Barn 

Från A till Ö

Birgitta Andersson som Hedvig

Birgitta Andersson fyller 80 år lördagen den 20 april. Stort Grattis! Hylla henne genom att titta på en av hennes många fina rollprestationer – den som Hedvig i ”Från A till Ö”.

Hedvig flyttar in i en övergiven arbetsvagn ute i skogen. På taket bor ugglan Helge, som snart blir Hedvigs gode vän och livsnödvändige läromästare i svåra ord och begrepp. Hedvig har en lite annorlunda och opraktisk egenskap – hennes näsa växer sig lång då hon låtsas förstå saker, som hon egentligen inte alls förstår. Näsan blir inte som vanligt igen förrän Hedvig har förstått och lärt sig. Helge på taket är den som får rycka in för att rädda henne ur div pinsamma situationer. Med stort och roat tålamod förklarar han för Hedvig och för oss i publiken.

Birgitta Anderssons Hedvig, som i starten på varje avsnitt kommer cyklande  genom skogen, är en både älskad och efterlängtad gestalt från SVT:s skatt av barnprogram. I slutet, då hon är full av nya kunskaper och självförtroende, sjunger hon den välkända och trallvänliga vinjetten;

”Som om jag inte skulle kunna så enkla saker, jag bara frågar? Kom och skriv mig det på näsan! Kom och skriv mig det på näsan! Kom och skriv mig det på näsan! Den som våååågar!”

http://www.oppetarkiv.se/video/1146224/fran-a-till-o-en-resa-orden-runt