Drama 

”Det var kul att spela bad guy”

Då: "Coma", nu: Roger Kihlblom.
Då: ”Coma”, nu: Roger Kihlblom

 

Du spelade tuffa killen ”Coma”, hur fick du den rollen?
– Jag var 15 år då och höll på med teater på Vår teater i Huddinge där jag växte upp. Jag hade haft en roll i serien ”Klassliv” och sökte sedan rollen som ”Coma”  i Storstad när jag fick nys om den. Jag såg det som en rolig grej, minns jag.

Var ni lika du och ”Coma”?
– Nej inte direkt, jag är ingen bråkig kille som honom utan snarare tvärtom. Men det var kul att spela bad guy, att få ta ut svängarna lite och köra mc.

Vad har du fått med dig från den tiden?
– Jag är väldigt glad att jag fick den chansen, det har gett mig jättemycket att så tidigt få komma ut i arbetslivet och få uppleva verkligheten. Det har format en. Det var också en kul grej, något man inte gör så ofta.

– Jag minns min första inspelningsdag och hur chockad jag blev över hur stort det var och hur mycket folk som jobbade med inspelningen. Från att jag varit med i den lilla produktionen kring Klassliv till den här stora apparaten som Storstad spelades in under.

”Polisen brottade ner oss”
– Jag kommer speciellt ihåg en scen som vi spelade in på Drottninggatan i Stockholm. Jag skulle sälja klockor på en filt mitt på gatan och vi hade gömt kamerateamet i ett skyltfönster. Jag minns att det var mycket folk på gatan men alla var statister. Jockes (Eric Ericson) mormor hade en replik där hon skrek: ”Hjälp jag har blivit rånad!” Då kom polisen på direkten och brottade ner oss och det blev en massa kalabalik. Jag vet att jag var så imponerad över hur snabbt polisen kom dit och av hur många civila poliser som rör sig där ute. Polisen var jättearg och sa att sånt här måste man söka tillstånd för.

Ville jobba bakom kameran
– Jag var med i en serie som vi gjorde efter ”Storstad” som hette ”Storstadsliv”. Efter det jobbade jag som snickare ett tag tills jag kom fram till vad jag ville göra och det var att jobba med filminspelning, fast bakom kameran. Jag fick chansen att vara med och ljussätta serien Tre kronor och sen har jag fortsatt i den branschen. Nu ska jag snart jobba med Let’s dance och en uppsättning på Operan i Stockholm.

Kommer vi få se dig framför kameran igen?
– Nej det tror jag inte. Inte som den tuffa, bråkiga killen i alla fall. Däremot har jag alltid tyckt att det vore roligt att göra komedi, men alla förfrågningar har alltid gällt roller liknande Coma. Så det blir nog inget mer skådespelande för min del, men man vet aldrig.

Det är många tittare som hört av sig och önskat få se Storstad igen, vad vill du säga till dem?
– Det känns jätteroligt såklart! Jag hoppas att serien håller i dag.  Det kändes så genomarbetat då så det ska bli spännande att se det igen, det var ju så länge sen jag såg det.

Se Storstad i Öppet arkiv.

Läs intervjuerna med Eric Ericson och Lina Englund.