Information 

Chatten från premiärdagen….

Tack alla för ert bidrag med synpunkter, önskemål och beröm till Öppet arkiv!

Vi var fyra personer som igår kväll besvarade era frågor i en halvtimmes lång chatt. Frågorna strömmade in. Tangentborden smattrade. Vi skrev och besvarade så mycket vi bara hann med. Många uttryckte sitt gillande, och vi är glada att så många uttrycker en massa lust att återse gamla TV minnen. Det verkar som Öppet arkiv varit efterlängtat? Härligt!

De flesta av frågorna handlar om programönskemål. Vi redovisar inte alla dom här. Generellt var det många titlar som vi på redaktionen har på vår publiceringlista, vilket bekräftar att vi har många av era favoriter på gång. Men några var lite mindre kända förslag, och vi ska verkligen försöka ta fram även dessa.

En del frågor handlade också om geoblockeringen som gör att Öppet arkiv inte går att se utanför Sverige. Textning, utbudet, sajten och teknik var andra ämnen. Här kommer några exempel på frågor och svar från chatten igår kväll.

Emelie: ni har ju bara lite av varje varför de?
Svar: Vi kommer fylla på varje dag.

Tina: Hur tänker ni kring prioriteringar? Jag känner spontant att produktioner som t.ex. redan finns på dvd gott kan vänta (såsom många julkalendrar och vissa drama/komedi-serier), men går ni efter efterfrågan eller hur gör ni när ni väljer vad som ska publiceras ”härnäst”, så att säga?
Svar: Vi försöker se till att utbudet blir representativt för SVT. dvs med gengrebredd och från alla decennier.

Madeleine: Jag skulle gärna vilja se serien ”God morgon alla barn” igen, men dvdn finns inte att få tag på. Kommer den att finnas i Öppet arkiv?
Svar: Vi har bara möjlighet att lägga ut program som sänts före 1 juli 2005. Tyvärr sändes Godmorgon alla barn efter det.

linda: Hur länge ligger de olika produktionerna uppe i öppet arkiv?
Svar: Hej Linda!
Det finns ingen tidsbegränsning.

Cornelieke: Få man verkligen inte se nån serie utomlands??? Varför det? I före detta öppet arkiv var det mycket väl möjligt att se program när man befinner sig utomlands, så jag förstår inte.
Svar: Den nya lagen och avtalen med upphovsrättsorganisationer ger oss möjlighet att publicera hela program men tyvärr med geoblockering..

Kurt E.: Undrar om programmen kommer att kosta? Någon sade att det skulle vara gratis,stämmer det.
Svar: Nej de kommer inte att kosta något, SVT har fått extra medel för att utveckla vårt Öppet arkiv vidare för åren 2012-2013

Henrik : Hej Fantastisk att ni gjort detta tillgängligt. Hoppas på mera och att det blir möjligt att söka och indexera. Jag undrar också om ni kommer att göra de rörliga bilderna tillgängliga för min mobil? Sen ni bytte plattform så kan jag inte se dessa eftersom jag har en Windows Phone.
Svar: Det finns en lång, lång tråd om det här: http://kontakt.svtplay.se/org/svt-play/d/windows-phone-8-1/
Det lät finnas en Windows Phone-app som löser problemet, men jag kan inte gå i god för att den fungerar

Ronny : Jag hoppas och önskar att er nya satsning även omfattar problemet som finns mellan samsungs smart- tv och svt. Som det är nu så går det inte att se era program via trådlöst nätverk. Med vänlig hälsning Ronny
Svar: http://kontakt.svtplay.se/org/svt-play/d/svt-play-i-samsung-smart-tv-2/

Fredrik: Kommer det finnas något funktion som visar nyligen tillagda program så man vet var nytt dyker upp?
Svar: Det står på den (ganska långa) listan över saker som vi vill lägga till!

ralph: hej , en liten kommentar bara – kan ni inte ha en ordentlig kategori indelning av programmen ? inte bara 4 st från respektive kategori på första sidan – skulle göra det mkt lättare att hitta , navigera sig fram bland utbudet , speciellt som det nu är ganska stort , eller hur ?. är man intresserad / vill hitta ngt om sport – letar man där – ngt för barn – letar man där – osv. , det skulle om det behövs, oxå gå att utöka antal kategorier ,,,,, som det är nu – med bara en a till ö indelning på titeln , gör att man har väldigt svårt att söka inom ngt område ( sällan kommer man ihåg titeln , och ännu mindre på ngt som man ännu inte upptäckt ! )
Svar: Ja, en lista över kategorier (liknande Program A-Ö-listan) står på att göra-listan. Öppet arkiv är work in progress, men vi ville släppa tjänsten så tidigt som möjligt, för att kunna ta med oss tittarsynpunkter in i det fortsatta arbetet!
(Ett insider-tips, så länge: http://www.oppetarkiv.se/kategori/genre )

Sanna: Är det bara tv-serier som kommer visas, eller är det andra program som filmer, kortfilmer .o.s.v med?
Svar: Hej Sanna!
Vi har inte rättigheter till filmer tyvärr, utan bara till program.

Emil: Kommer man kunna få fortsätta se dom korta klippen också? T.ex. bilder från tjörnbron, almstriden och andra gamla goa nyhetsklipp.
Svar: Vi kommer succesivt lägga tillbaka klipp som fanns på den ”gamla” Öppet arkiv.

Tina: Hej! Jag tycker att designen på sidan är väldigt bra! Tydlig och inte så många knappar och massa text överallt. Verkligen simpelt och kanonbra!
svar: Tack!

Om någon undrar angående textningen i Öppet arkiv så är det långsiktiga målet att texta så mycket som möjligt. Just nu är cirka 20% textat. De program som är sända före 1978 saknar text, likaså barnprogrammen före 1995. Det gör att vi måste nyproducera en hel del textning vilket tar lite tid eftersom vi samtidigt ska forstätta texta våra programmen i våra kanaler.

Douglas: Vad kommer läggas ut sportväg? Specifikt i fotbollsväg med allsvenskan?
svar: Kan inte svara i dagsläget mer än att vi letar efter möjliga sportprogram. Mycket sport innehåller rättigheter som inte SVT förfogar över.

……….och sen var det som sagt en mängd olika program som önskades.

Tack igen för ert bidrag med synpunkter, önskemål och beröm till Öppet arkiv!