Humor  Intervju 

”Jag minns känslan av att ingenting var omöjligt”

antligenmandag_1280
Peter Settman och Fredde Granberg i humorprogrammet ”Äntligen måndag”. Foto: SVT

Peter Settman och Fredde Granberg bjuder på TV-kalas. Äntligen måndag! sändes i SVT 1994 och innehåller förutom skruvade sketcher signerade Peter Settman och Fredde Granberg, miniserien ”Snutarna” och liveuppträdanden med artister som Suede, Wilmer X, Titiyo och Blacknuss Allstars. I dag finns Äntligen måndag äntligen i Öppet arkiv.

Hur känns det nu när Äntligen måndag visas igen?
– Jag har faktiskt aldrig sett programmet. Det sändes live och jag tittade aldrig på inspelningen av det i efterhand. Jag fick aldrig tid till det. Så det här ska bli spännande, säger Peter Settman som skapade programmet tillsammans med Fredde Granberg.

Vad minns du från tiden när ni spelade in Äntligen måndag?
– Jag kommer ihåg att vi tänkte då att ingenting är omöjligt. Vi bara körde. Sen tänkte man väl ibland att var det där så jävla roligt, men vi hade ju hela tiden publiken att reka med så man märkte direkt om de tyckte det var kul eller inte, berättar Peter Settman.

Hur kom miniserien Snutarna till?
– På den tiden var jag och Fredde väldigt fascinerade av deckarserier. De var alltid så styltiga och det pratades konstigt i dem. Vi tittade mycket på Starsky and Hutch och utvecklade någon slags hatkärlek till serien och deckarserier i stort, där utvecklades idén till Snutarna, berättar Peter Settman.

Peter Settman och parhästen Fredde Granberg hade tidigare gjort barnprogram, sommarlovsprogram och humorprogrammet Megafon tillsammans. De skapade också de otroligt populära karaktärerna Ronny och Ragge.  Men hur lärde Peter och Fredde egentligen känna varandra?

– Vi gick i gymnasiet tillsammans och jag kommer ihåg vårt allra första möte. Det var i matsalen och jag minns inte exakt varför men vi började prata med varandra. Fredde var punkare och hade ett hår som stod åt alla håll. Jag var mer den ordentliga typen, men vi gillade varandra och hade kul ihop, berättar Peter Settman.

I Öppet arkiv finns ett annat program som ni gjorde, Stereo
– Det var det första programmet som vi gjorde i Stockholm. Allt vi gjort tidigare spelades in i Växjö. Stereo var en parodi på talkshows, framför allt David Letterman som var nytt då och där skrivbordet var väldigt centralt. Vi hade varsitt skrivbord i Stereo och därav namnet, berättar Peter Settman.

 Tittade du på tv som barn? Minns du vad du tittade på?
– Ja, det var barnprogram i ettan halv fem och sen i tvåan halv sex. Jag vet att jag såg på Vilse i pannkakan och att man satt tillsammans med familjen och såg något av alla de där underhållningsprogrammen som sändes på helgerna.  Jag gillade Tårtan väldigt mycket och Magnus och Brasse och så Trazan och Banarne såklart.

Kommer du titta på Äntligen måndag och kommer du visa dina barn programmet?
– Ja absolut, det ska bli kul. Och mina barn kan få se och förstå varför deras pappa blev som han blev, säger Peter Settman.

Här kan du se Äntligen måndag! i Öppet arkiv.