Barn  Bokmässan 

Barnens bokfavoriter!

barnlitteratur_i_OA
Barnlitteraturkavalkad i Öppet arkiv med Boktipset, Bokstunden och Astrid Lindgrens uppläsning av Pippi Långstrump och Mio min Mio. Foto: SVT

När hösten står i full glöd vill Öppet arkiv passa på att tipsa om våra rykande aktuella nostalgiker i form av högläsning från några av våra mest uppskattade författare och skådespelare. Barnens favoriter!

Astrid Lindgren – berättaren med stort B

Öppet arkiv har tagit fram Astrid Lindgrens högläsning av Pippi Långstrump och Mio min Mio från 1970. Astrid läser ur sina egna böcker och mellan varven visas de välkända illustrationerna till berättelserna.

astrid_mio
Astrid Lindgren läser ur sina böcker Pippi Långstrump och Mio min Mio. Illustration av Ilon Wikland. Foto: SVT

Sagoboken

Några av våra mest uppskattade barnböcker finns i Öppet arkiv. För de små barnen har vi Gittan och GråvargarnaSmåflodhästarnas äventyr, Kotten, Malla, Billy och Herr Muffin.

sagoboken
I Sagoboken kan du njuta av många fina berättelser och illustrationer. Till vänster Gittan och gråvargarna; skriven och illustrerad av Pija Lindenbaum, till höger Kottens hemlighet; skriven och illustrerad av Lena Anderson.

Mamma Mu <3 Babben

Den härliga kossan Mamma Mu får en fin berättarröst i Babben Larsson som läser ur böckerna Mamma Mu gungar, Mamma Mu åker bob, Mamma Mu bygger koja och Mamma Mu städar skrivna av Jujja och Tomas Wieslander. Även denna serie är tagen ur Sagoboken.

mamma_mu
Men mu kråkan! Mamma Mu bygger koja till Kråkans förtret. Se uppläsningen av barnens favorit Mamma Mu skriven av Jujja och Tomas Wieslander. Sven Nordqvist har gjort illustrationerna.

Boktipset – ninna-ninna-ninna-naaaa

Minns du signaturmelodin? I Öppet arkiv kan du återse detta färgglada litteraturmagasin och alla boktips. Böcker som är aktuella än idag. Pettson och Findus, Min nya skattkammare, Linnea i målarens trädgård och inte minst Varför är det så ont om Q? uppläst av författaren Hasse Alfredson i egen hög person.

boktipset_duo
Boktipset och Hasse Alfredson som läser sin egen bok ”Varför är det så ont om Q?”. Foto: SVT

 Den elakaste häxan i hela världen

För de äldre barnen finns Fröken Smith som handlar om den elakaste häxan i världen skriven av Beverley Nichols. I denna serie läser Bergljót Árnadóttir ur boken och dramatiserar skildringen. Som gjord för en regnig Halloween-helg.

froken_smith_duo
Fröken Smith är en spännande berättelse om världens elakaste häxa; Bergljót Árnadóttir läser ur boken skriven av Beverley Nichols. Foto: SVT

Kalle och chokladfabriken

Ernst-Hugo Järegård läser ur Roald Dahls fantastiska berättelse om Willy Wonkas magiska chokladfabrik, de fem gyllene biljetterna och Kalle Spann, som är historiens hjälte. Bilderna är illustrerade av Bengt Arne Runnerström.

kalleochchokladfabriken_duo
Willy Wonka i högform i Roald Dahls ”Kalle och chokladfabriken”. Ernst-Hugo Järegård läser. Illustrationer av Bengt Arne Runnerström.