Julkalendrar 

Helge Skoog: ”Det var märkligt att rida kamel i Marocko”

Helge Skoog. Foto: Ylva Robertsson
Helge Skoog spelade huvudrollen i 1989 års julkalender Ture Sventon privatdetektiv. Foto: Ylva Robertsson

Helge Skoog spelar rollen som detektiven Ture Sventon i 1989 års julkalender Ture Sventon privatdetektiv, en av de mest populära julkalendrarna genom tiderna. Men vad minns han egentligen från tiden som detektiv så här 25 år senare?

– Jag kommer ihåg att jag blev uppringd när jag höll på att spela in Ebba och Didrik och blev väldigt glad när jag förstod att jag skulle få spela rollen som min barndomsfavorit Ture Sventon. Jag hade läst böckerna sedan jag var tio år gammal och fullkomligt älskade dem.

– Jag trodde först att de ville att jag skulle spela Oxen, men när jag förstod att jag skulle spela självaste Ture så anmälde mig till viktväktarna och gick ner sju kilo för att bättre passa in i rollen, berättar Helge Skoog.

De reste ner till Afrika för att spela in serien i staden Taroudannt  i Marocko.

– Jag minns att vi sprang runt där på gatorna i staden, jag och Nilz Moritz som spelar Herr Omar. Vi red kamel och det kändes mycket egendomligt, berättar Helge Skoog.

För att på bästa sätt förbereda sig för rollen som den semmelälskande privatdetektiven läste Helge Skoog igenom barndomsböckerna om Ture Sventon noga. Man hade lyckats övertala författaren Åke Holmberg att få göra en julkalender av böckerna och det var viktigt att leva upp till en hög nivå.

– Jag träffade Åke Holmberg vid flera olika tillfällen under den här perioden och varje gång berömde han mig för min gestaltning av hans karaktär Ture Sventon. Då blev man glad, berättar Helge Skoog.

Får du höra några kommentarer idag om din roll som Ture Sventon?
Ja det är många som kommer fram och kommenterar det, trots att jag är några år äldre och några kilon tyngre känner de fortfarande igen mig.

Vad säger dina familj om att Ture Sventon är i ropet igen?
– De är glada, mina barn har dock inte sett så mycket av det som jag hoppats på. Men vi får se nu om de tittar lite mer.

Prisad med ”Temmelburken”
– För några år sedan blev jag tilldelad Ture Sventon-priset ”Temmelburken” av Svenska deckarakademien, som bestod av en pappburk fylld med semlor. Ett mycket trevligt pris, berättar Helge Skoog.

Helge Skoog berättar att han varit inne i Öppet arkiv flera gånger och tittat på program han själv medverkat i men även andra pärlor där gamla vänner och kollegor medverkar, många som inte längre finns kvar. Det har blivit kvällar hemma i soffan med program som Ebba och Didrik, flera avsnitt av Här är ditt liv och så serien Engeln med Allan Edwall och Kim Anderzon.

Uppträder som Ture Sventon
I dag är Helge Skoog med i en biblioteksfilial som varje år uppmärksammar Ture Sventon med att be honom läsa en bit ur böckerna, självklart utklädd till privatdetektiven själv.

Här kan du se alla 24 avsnitt i julkalendern Ture Sventon privatdetektiv och här finns fler julkalenderar från förr.

Se Helge Skoog medverka i fler program i Öppet arkiv:
Huset Silfvercronas gåta
Engeln
Hedebyborna
Rädda Joppe! Död eller levande!
Fyra dagar som skakade Sverige
Xerxes
Ebba och Didrik
Kenzburo Oe och skogens musik
På spåret 1997