Bokmässan  Nöje 

Här får vi Sven Melander att tappa hakan

sven_melander_tittar
Sven Melander upptäcker sin egen träfflista i Öppet arkiv och blir både glad och häpen. ”Det där hade jag glömt bort!”, säger han och nickar mot ett av sina tidigare program. Foto: SVT

Öppet arkiv har den stora äran att dela med sig av program som roar, underhåller och slår an de nostalgiska strängarna för SVT:s tittare.  Vi gräver i arkiven efter stort och smått. Drama, dokumentär, humor, samhälle, barnprogram, nöje, och mycket mer.  Tittarkommentarerna är många – de olika formerna av uppskattning likaså. Men hur ser det ut när de som ligger bakom programmen och filmerna själva går på upptäcktsfärd i arkivet?

Det får vi erfara när skådespelaren, programledaren och manusförfattaren Sven Melander besöker vår monter på Bok och biblioteksmässan i Göteborg 2014. Med ett stort leende kliver han in på Öppet arkivs golv och är precis sådär trevlig, närvarande och underhållande som han alltid har varit i rutan under sina många verksamma år i underhållningsbranschen.

Till att börja med vill vi försäkra oss om att han har full koll på sin egen förekomst i vårt bibliotek och Melander tappar bokstavligen hakan när han ser träfflistan! ”Där är ju Barry Manilow!” (i ”Stina med Sven” 25 mars 1989). När vi bläddrar vidare kommer vi till ”Melander & Co” från 1995 där startbilen på första avsnittet visar en Melander-karaktär iklädd rock, hatt och svarta kraftiga glasögonbågar i plast. När Sven får se sig själv – nu nästan 20 år senare – skrattar han: ”Brillorna! De där brillorna!” och berättar att han hemma har en tavla med alla glasögon som figurerat i samband hans uppträdanden genom tiderna. En nu välfylld tavla.

Vi tittar vidare och hittar titlar som ”Zvampen”, delar av ”Nöjesmaskinen”, ”Stina med Sven” och ”På spåret” där Melander fick visa exempel på sin enastående allmänbildning. Titlar som Melander själv – och många tittare med honom – önskar är fler program av ”Nöjesmaskinen” som gick 1982 till 1984 och ”Nöjesmassakern” från 1985. Men i nästa andetag kommer han själv på att dessa inte är möjliga på grund av våra begränsade rättigheter eftersom de innehåller klipp som Öppet arkiv tyvärr inte kan sända.

Men vem vet. En vacker dag kanske något utav dessa program kommer att kunna ses i Öppet arkiv i en anpassad version. Fram tills dess får vi titta på de titlar med Sven Melander som redan finns i biblioteket. Och fundera på vilken av hans tidlösa sketcher och karaktärer som är den roligaste.

Vilken tycker du?

sven_melander
Några av Sven Melanders karaktärer från ”Melander & Co” från 1995 – roller som även figurerat i tidigare nöjessatsningar.
sven_melander_surfplatta
Foto: Marika Arsenius