Musik 

Har du koll på de svenska Eurovision-vinnarna?

SVT-EUROVISIONSONGCONTEST_blogg

Eurovision Song Contest är i full gång i Stockholm efter att Måns Zelmerlöw tog hem vinsten med ”Heroes” förra året. Men det är inte första gången Sverige är värdland. Har du koll på vilka svenskar som har tagit Eurovision till Sverige tidigare?

Första vinsten 1974 – ABBA

Sveriges första vinst i ESC! Året var 1974 och Björn, Agnetha, Benny och Anni-Frid sjöng hem segern med ”Waterloo” i Brighton. ABBA tog världen med storm. Här kan du se hur allt började i Melodifestivalen från 1974.

ABBA_waterloo2000x800px
ABBA på Melodifestivalen 1974 med Waterloo. Foto: Lars Wiklund (SVT)

Visste du att ABBA i början av sin karriär uppträdde under namnet Festfolket? Ett av deras första uppträdanden tillsamman som grupp var i programmet ”Five minutes saloon” som sändes 1970, och det kan du se här.

fiveminutessaloon
”Festfolket” hette gruppen med Benny, Anni-Frid, Agnetha och Björn innan de tog namnet ABBA. Här i ett av deras första uppträdanden 1970 i programmet ”Five minutes saloon”. Foto: Allan Persson (SVT)

 

Andra vinsten 1984 – Herreys

Gyllene skor och guldplacering! ”Diggi-loo diggi-ley” med bröderna Herreys är hiten som förde tillbaka Eurovision Song Contest till Sverige. Tävlingen hölls i Luxenburg 1984. Här kan du se Herreys vinna i den svenska uttagningen i Melodifestivalen 1984.

HERREYS+I+MELODIFESTIVALEN+1984_2000
Louis, Per och Richard Herrey tog hem segern med sin magiska dans och blixtrande show på Melodifestivalen och ESC 1984. Foto: SVT

Kjolkuppen. När ESC hölls i Sverige året därpå 1985 var Göteborg värdstad. Med vår stolthet Lill Lindfors som programledare var förväntningarna höga och spänningen stor. Sverige skulle flexa Eurovision-musklerna. Men vid Lills entré hände det som inte fick hända. Programledarens kjol fastnade i scendekoren och revs av. De tittande svenskarna famlade efter skämskudden. Och Europa höll andan. Efter några sekunder vecklade Lill ut en dold klänning som var förankrad i den trasiga klänningens överdel. Först blev kommentatorerna alldeles tysta. Ett och annat ”Oh…” slapp ut. Men när det gick upp för dem att det hela var en kupp utbrister en av dem: ”They have got a knockabout sense of humour the Swedes, haven’t they?”

Men alla var inte lika roade. Efter detta år infördes en regel att generalrepetitionerna skulle vara identiska med direktsändningen. I Öppet arkiv kan du se Bakom kulisserna – Eurovision Song Contest från 1985. Ca 39:30 minuter in i programmet kan ni se Lills kjoltapp och designern Christer Lindarws egna kommentarer.

lill_lindforsESC
Sverige är värdland för ESC 1985 och programledaren Lill Lindfors har just tappat kjolen i direktsändning. Se hela scenen 39:30 minuter in i ”Bakom kulisserna – Eurovision Song Contest” från 1985. Foto: SVT

 

Tredje vinsten 1991 – Carola Häggkvist

Carolas fläkt höll på att ställa till det rejält under hennes uppträdande med ”Fångad av en stormvind” i ESC 1991 i Rom. Mitt under låten blev det tyst i salongen. Den enorma fläkten som skulle blåsa i Carolas hår drog så mycket ström att säkringarna gick. Högtalarsystemet slogs ut och på plats hördes varken musik eller sång. Carola fortsatte som om ingenting hade hänt och i tv märktes inte dramatiken av. Vilken räddning, och till råga på allt: Carola tog hem segern! I den svenska uttagningen blåste det också storm, och det kan du se i Melodifestivalen från 1991 här.

fangadavenstormvind1991
Carola Häggkvist vinner ESC 1991 med ”Fångad av en stormvind” – trots att fläkten som skulle blåsa hennes hår slog ut strömmen till högtalarsystemet. Foto: SVT
CAROLA_MELODIFESTIVALEN-1983
Carola Häggkvist första medverkan i Melodifestivalen med Främling 1983. Hon tävlade i ESC samma år i München och kom på tredje plats. Foto: Bo-Aje Melin (SVT)

 

Fjärde vinsten 1999 – Charlotte Perelli

Med ”Tusen och en natt” var både juryn och det svenska folket eniga – rätt låt vann i Melodifestivalen 1999. Charlotte Perelli (då Nilsson) sjöng på engelska i Euovision Song Contest i Jerusalem och tog hem segern med ”Take me to your heaven”.

charlotte_nilsson_perelli_melodifestivalen1999
Charlotte Perelli (då Nilsson) tog hem Sveriges fjärde seger i ESC med ”Take me to your heaven”. Den svenska versionen ”Tusen och en natt” kan du se i Öppet arkiv i Melodifestivalen 1999. Foto: SVT

Femte vinsten 2012 – Loreen

Loreen slog rekord i att få flest tolvor i ESC med ”Euphoria”. Öppet arkiv har inte rättigheter att visa program sända efter 1 juli 2005. Men här kan du läsa mer om Loreen och hennes vinst i Eurovision Song Contest 2012.

Sjätte vinsten 2015 – Måns Zelmerlöw

Måns Zerlmerlöw vann med ”Heroes” i Wien 2015. Tillsammans med Petra Mede är han programledare för Eurovision i Stockholm i år, 2016.

Här kan du se Måns Zelmerlöws mäktiga öppning av semifinal 1 i Eurovision 2016.

Vill du se fler Melodifestivaler från förr? Öppet arkiv har Melodifestivaler från 1960 till 2005 här.

Och vill du veta allt om Eurovision Song Contest 2016? Då kan du besöka SVT:s Eurovisionsida.

SVT-EUROVISIONSONGCONTEST-2016-E00-6148
Programledarna för ESC 2016 Måns Zelmerlöw och Petra Mede. Foto: Janne Danielsson (SVT)