Öppet arkiv firar...  Porträtt 

Claire Wikholm 70 år

BELLA_BLAND_KRYDDOR_OCH_KRIMINELLA
Claire Wikholm i ”Bella bland kryddor och kriminella” från 2002. Foto: Knut Koivisto (SVT)
I dag fyller den mycket uppskattade och älskade skådespelerskan Claire Wikholm 70 år. Det firar Öppet arkiv med att publicera två helt nya – men förstås gamla – filmer!

Hon besöker gärna loppisar för att hitta miniatyrfigurer att göra små obskyra konstinstallationer av. Hon tycker att det är oerhört lustigt att bustrycka på knappar till övergångsställen. Hon älskar att resa och har uppkallat sin bil efter en art hajar som hon påträffade under en resa till Indonesien. Hon gillar deckare och skräck för dess besvärjande effekt och fullkomligt älskar att läsa. Hennes mamma ville att hon skulle studera merkantil franska. Själv ville hon bli atomfysiker. Istället fick slumpen avgöra. Och tur var väl det. Idag är hon en av landets mest högt uppskattade och älskade aktriser med oändligt många uppmärksammade och beundransvärda roller bakom sig.

Clarie Wikholm fyller 70 år idag. ”Usch. Jag vill inte blir gammal!” säger hon till Ann-Marie Rauer när hon intervjuas i SVT:s kulturserie ”Sverige!” i april 2014. ”Kroppen blir skruttig. Och så hör och ser man dåligt.”

Men ålder är bara en siffra. Förvisso kan man drabbas av utmattning bara av att titta på Claire Wikholms bibliografi över serier, filmer och pjäser hon har medverkat i. Men detta till trots har hon inte lagt skådespelarhatten på hyllan. Hennes senaste roll, där hon även översatte manuset, var som den storslagna franska 1800-talsaktrisen Sarah Bernhardt i pjäsen med samma namn på Stadsteatern 2014. Till Ann-Marie Rauer i ”Sverige!” konstaterar hon: ”Jag vill jobba så länge jag kan. Jag är en människa som behöver något som skärper upp mig. Arbete håller huvudet igång.”

Och arbetat har hon gjort. Allt började egentligen med att Claires mamma satte henne på universitetet för att läsa merkantil franska, en handelsinriktad språkutbildning. Alla andra flickor satt och rasslade med sina berlockarmband. Och Claire fick återigen se exempel på det som hon själv berättar om i ”Sverige!” 2014. Hennes mor satte henne i överklasskolor trots att de egentligen var en fattig familj, allt för att ge dottern en bra utbildning. ”Mamma var fantastisk på det sättet!” Samtidigt var klasskillnaderna markanta. Claire beskriver det själv i ”Sverige!” som att hon kände sig som ”en liten skrutt i den fina världen”. Något som rasslande dyrbara smycken påminde alltför mycket om. Således stegade hon ut från universitetslokalerna. Och klev in i en helt annan värld som hon snart kom att betrakta som ett andra hem.

Att Claire Wikholm skulle bli skådespelerska var faktiskt bara en slump. I ”Dom kallar oss skådisar” som SVT sände i mars 2013 får vi veta att hennes önskan från början var att bli regissör. Men för att bli regissör, fick hon höra, måste man lära sig skådespeleri – så att man talar samma språk som aktörerna. Nästa steg blev således att leta upp en bra dramautbildning. Clarie hittar en nystartad teaterskola och repar in två arbetsprover. Den ena var rollen som Strindbergs fröken Julie, den andra som Blanche DuBois i Linjelusta. ”Och där kom jag in och såg glad ut, vred och ålade mig.”, berättar Claire i ”Dom kallar oss skådisar”. I efterhand får Claire veta att de som satt i juryn hade fått ta en lång paus efter hennes uppträdande innan de kunde ta emot nästa sökande. ”De höll på att skratta ihjäl sig. De hade aldrig sett så roliga Julie och Blance. Dessa roller som annars är två så väldigt tragiska gestalter. Det var ju inte riktigt min avsikt. Men jag kom in!”, berättar hon med ett leende i ”Dom kallar oss skådisar!”.

Och sedan dess har det rullat på. Bara i Öppet arkiv figurerar hon i nästan 30 olika titlar: allt från barnprogram till komedier och drama. En av de mest kultförklarade är komedin ”Vi hade i alla fall tur med vädret” från 1980 som handlar om den husvagnscampande familjen Backlund som totalt misslyckas med sina ansträngningar att koppla av och njuta av sin semester.

vi_hade_i_alla_fall_tur_med_vadret
Claire Wikholm tillsammans med Gunnar Knas Lindkvist och Rolf Skoglund i ”Vi hade i alla fall tur med vädret” från 1980. Foto: Stefan Holm/SVT
I samband med Claire Wikholms 70-årsdag har Öppet arkiv tagit fram två mycket önskade filmer:

”Ska vi hem till dej eller hem till mej eller var och en till sitt?” – en komedi av Lasse Hallström från 1973 där Claire spelar rollen som  en kvinna med samma namn som sig själv:”Claire”. En gestaltning som är en av hennes egna favoriter.

”Ängslans boningar” från 1987 – en dramatisering av Per Gunnar Evanders roman.

En stor del av Claire Wikholms kulturskatt finns redan i arkivet:

I barnprogrammet ”Har du tänkt på en sak” från 1975 pratar Claire om kläder nu och då, och om fortfarande idag mycket aktuella ämnen som slit och släng, klassfrågor och om det verkligen behöver finnas olika sorters kläder för flickor och pojkar.

claire_wikholm_fem_i_rad
Claire Wikholm i några olika roller och i egenskap av bokslukare som sig själv. Ser du vilka filmer och program det är?

I ”Läslustan” från 1990 får Claire visa exempel på sitt stora litteraturintresse.
”Irma och Gerd” från 1997 – som Gerd i Jonas Gardells komediserie
”Xerxes” från 1988 – som Carina i ungdomsserien om den skoltrötta 18-årige Xerxes
”Snoken” från 1995 om privatdeckaren Anders Grip
”Roland Hassel” från 1986 – som Nadja Palm Olov Svedelids deckarserie
”Examen” från 1985 – en fars av Kjell Sundvall
”Bella bland kryddor och kriminella” – trivseldeckare från 2002
”Vi hade i alla fall tur med vädret” – familjekomedi från 1980

Några filmer och program med Claire Wikholm som sänts i SVT men som ännu inte fått sin plats i Öppet arkiv:

”Broster Broster” – julkalender från 1971
”Godnatt jord” – serie efter en roman av Ivar Lo-Johansson från 1979
”Pojken med guldbyxorna” – familjeteater från 1975
”Vår son är trög i magen” – från 1972
”Den yttersta dagen” – en pjäs av Stig Dagerman från 1970
”Jakob dunderskägg” – barnprogram från 1973
”Televisioner” – en underhållningsserie i tre delar av Eva Moberg från 1976

Vilka skulle du vilja se?