Intervju 

Från barnhallåa till folkkär programledare

anders_lundin
Anders Lundin i samband med hans programledarskap i ”Allsång på Skansen” 2004-2010. Foto: Carl-Johan Söder (SVT)

Vi har sett honom som programledare, författare och medverkande i över trettio olika program och serier på SVT. Listan kan göras lång och idag har några av hans samlade verk äntligen fått en egen plats i biblioteket. ”Vad glad jag är för det här!” säger han till Öppet arkiv. 

Vissa personer har förmågan att få saker att se enkla ut. Även de mest minutiöst planerade produktionerna verkar genomföras med någon slags spontan och tillbakalutad närvaro. Som om det händer där och då. I stundens ingivelse. Det är först när det uppdagas vilka enorma hjul som måste komma i rullning för att få maskineriet att fungera som man förstår. Vilken konst det är att upprätthålla beredskap för varje eventuell avkrok från den utstakade stigen. Och samtidigt leverera med ett sådant självklart lugn. Vi pratar om Anders Lundin. Grannkillen med det ständiga leendet på läpparna, glimten i ögat och som verkar vara sådär tillfreds med livet att det smittar av sig. Han är grabben med det charmiga rufset, ringen i örat och som ömt vårdar sin fäbless för gosiga nallebjörnar. Och som aldrig är längre bort från sin gitarr än att han kan plita ihop en finurlig sång med tillhörande text (med god hjälp av sitt omsorgsfullt tummade rimlexikon) när andan faller på.

Det där sistnämnda med nallar, ring i örat och gitarren är måhända inte riktigt uppdaterat dagens datum. Men det har ju aldrig varit Öppet arkivs sak. Istället har vi som vanligt bläddrat, lyft och stökat runt i arkivet. Och hittat bra mycket mer än det som Lundin kanske mest är förknippad med: som programledare för ”Expedition Robinson”, ”Melodifestivalen” och ”Allsång på Skansen”.

I dag har Öppet arkivs bibliotek fått tillökning med många program som Anders Lundin på ett eller annat sätt varit inblandad i. Vi börjar med ett klipp från 1990 där Anders är hallåa för Bolibompa. Hans nallekompis Benny är på ”nallepati” och Anders passar på att städa upp efter sin till synes mycket lurviga och hårfällande vän. Nallepati, berättar Anders, är när ”man masserar teddybjörnskroppar så att skumgummit hamnar rätt ifall det har hamnat fel”.

Några år senare blir Lundin intervjuad av två barn i programmet ”Bubbel” från 1993. Där ställs de stora och svåra frågorna på sin spets, till exempel om det finns ett begränsat antal skämt i universum. Och om det är så – kan det roliga i så fall ta slut? Den grävande duon lockar fram information som ingen annan förr. Vi får veta att Anders inte kan slänga saker, att han drömmer om att en dag bli den nya Arne Weise eller Jan Lindblad just för att få möjlighet att tassa omkring med ett svettigt kamerateam i Amazonas djungel och viska om tigrar och exotiska insekter.

Såhär såg några av frågorna och svaren ut i ”Bubbel” 1993. Anders har idag även uppdaterat svaren, nästan 20 år senare:

Barnens fråga: Hur ser det ut hemma hos dig?
Anders 1993: Det är en fruktansvärd röra. Jag kan inte skiljas från saker. Jag spar på allt, till och med små papperslappar med meddelanden.
Anders 2014: Papperslapparna från förr är kvar. Jag har väl en känsla av att jag någon gång skall läsa lapparna, som små fornlämningar som vittnar om ett annat liv för länge länge sedan. För att liksom kunna resa tillbaka en stund och vara där igen. Om jag vill.

Barnens fråga: Vad skulle du ta med dig från ditt hem om det var väldigt bråttom?
Anders 1993: Gitarren, mitt rimlexikon så jag kan skriva låttexter, en fällkniv, innebandyklubba och nallekompisen Benny.
Anders 2014: Innebandyklubban har kanske degraderats i prioriteringslistan en smula sedan sist. Annars är det ungefär samma. Nu är förstås datorn med allt allt allt vad den innehåller av manus och foton och mail väldigt besvärlig att bli av med. Sedan får kartongerna med gamla foton från alla resorna följa med.

