Öppet arkiv firar... 

Carola 50 år

CAROLA-Sa-IN-I-NORDEN
Carola så in i Norden, en show som sändes från Cirkus i Stockholm 1984. Här får vi ta del av de riktiga klassikerna från hennes tidiga karriär. Foto: Bertil S-Son Åberg (SVT)

Carola fyller 50 år och det firar Öppet arkiv med en nostalgikavalkad fullproppad med klipp och program som tar oss tillbaka till en tid då permanenten stod högt upp på fansens önskelista. 

Första tv-framträdandet

Carola är 10 år gammal och har just vunnit en talangjakt vilket leder till att hon får uppträda i tv. I programmet Sveriges magasin som sändes 1977 sitter också Stikkan Anderson och berättar om hur jakten på nya begåvade talanger går till. Se hela klippet ur Sveriges magasin 1977 här.

sverigesmagasin
Carolas första tv-framträdande 10 år gammal. Foto: SVT

 Några år innan genombrottet uppträder Carola i en Taube-hyllning 1980 tillsammans med Olle Adolphson och Lill-Babs där de framför en kavalkad av Evert Taube-melodier. Se hela ”Evert Taube i våra hjärtan” här.

I Skivkungen från Skara får vi möta specerihandlaren från Skaraslätten (även känd som Bert Karlsson) och hans musikaliska rekryter till sitt skivimperium. Här får vi träffa Carola, Christer SjögrenLars HolmStefan Borsch med flera. Se hela programmet från 1983 i Öppet arkiv här.

Melodifestivalen (1983)

Det stora genombrottet! Såg du sändningen där och då, när Carola tog hem hela rasket med Främling? Se hennes storslam i Melodifestivalen igen – eller se den för första gången! Carola tar tittarna med storm (men det är först 1991 som Carola själv blir fångad av en stormvind i Melodifestivalen 1991).  Se Melodifestivalen från 1983 i Öppet arkiv här.

vipatv_CAROLA_MELODIFESTIVALEN-1983

Carola så in i Norden (1984)

För den som stod och sjöng Carola-hits på skolrasterna efter hennes genombrott (och vinst) i Melodifestivalen 1983 finns en nostalgikavalkad av hitlåtar som tar oss tillbaka till axelvaddarnas tid. Showen spelades in på Cirkus i Stockholm ett år efter Främling-succén och här sjunger Carola allt från ”Tommy tycker om mig”, ”Tokyo” och ”Thunder and lightning” till gospelklassiker som ”This little light of mine” och ”He’s got the whole world”. Se hela Carola så in i Norden i Öppet arkiv här.

CAROLA-SA-IN-I-NORDEN-SMINK
Carola Häggkvist bakom scen inför Carola så in i Norden 1984. Foto: Bertil S-Son Åberg (SVT)
CAROLA-SA-IN-I-NORDEN-pressfotografer
Pressfotograferna samlas kring popstjärnan, så in i Norden populär. Foto: Bertil S-son Åberg (SVT)

Fick Carola verkligen ett körkort i Gäst hos Hagge?

När Carola var gäst hos Hagge Geigert 1985 hade han fått nys om att hon höll på att ta körkort. Således fick hon genomgå ett teoretiskt trafikprov och blev därefter överraskad med ett gigantiskt körkort. Men nej, det var först i en senare framtid som hon blev auktoriserad bilförare på riktigt. Däremot råder det inga tvivel på hennes suveränitet som sångerska när hennes musikaliska bredd sattes på prov i programmet. Carolas uppträdanden är ett måste för den som någonsin tvivlat på sångerskans musikaliska flexibilitet. Se hela Gäst hos Hagge: Carola här.

ESC vinnare 1991

”Jag har aldrig slutat tro, att efter varje natt väntar gryningen” Carola sjunger och dansar hem hela ESC 1991 i Rom. I Öppet arkiv kan du se hennes vinst i den svenska finalen. Kuriosa: Carolas fläkt höll på att ställa till det rejält under hennes uppträdande med ”Fångad av en stormvind” i Rom. Mitt under låten blev det tyst i salongen. Den enorma fläkten som skulle blåsa i Carolas hår drog så mycket ström att säkringarna gick. Högtalarsystemet slogs ut och på plats hördes varken musik eller sång. Carola fortsatte som om ingenting hade hänt och i tv märktes inte dramatiken av. Vilken räddning, och till råga på allt: Carola tog hem segern! Se Melodifestivalen från 1991 i Öppet arkiv här.

vipatv_fangadavenstormvind1991
Carola fångad av en stormvind i Melodifestivalen 1991, bidraget som tog hem hela ESC. Foto: SVT

10 år med Carola

En kortklipp Carola i glitterfodral öppnar denna jubileumsgala med ett potpurri med några av hennes mest älskade låtar. Efter följer en fest för den riktiga Carola-fantasten med guldkorn från allt mellan Främling och Fångad av en stormvind. Se hela 10 år med Carola här.

carola_10armed
Lyxförpackad Carola i ”10 år med Carola” från 1993. Foto: SVT

Se alla program med Carola här.