Intervju 

Josefine Sundström – en multibegåvad balanskonstnär

josefinesundstrom1
Redaktionen träffar programledaren och författaren Josefine Sundström och tar en titt in i hennes mångfacetterade backspegel som visar en lång och fartfylld karriär. Många av hennes produktioner finns självklart att beskåda i Öppet arkiv. Foto: SVT

Hon började dansa balett som treåring och uppträdde för första gången i Svansjön när hon var tio år. Hon deltog i Melodifestivalen 1999 och ledde densamma två år senare. Genom åren har vi sett henne fronta allt från barnprogram till stora nöjesevenemang. Idag är Josefine Sundström en erkänd författare, programledare och spindeln i nätet i många spännande medieprojekt.

Från balett till erkänd tv och radioprofil. Hur hamnade du på SVT?
När jag bestämde mig för att sluta med baletten hoppade jag på en teater- och dramautbildning. Då var jag 20 år. Så i samband med det provfilmade jag för en roll i ett sommarlovsprogram. Jag fick jobbet men tackade nej eftersom jag var ute och turnerade med mitt band ”Ai”. Men en tid senare sökte SVT programledare för Voxpop. Och då klaffade det. Det var en fantastisk tid. Väl inne fick jag gå utbildningar och kurser samtidigt som jag jobbade framåt och utvecklades. Det var en riktigt bra plantskola.

Öppet arkiv flikar in: Josefine Sundström medverkade i Melodifestivalen 1999 med gruppen ”Ai” och låten ”Bilder av dig”. Bidraget var favorittippat men hamnade på en nionde plats. Det var samma år som Charlotte Perelli vann med ”Tusen och en natt”. 

Dina musikprogram Voxpop och Jukebox är mycket önskade på Öppet arkiv. Vad minns du från programmen där och då?
Jag får fortfarande mejl från tittare som vill återse programmen. Särskilt Voxpop som var superpopulärt. Jag har för mig att det sågs av cirka 700 000 tittare. Allt sändes direkt från Växjö och vi tog emot samtal från tittare som fick önska låtar och musikvideor. På den tiden var det nästan bara via telefon vi hade kontakt med våra tittarna. Sociala medier fanns ju inte då.

Öppet arkiv flikar in: Eftersom Voxpop och Jukebox till stor del bygger på musikvideor har Öppet arkiv inte någon möjlighet att publicera dem i sin helhet. Målet är att klippa ut enstaka intervjuer och studioprat för att ge alla hängivna anhängare en möjlighet att återse åtminstone en del av dessa mycket önskade musikprogram.

Säpop är ett annat mycket omtalat program som finns i Öppet arkiv. Vad kan du berätta om det?
Säpop ja, haha. Säpop var ett satiriskt och lite luddigt program som lämnade få oberörda. Vi hade väldigt snabba puckar och det fanns sällan tid att bearbeta manus. Vissa saker blev bra, och andra mycket dåliga. Det var förresten Henrik Dorsins första tv-jobb och några av hans karaktärer i Säpop har levt vidare i hans produktioner idag.

I samband med att vi träffar dig publicerar vi barnprogrammet Klara färdiga gå! från 2005 som du står bakom och leder. Hur kom serien till?
SVT ville storsatsa på rörelse för barn och eftersom jag har arbetat som danspedagog och är intresserad av hälsa och miljö var det ett perfekt projekt för mig. Jag trivs verkligen med att göra program för den riktigt unga målgruppen.

Vad gör du idag?
Just nu hörs jag i Sveriges Radio.  Från 05:59 väcker jag stockholmarna i P4 Stockholm, Jag har nyligen hörts i Talkshow i P4, Vi i femman och Svensktoppen nästa. Samtidigt håller jag på och utvecklar ett faktaprogram för tv. Där får jag utlopp för mina samhällsorienterade sidor som jag hoppas kunna lyfta in i mitt yrke allt mer.

Vad vill du göra i framtiden?
Jag vill skriva romaner. Jag har gett ut två böcker och har den tredje och fjärde på gång. Samtidigt.

Josefine Sundström har skrivit romanerna Vinteräpplen (2010) Boel och Oscar (2012). 

Vad skulle du vilja se i Öppet arkiv?
Det skulle vara kul att se Go-videon som gjordes i samband med Lilla Melodifestivalen. Och Voxpop såklart. Beppes godnattstund som redan finns i Öppet arkiv tyckte jag själv mycket om när jag var liten, och nu kan jag visa mina barn det. Och julkalendrarna är perfekt att ta ett avsnitt i per dag i juletid.

Vill du veta mer om Josefine Sundström? Ta en titt på Öppet arkivs program nedan och följ hennes väg från balettscenen till de gigantiska nöjessatsningarna, barnprogrammen – och inte minst hennes eget framträdande på Melloscenen . På fredag, den 27  februari 2015, kan ni även se Josefine Sundström som fredagsgäst i SVT Go’kväll. 

josefinebalett
År 1993 tävlade Josefine i den svenska uttagningen till årets Eurovisiontävling i Stockholm för unga dansare. Öppet arkiv har sändningen från Dansens Hus.
ai_josefine
Josefine deltar i Melodifestivalen 1999 med sin grupp ”Ai” och låten ”Bilder av dig”. Foto: Christa Törn-Lindhe (SVT)
voxpop_josefine
Josefine debuterar som programledare i musikprogrammet Voxpop 1999: Till vänster: Josefine tidigt i Voxpopkarriären. Till höger: Josefine några år senare. Foto: Markus Lindgren (SVT)
mello2001
År 2001 är Josefine programledare för Melodifestivalen. Samma år är hon även röstavlämnare på Eurovision Song Contest. Foto: Bosse Blomberg (SVT)
sapop_josefinejpg
Josefine spelar programledaren Topsy i musik och satirserien Säpop 2004. Foto: Markus Lindgren (SVT)
klara_fardiga_ga
I barnserien ”Klara, färdiga, gå!” från 2005 står Josefine både för programidé och programledarskap. Foto: Carl-Johan Söder (SVT)