Barnens fråga: Vilken är din bästa mat?
Anders 1993: Jag kan göra en maträtt och det är grönsakssoppa. Så det blir det fyra gånger i veckan. Annars tycker jag matsalsmat är trevligt – som pölsa och korvstroganoff. Det var kanske därför jag trivdes så bra i skolan. Maten!
Anders 2014: Grönsakssoppan har i praktiken strukits från menyn eftersom ingen annan i familjen vill äta den. Några säger att de tycker om den. Men det är bara för att vara snälla. När jag väl gör den äter de den inte. En viss utveckling ser jag har skett. Jag kan nu mera göra korv stroganoff mer eller mindre utantill. Jag har även en paradrätt som vi kallar italienska medelhavsbiffar.

Barnens fråga: Vill du ha barn?
Anders 1993: Ja gärna. Två eller sju. Måste bara hitta en bra mamma först.
Anders 2014: Check. Två barn och en väldigt bra tillhörande mamma.

Barnens fråga:  Vad skulle du göra om du vann en miljon?
Anders 1993: Köpa lägenhet och skänka pengar till Världsnaturfonden så att gorillor och noshörningar kan få det bra. Och resa.
Anders 2014: I princip samma. Jag skulle väl inte kunna låta bli att beta av lite på lånen men samtidigt inte ha samvete att inte skicka iväg en rund slant till någon fond som jobbar med djur och natur. Sedan 1993 har jag blivit aktiv i Kolmårdens stiftelse som stöder olika bevarande projekt. Deras snöleopard och amurtiger-projekt skulle ligga bra till. Man vill ju gärna att barnen skall få ha en chans att leva i en värld med sagolika djur de också.

Barnens fråga: I vilket land skulle du vilja bo i om du inte bodde i Sverige?
Anders 1993: Nära Sverige – kanske i Danmark. Eller något längre bort; Zimbabwe.
Anders 2014: Zimbabwe måste man väl tyvärr stryka från listan som det ser ut nu. Men själva resonemanget är nog detsamma. Jag trivs ju här i Sverige med både klimat och hur vi är. Danmark ligger fortfarande bra till. Annars är det något med Indonesien som jag gillar. Och Malaysia. Fast vad skall jag göra där då? Ok. Namibia eller Botswana. Där vill jag ha en jeep och göra viktiga ärenden långt ut i bushen så att jag kan få köra omkring med ett stort dammoln efter bilen. Och stöta på lite besvärligheter här och där med översvämmade floder och så. Ja, det låter bra. Det tar vi.

Men än så länge är han kvar i Sverige. Och det var också där det började. I Farsta 1958 när Anders föddes. Yrkeskarriären började som lärare i samhällskunskap, historia och geografi men Lundin insåg ganska snart att det inte var hans kall. Eller som han själv säger till ”Bubbel”-barnen: ” Jag förstod inte vitsen med att berätta saker som jag redan visste.” Således tog han steget bort från läraryrket och klev in i Dramatiska Institutet och utbildade sig till radioproducent där. Det ena ledde till det andra och Anders blev snart ett välkänt ansikte och en bekant röst i mediabruset och public service. Men hans intresse för pedagogik, naturvetenskap och samhällsorienterade ämnen försvann inte. Detta ser vi inte minst i barnprogrammen ”Planeten Pi” från 1994 där vi får bekanta oss med naturens lagar tillsammans med dockor, nallar och en och annan levande människa. Eller som i dockteatern ”Magister Munter” från 1997 där magistern behandlar ett nytt ämne för varje avsnitt såsom dramatik, teckning och socialkunskap.

Idag är Anders Lundin en mycket välkänd och folkkär profil. I slutet av året är han aktuell med ännu en rafflande säsong av ”R.E.A – Roligt Elakt Aktuellt” som spelas in i höst. Men vem vet? När alla skämt i universum har tagit slut kanske vi ser honom tassa omkring med ett svettigt kamerateam i Amazonas djungel och imitera fåglar, smyga på tigrar och viska om exotiska insekter. Precis som vilken lyckligt lottad naturfilmare som helst.

Och om att vara med i Öppet arkiv har han bara en sak att säga: ”Vad glad jag är för det här!”


Anders Lundin i Öppet arkiv
:

Bolibompa: Anders Lundin som barnhallåa (1990)
Gretas TV-program show (1992)
Bullen: Anders Lundin intervjuar Naomi Campbell (1994)
Bubbel: Barn intervjuar Anders Lundin (1993)
Sverige – Sovjet (1996)
Magister Munter (1997)
Sigge och Gunnar (1999)
Känsliga bitar (1999)
Melodifestivalen (1999, 2002)
R.E.A – Roligt Elakt Aktuellt (2001, 2002)
Allsång på Skansen (2003, 2004, 2005)
Alla tiders Melodifestival (2005)

Här ser vi Anders Lundin i ”Go’kväll” den 20 september 2014: