Okategoriserade 

Internationella kvinnodagen

reuterskoog2000

Det finns en speciell dag varje år där kvinnornas kamp för rättvisa och jämställdhet uppmärksammas över hela världen. Men eftersom varje dag borde vara en sådan dag har Öppet arkiv listat en mängd program som har med tjejernas fajt att göra som kan ses årets alla dagar. 

Rekommenderat

Maskerad kvinna i Vasaloppet avslöjas 1978 Fram till 1981 var det förbjudet för kvinnor att delta i Vasaloppet. Så enda sättet var att maskera sig och ta sig in i spåret förklädd till man. Det gjorde Birgitta ”Rolf Lejestrand” Westhed.

Till frågan om kvinnans rösträtt Våren 1938 drabbades AB Radiotjänst av en av sina första folkstormar. En kvinna, Astrid Kindstrand, hade för första gången läst dagsnyheterna.

Kvinnor lär sig bilvård 1959 Pedagogisk kurs för kvinnor i enklare bilvård.

Vad mannen gör är alltid det rätta Om kvinnors kamp för jämlikhet, för lika lön och inte minst kampen för fred.

Sämre lön för samma arbete Fakta och funderingar kring kvinnolöner. Män och kvinnor i olika åldrar uttalar sig om kvinnolöner, som är lägre än männens 1960.

Värsta språket säsong 2 avsnitt 8 Fredrik Lindström analyserar hur språket speglar samhället. Varför heter det till exempel inte kvinniska, riksdagskvinna, gå kvinna ur huse eller kvinnotalskrivare?

Fogliga flickor och tuffa killar Spekulationer kring ett traditionellt mönster.

Det nya Sverige: Man fick göra sig stark Reportern Eija Sarinko har följt några finska kvinnor som kom till Borås på 1960-talet för att arbeta inom den svenska tekoindustrin på företaget Algots.

Drama

Lysistrate En provocerande och frodig komedi av Aristofanes. Världslitteraturens första ”kvinnopjäs”. Lysistrate organiserar en erotisk strejk för att få slut på kriget mellan Aten och Sparta.

LYSISTRATE2000
En provocerande och frodig komedi av Aristofanes. Världslitteraturens första ”kvinnopjäs”. Lysistrate organiserar en erotisk strejk för att få slut på kriget mellan Aten och Sparta. Foto: Bo-Aje Melin (SVT)

Glappet Svensk dramaserie om Ella och Josefin som är bästisar. Nu står de på gränsen till vuxenvärlden och väntar på att livet, det riktiga livet, skall börja. Livet där pojkar blir män och förälskelse blir kärlek. Tillsammans har de utformat ett manifest för hur det riktiga livet skall levas men deras vänskap sätts på prov när verkligheten visar sig vara en annan.

Den tatuerade änkan Ester befinner sig i övre medelåldern och har för vana att skämma bort såväl sin bufflige man som barn och barnbarn. Mitt i julfirandet dör Esters faster. Det blir början till uppbrott och ett nytt liv för Ester. Drama från 1988 med Mona Malm i huvudrollen.

Tjejerna gör uppror Fyra 13-åriga flickor upptäcker att de inte får göra saker som de vill men måste göra sånt som de inte vill, just för att de är tjejer. De går till storms mot gamla vanor och förlegade mönster i skolan, hemma och i den förort där de bor. Ungdomsserie från 1977.

Humor och nöje

Reuter och Skoog Humorserie med Suzanne Reuter och Ulla Skoog.

Anderlund & Zettersson U P A En fredagsunderhållning med Birgitta Andersson och Monica Zetterlund samt deras gäster. Från 1972.

Grynets Show  Tittarnas eget önskevideoprogram blandas med Grynets tips. Programledare: Elin Ek (Grynet)

Daily live Den första i en serie direktsända rockkabaréer från Daily News Café i Stockholm. Programledare: Nancy (Lill-Marit Bugge) och Carina (Anna-Lena Bergelin).

GRYNETS-SHOW_megafon2000
”Ta ingen skit!” Grynets show finns i Öppet arkiv. Foto: Markus Lindgren (SVT)

Rösträtt

Fröken Frimans kamp, fast på riktigt. Här kan du ta del av några verkliga historier som inspirerade boken ”Svenska Hem – en passionerad affär” (2005) av Monika Björk och Eva Kaijser som ligger bakom tv-serien.

Dialogen fortsätter Rörelsen Svenska hem växte snabbt och blev för sin tid Sveriges största kooperativa förening med fem butiker. Bland de över 3000 kvinnliga medlemmarna fann man bland andra Elin Wägner som man kan lära sig mer om i programmet.

SF 342 Riksdagens första sammanträde 1922 En annan medlem som brann för människors ökade livskvalitet genom förbättrad bostadsstandard och matkvalitet var Kerstin Hesselgren, Sveriges första inspektris och den första kvinnan i riksdagens första kammare. Henne ser man spankulera ut från första sammanträdet med riksdagen 1922, året då inte mindre än fem kvinnor blivit invalda i riksdagen.

SF 122 Bröd- och rösträttsdemonstration i Södertälje Bröd och rosor! För lite miljöbilder från tiden har vi även lagt ut ett klipp från en rösträttsdemonstration 1917.

Russin – Fogelstadsgruppen Elisabeth Tamm var ägare till Fogelstad som var en av de gårdar som levererade varor till Svenska hems butiker.Här får vi en kort inblick i Fogelstadgruppens historia.

Internationella kvinnodagen infaller varje år den 8 mars