Frågor & svar om Öppet arkiv 

Frågor & Svar om Öppet arkiv

Frågor och svar om Öppet arkiv

Varför öppnar ni inte upp hela SVT-arkivet direkt?  Vår avsikt är att på sikt publicera så många program som möjligt som SVT har rättigheter till. I Öppet arkiv kommer man att hitta ett brett utbud av program ur hela den svenska tv-historien. Men att publicera allt i arkivet är inte möjligt, bland annat på grund av rättighetsskäl.

Varför endast 200 programtitlar i Öppet arkiv vid premiären?Avtalen med upphovsmännens organisationer har blivit klara nyligen, och det är nu vi börjar öppna SVT:s arkiv. Vi kommer att fylla på med nya program varje dag framöver och räknar med att lägga till cirka 50 programtitlar i månaden. Vid årsskiftet 2013/14 är det vårt mål att arkivet ska innehålla cirka 500 titlar. Öppet arkiv kommer aldrig att innehålla alla gamla SVT-program. Men så småningom kommer arkivet att innehålla  mer än 10.000 timmar.

Varför saknas  programmet xx eller programserien yy?  Alla publiceringar i Öppet arkiv föregås av en noggrann genomgång och publicistisk bedömning. Många program kan inte visas på grund av rättighetsskäl, andra av hänsyn till medverkande. Det är SVT:s ansvar att ta etisk hänsyn. Bara för att man varit med i ett program för många år sedan är det inte självklart att man vill förekomma i publiceringar som görs idag. Det finns specifika omständigheter kring alla program.

Varför finns inga utländska tv-serier i Öppet arkiv?  Vi har inte rättigheter till några utländska program, utan endast program till program som är producerade av SVT.

Kan man önska program som man vill se i Öppet arkiv?  Ja. Vi tar gärna emot tips via brev eller mejl till oppetarkiv@svt.se.

Vem är det som bestämmer vad ni lägger ut i Öppet arkiv?  Öppet arkiv har en redaktion som beslutar om vad som ska publiceras.

Hur väljs programmen ut, vad är det som styr urvalet?  Redaktionen vill presentera ett brett utbud som representerar program från olika decennier och genrer. Men också vad vi tror kan vara extra önskat eller aktuella ämnen. Vi hoppas att publiken ska återse gamla minnen eller upptäcka helt nya ”skatter”.  I grunden ligger de avtal och lagar som ger oss ramen för vad som är möjligt.

Varför inte fler gamla sportprogram?  Just sportvärlden är full av restriktioner kring rättigheter. Men vi har självklart för avsikt att även bjuda på sport i Öppet arkiv. Vid starten kan vi bland annat erbjuda världscupen i utförsåkning med Ingemar Stenmark (1979, 1983), Stockholm Open i tennis (1980) och Göteborg horse show (1996, 2002).

Varför har ni tagit bort programmet xx, det fanns ju i Öppet arkiv häromdagen?  Enskilda upphovsmän kan lägga in ett veto, som gör att vi måste ta bort ett program som publicerats tidigare. Det kan också handla om inslag eller klipp i ett program och där det visar sig att rättigheterna inte var klarerade. Då måste vi tyvärr ta bort programmet från Öppet arkiv.

Varför finns det inga program från senare år, efter 1 juli 2005?  Öppet arkiv har gjorts möjligt tack vare en ändring i upphovsrättslagen och avtal med svenska rättighetsorganisationer. Våra avtal omfattar de flesta egenproducerade program som sänts före den 30 juni 2005.

Varför är alla program geoblockerade?  Avtalet gäller endast i Sverige. Vi har tyvärr inte rättigheter att visa programmen utanför Sveriges gränser.

Kommer Öppet arkiv att kosta något?   Nej, tjänsten kostar inget extra.

Var kan man se vilka program ni lagt ut?  Längst ned i listen finns en A-Ö lista.

Hur ser man vilka program ni har lagt till senast?  Följ oss på redaktionsbloggen eller på vår Facebook-sida.

 Kommer ni att ta fram en Öppet arkiv-app för smartphones och läsplattor?  Öppet arkiv bygger på så kallad responsive design, det vill säga sajten anpassar sig till läsplattor och smartphones. Därför behövs inga särskilda appar.

Hur många program innehåller Öppet arkiv om några år?  Vi hoppas kunna lägga till 50 nya titlar i månaden och vår ambition är att det ska finnas runt 500 programtitlar i Öppet arkiv vid årsskiftet 2013/14. Det långsiktiga målet för Öppet arkiv är 10.000 timmar.

Är Öppet arkiv en långsiktig satsning?  Absolut. Förutsatt att vi får fortsatt finansiering av tjänsten.

Varför är så få program textade? När blir fler program textade?  Vår ambition är att så många program som möjligt ska vara textade. 20 procent av programmen är textade när vi nu öppnar arkiven. Till saken hör att inga program före 1978 finns med text och att inga barnprogram före 1995 är textade. Att nyproducera text tar tid.