Fakta 

Hejdå Motboken!

Motboken, eller Brattsystemet, infördes i början av 1900-talet som en nykterhetsreform. Systemet avskaffades den 1 oktober 1955. Foto: SVT
Motboken, eller Brattsystemet, infördes i början av 1900-talet som en nykterhetsreform. Systemet avskaffades den 1 oktober 1955. Foto: SVT

Motboken var ett tillstånd att köpa sprit och vin där varje inköp noga dokumenterades. Hur mycket alkohol en person fick köpa varierade över tid, men under motbokens sista år var tre liter starksprit i månaden den gällande gränsen. Idag är det 60 år sedan Motboken avskaffades.

När alkoholkonsumtionen i början av 1900-talet ansågs vara för hög i Sverige infördes Motboken, även kallat Brattsystemet. Om en person blev för onykter eller på något annat sätt missbrukade sin konsumtion kunde Motboken dras in som straff. Kvinnor fick i regel ingen egen ransonering. Inte heller hemlösa.

Brattsystemet fick sitt namn efter initiativtagaren Ivan Bratt som år 1911 ingick i en nykterhetskommitté som skulle ta tag i alkoholhanteringen. Sverige skulle äntligen få bukt med problemen kring alkoholfrågan.

Motbokspremiär i Göteborg 1916

Svenskarna demonstrerade för nykterhet 1916 och i Stockholm gick en nykterhetskortege genom gatorna inne i centrum. I Göteborg är det motbokspremiär. I klippet får vi se hur motboken såg ut och hur den var systematiserad i ett register (inslaget saknar ljud). Se hela klippet här.

motbokspremiar
Stumfilm från 1916 där vi får följa motbokspremiären i Göteborg och en nykterhetsdemonstration i Stockholm. Foto: SVT

Folket mot krångel-Sverige

Istället för att demonstrera för nykterhet som 1916 blev det några decennier senare en protest av ett annat slag. Svenskarna hade fått nog och ville få ett slut på motbokseländet – söndagen den 19 januari 1947 flammade motboksbålen från Ystad till Haparanda. I Stockholm hade en stor folkmassa samlats för att bränna upp sina böcker i Kungsträdgården, men den stygga polisen hade satt stopp för de planerade aktiviteterna. Istället vallfärdade folkmassan till Strömmen där den förhatliga boken kunde dränkas. Precis som man tidigare, som speakern i filmen säger, använt alkoholen till att dränka sin hjärtesorg med. Cirka 10 000 motböcker hamnade i Stockholms strömmar denna dag. Se klippet här.

Här hamnar 10 000 motböcker i Stockholms Strömmen 1947. Foto: SVT
Här hamnar 10 000 förhatliga motböcker i Strömmen, Stockholm den 19 januari 1947. Foto: SVT