Drama 

Känner du karaktärerna i Skeppsholmen?

”En gnutta Hollywood mitt i bygderomantiken”

Så skrev pressen när Skeppsholmen hade premiär i SVT 2002. Nu finns det två säsonger av dramaserien i Öppet arkiv. Här kan fräscha upp minnet av Anna, Siri, Johan, Sam, Linda och alla de andra karaktärerna. Har du någon favorit?

De två första säsongerna kan du se här.

skeppsholmen_cast4

 

Anna Sylvander (Kirsti Torhaug) , 32, är en högpresterande arbetsnarkoman som alltid sätter arbetet först. Anna bor tillsammans med Victor. Dessutom jobbar de på samma arbetsplats; ConfirmIT. När Victor kniper det chefsjobb Anna siktat in sig på säger hon upp sig och startar den egna webbyrån Salamander med sin kollega och vän Siri.

Victor Marquez (Danilo Bejarano), 30, får chefsjobbet på ConfirmIT som hans sambo Anna vill ha. Han är en grubblande charmknutte med rötter i Chile.

Siri Karlsson (Sanna Bråding), 21, är en ambitös webbformgivare, illustratör och programmerare. Tillsammans med Anna säger hon upp sig och startar en egen byrå, Salamander. Hennes familjerelationer fungerar inget vidare. Hennes mål i livet är att göra vad hon gillar och ha kul på vägen.

Johan Eldh (Henrik Norlén), 33, är en charmig slarver som jobbar på sin pappa Torstens varv och är delägare i Sams båt. Han är gift med Linda och tillsammans har de sonen Rasmus. Dessutom har han genom Linda en bonusdotter, Cissi.  Familjen delar hus med Johans föräldrar och kanske är detta anledningen till att han drabbas av en försenad 30-årskris?

Linda Eldh (Anna Sise), 32, är en föräldraledig sjuksköterska. Tillsammans med Johan har hon sonen Rasmus. Hon har också en dotter som heter Cissi sedan ett tidigare förhållande. Tillsammans med Cissi, Rasmus och Johan bor hon i ett hus där även hennes svärföräldrar Karin och Torsten bor. Linda är måttligt road över att leva under samma tak som sin mans föräldrar. Hon känner sig inlåst i hemmet. Lina och Anna är barndomskamrater.

Torsten Eldh (Jonas Falk), 60, är pappa till Johan och farfar till Rasmus.  Han är varvsägare och gift med Karin, pappa till Johan. Han tycker om att bo tillsammans med sonens familj. Och han brinner för varvet.

Karin Eldh (Anki Lidén), 55, är mamma till Johan och mormor till Rasmus. Hon arbetar tillsammans med sin man Torsten på varvet med ekonomi och administration, men till skillnad från sin make ifrågasätter hon sin livssituation.

Josefin Bjelke (Lisa Werlinder), 23, är en arbetslös skådespelerska. Hon bor tillsammans med sin pappa, örlogskapten Nils. Josefin har ett stort behov av att bli bekräftad.

Nils Bjelke (Lars Green), 56, är pappa till Josefin och marinofficer med Skeppsholmen som bas. i marinen. Sedan två år tillbaka är han änkling och lever tillsammans med sin 23-åriga dotter. Han är en snäll och stark man men är inte särskilt flexibel. Han blir snart vän med Maggan.

Margaretha ”Maggan” Dahlberg (Catherine Hansson), 43, är en ensamstående caféägare. Hon har hittills levt ett rotlöst liv men har nu hittat en fast punkt i Café
Brobänken som hon driver på Skeppsholmen. Hon har en dotter som heter Natasha som hon inte träffat på tio år.

Sam Linder (Mattias Silvell), 33, är en gåtfull och bohemisk enstöring som bor på sin skrov ”Hoppet”. Sams plan är att starta turistverksamhet med sin båt. Johan, som arbetar på varvet en bit därifrån, är hans vän och största fan.

Vad var hetast hösten 2002?

Den efterlängtade biopremiären av Sagan om de två tornen och Harry Potter – Hemligheternas kammare står högt på pressens trendlista för hösten. Manchesterkavajen är det självklara modevalet (särskilt om den är plommonröd). DVD-spelaren och GPS:en är obligatorierna med stort O i bilen. Håkan Hellström förväntas komma ut med en uppföljare till succédebuten och nio millimeter stubb är det längsta skägg den trendmedvetne rekommenderas pryda sitt ansikte med. Och det är även här, i de svenska tryckta tidningarna, som det puffas friskt för SVT:s kommande dramasatsning Skeppsholmen. Svenska dagbladet skriver att ”i detta läckra 70-talstempo syns både etablerade scenrävar och unga scenskolesvalor i rollistan. Jonas Falk tillhör definitivt den första kategorin”. Dagens nyheter berättar att ”Skeppsholmen är en orgie i sol, grönska, segel och nyrenoverade kulturbyggnader (ok, det står ett mögelhus där också) samt doft av syren och nytjärade bryggor”. Expressen riktar in sig på Sanna Brådings karaktär, den tuffa formgivaren Siri Karlsson, som tippas bli en tittarfavorit.

Skeppsholmen hade premiär den 3 oktober 2002 i SVT.

Fler serier och filmer som började sändas samma höst som Skeppsholmen var: trivseldeckaren Bella bland kryddor och
kriminella med Claire Wikholm, musikprogrammet Studio Pop med Per Sinding-Larsen, Laura TrenterZigenarhövdingens son och Värsta språket med Fredrik Lindström.

skeppsholmen
Josefin Bjelke (Lisa Werlinder), Nils Bjelke (Lars Green), Gorki Glaser-Müller (Pato Marquez), Victor Marquez (Danilo Bejarano), Anna Sylvander (Kirsti Torhaug), Siri Karlsson (Sanna Bråding). Mellersta raden från vänster: Sam Linder (Mattias Silvell), Torsten Eldh (Jonas Falk), Karin Eldh (Anki LidÈn), Margaretha ”Maggan” Dahlberg (Catherine Hansson), Sigrid Dahlberg (Barbro Kollberg). Främre raden från vänster: Johan Eldh (Henrik NorlÈn), Cissi Eldh (Felicia Armstrong) och Linda Eldh (Anna Sise Andersson) med sonen Rasmus (Jonathan Armstrong) i famnen. Foto: Jonas Berggren (SVT)