Okategoriserade 

Känner du igen våra politiker?

arkivklipp_politiker
Annie Lööf (C), Anders Borg (M), Gudrun Schyman (Fi), Göran Hägglund (KD), Magdalena Andersson (S), Stefan Löfven (S), Åsa Romson (MP), Jan Björklund (FP) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: SVT

Öppet arkiv hjälper dig att få koll på politikerna inför riksdagsvalet. Vi har grävt i arkiven och hittat några pärlor från förr.

Se en 17-årig Gustav Fridolin (MP) uttala sig i i rollen som språkrör för Grön ungdom: ”Alf Svensson verkar komma från en annan planet än jag”. ”Vi kan inte lägga oss som en dörrmatta för socialdemokratin, vi måste pressa på.”

Dåvarande biträdande ordförande i IF Metall, Stefan Löfven (S), berättar varför han tycker att Sverige ska gå med i EMU: ”Jag är för EMU, jag tror det är det bästa för metallarbetare. Sverige är ett oerhört exportberoende land.” På frågan hur Metall ska förebygga grabbkulturen svarar Stefan Löfven så här: ”Vi arbetar med att få flera kvinnliga ombud på olika forum och få fler kvinnliga anställda så vi blir mer uppblandat.”

Gudrun Schyman (Fi) får vi följa på resan från 1998, då ordförande för Vänsterpartiet till starten av Feministiskt initiativ med ett stopp på ett rejvparty på vägen: ”Det finns en ungdomskultur och det måste vi som är lite mer medelålders våga ta till oss och att den kulturen inte är så fasansfull helt enkelt. Drogerna är en sak i sig och det ska vi naturligtvis ta avstånd ifrån.” Hon uttalar sig även om kvinnorna ”Vänsterpartiet är ett kvinnoparti. Ett parti för alla vanliga, hederliga, hyggliga, anständiga svenska människor.”

Göran Hägglund (KD) pratar inte bara politik och religion utan tar även upp ämnet genus i ett klipp från 1982: ”Minst 40 % av Kristdemokraternas förtroendevalda ska vara kvinnor efter 2006 års val.” ”Politik är inte religion, religion är inte heller politik.”

Marit Paulsson konfronterar Jimmie Åkesson (SD) år 2002 med frågan om han äter spaghetti och köttfärssås. ”Jag vill ha en värld där människor kan känna sig hemma och känna en nationell identitet”. ”Jag vet inte alls vad nazismen gjorde med Marit Paulsen, jag känner inte till hennes bakgrund överhuvudtaget. Jag förstår inte vad jag har att göra med nazismen överhuvudtaget.”

Möt Fredrik Reinfeldt (M) blott 21 år gammal och hans resa från titeln Sveriges Värnpliktsråd via ordförande för Moderata ungdomsförbundet till ordförande för Moderaterna: ”Trygghet ska vara just detta, veta att jag kan snubbla och jag kan vara svag men jag får stöd. Antingen av vänner eller också av det offentliga”. ”När det gäller den kvinnliga värnplikten så måste man ha ett syfte med det, fördubbla våra arméer till exempel. Det har jag svårt att se att det finns ett behov av idag. Alltså behövs ingen kvinnlig värnplikt.”

Det är mitten av 2000-talet och Annie Lööf (C) talar om kärnkraft och arbetsvillkor ”Ska vi ha en facklig verksamhet som blir mer och mer maktgalen och fördömande dels gentemot övriga fack, dels gentemot övriga länder men framförallt gentemot oorganiserade arbetstagare.” ”Kärnkraften ska avvecklas, men inte förrän vi har energikällor som ersätter den.”

En 23-årig Åsa Romson (MP) anordnade en demonstation på Gärdet i Stockholm tillsammans med Grön Ungdom mot den franska presidenten Jacques Chirac och de planerade kärnvapenproven 1995: ”Det är precis en sådan stämning vi vill ha, en happening mot kärnvapensprängningar.”

Folkpartisten Jan Björklund (FP) går emot orättvisor vid anställningar: ”Vi tycker att man ska ha likabehandling, inte särbehandling. I dag så särbehandlas kanske svenskar framför invandrare.” Skolborgarrådet Jan Björklund framhåller vikten av en ny skolpolitik vid ett tal i oktober 2001 då han väljs in som vice ordförande för Folkpartiet: ”Vi behöver tydliga kunskapskrav, inte kravlöshet. Vi behöver normer och trygghet, inte flathet. Vi behöver lärare som är stolta, inte lärare som flyr”.

Året är 1994 och Jonas Sjöstedt (V), aktiv i ”Nej till EG”, förklarar varför han inte tycker att vi ska gå med i EU. ”Jämfört med de här fattiga områdena i EU så är vi inte speciellt fattiga i norra Sverige. Dessutom har Sverige en ganska jämn inkomstfördelning jämfört med EU-länderna vilket gör att vi passar dåligt in i deras system för att ge bidrag i strukturfonderna.”

Dåvarande statssekreteraren Magdalena Andersson (S) medverkar i Gomorron Sverige för att tala bostadspolitik och segregering. ”Regeringen har satt både hängslen och livrem i det här systemet.” ”Man har sänkt skattesatsen från 1,5 till 1 procent vilket har betytt att stora delar av Sverige har upplevt sänkta fastighetsskatter under de senaste åren.”

Året är 1992 och en 24-årig Anders Borg (M), sakkunnig i statsrådsberedningen, säger så här om en eventuell legalisering av vissa typer av narkotika: ”Jag har ändrat inställning i grundfrågan. Jag har kommit att bli alltmer tveksam till en utrerad libertianism…man kan säga så här, jag har kommit att bli tveksam till uppfattningen att staten inte ska bry sig om vad människor gör med sitt liv.”

Här finns alla klippen samlade på ett och samma ställe.

Vilket klipp och med vilken politiker skulle du vilja att vi plockade fram härnäst i Öppet arkiv? Tipsa oss gärna med en kommentar här nedanför!

Följ gärna Öppet arkiv på Facebook, Twitter och på Instagram och använd taggen #öppetarkiv.