Information 

Julkalendrar i arkivet

julkalender_oppetarkiv

Nu är det bestämt vilka som blir årets julkalendrar hos Öppet arkiv!

Trolltider: Fredagen den 29 november släpper vi den fantasifyllda julkalendern från 1979 om troll, häxor och vättar. Under trappan till människornas hus bor Vätten. Han har fin utsikt över gläntan i skogen där småtrollen bor. Det är systrarna Tova och Kleva som så småningom byter namn och kallar sig Daisy ochGloria. Det är gubben Gorm som är vaktmästare i stubben och hans son Kotte. De tillhör alla ett småfolk som inte mäter mer än 12 cm i strumplästen. Högt uppe i skogen bor också fen Dorabella och häxan Mara.

I rollerna: Eva Rydberg, Birgitta Andersson, Stig Järrel, Håkan Sterner m fl.

 

Sunes jul: Fredagen den 6 december kommer serien från 1991 som är baserad på de populära böckerna om tjejtjusaren Sune av Anders Jacobsson och Sören Olsson. Huvudpersonen Sune är en drömmande och betraktande 9-åring med ett gott öga till tjejer. Om man får tro honom själv så är han en riktig tjejtjusare. Sunes familj är en helt vanlig familj som försöker fira en helt vanlig svensk jul, vilket inte alltid är helt lätt.

I rollerna: Andreas Hoffer, Peter Haber, Carina Lidbom, Gabriel Odenhammar m fl.

 

Gumman som blev liten som en tesked: Fredagen den 13 december kommer det klassiska programmet som blev det stora genombrottet för julkalendern hos det svenska folket, 1967. Huvudpersonen Gumman bor ute på landet tillsammans med sin Gubbe. Men hon är ingen vanlig gumma. Hon har nämligen en hemlighet…. hon kan bli liten som en tesked. När Gumman blir liten försätts hon i alla möjliga knepiga situationer, men då kan hon använda sig av sin speciella förmåga att kunna prata med djuren.

I rollerna: Birgitta Andersson, Carl-Gustaf Lindstedt m fl.

 

Vi kommer även släppa den teckentolkade julkalendern Julexpressen, från 1989, den 29 november.