serien har varit omåttligt önskad och populär i Öppet arkiv och jämfördes där och då, 1999 när den sändes första gången, med Twin Peaks. Upprinnelsen till historien är ett mystiskt mord på en ung kvinna som hittas död på loftet till sin familjs säteri. En ung Ola Rapace (då Ola Norell) spelar Victor Edgren som dras in i historien. Vad som händer sedan kan du se i Öppet arkiv med över 30 timmar garanterad spänning.  Serien producerades av SVT tillsammans med Wegelius produktionsbolag. Se hela Sjätte dagen här.

Peter pärlor – Harryson igen

peters_parlor
Peter Harryson i Peters pärlor, programmet som tar oss med på en kulinarisk resa genom Sverige. Foto: SVT

SVT:s sommarsatsning 1999 hette ”Peters pärlor” där livsnjutaren Peter Harryson tog oss med på en inspirerande bilfärd genom Sverige, från söder till norr. Den folkkära profilen bjuder på folklig kultur, inspirerande matlagning och nedslag i gemytliga nedslag i åtta olika orter i lika många avsnitt. Serien produceras av Wegelius produktionsbolag. Se hela Peters pärlor här.

Wegelius – framtidsspanaren

framtidenstv
Annie Wegelius spår tv:s framtid i programmet Veckan med Gunnel Werner. Foto: SVT

I ett avsnitt av magasinprogrammet Veckan med Gunnel Werner får vi träffa Annie Wegelius 1999 där hon spanar in i framtidens tv. Här beskriver Wegelius den framtida mediakonsumenten och förutspår när den digitala övergången träder i kraft i sin helhet. Se klippet med Wegelius framtidsspaning här.

43 rum och kök

43rumochkok
Jan Boris-Möller (kock) och Johan Nordén (antikvitetsexpert) tar oss med till slott och gårdar som tidigare inte öppnat sina portar för allmänheten. Foto: SVT

År 1995 öppnas för första gången portarna till några av Sveriges förnämsta och privata slott. I SVT:s serie 43 rum och kök får vi följa med programledarna Jan Boris-Möller (kock) och Johan Nordén (antikvitetsexpert) till fantastiska miljöer och träffa personerna som lever och verkar i dessa unika byggnader. Se 43 rum och kök här.

 

Se alla program relaterade Annie Wegelius här.