Musik  Nobel 

Bob Dylan rockar Nobel

BOB-DYLAN-PA-KONSERTHUSET-2000-text
Bob Dylan har fått Nobelpriset i litteratur med motiveringen att han skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen. Bild: Dylan på Konserthuset 1966. Foto: SVT

Bob Dylan blir årets nobelpristagare i litteratur med motiveringen att han ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen” .

Den 75-åriga musikern har sedan många år varit förhandstippad till litteraturpriset. I år blev det ett faktum vilket innebär att priset för första gången går till en låtskrivare. Bob Dylan har varit aktiv som artist i 55 år och har besökt Sverige många gånger. I Öppet arkiv finns två av Dylans besök i Sverige bevarade, och det är visiter med en nostalgisk guldkant. Det ena är från 1966 och det andra 12 år senare, 1978.

Aktuellt-reporter vs Bob Dylan på Arlanda 1966

Dylan kommer direkt från Australien och hinner inte kliva av flyget på Arlanda förrän han blir omringad av journalister. Det resande sällskapet – Dylan, hans band och management på två personer – har inte sovit på tre dygn och den påstridiga pressen irriterar besökarna till den milda grad att en reporter från Aktuellt blir upptryckt mot väggen av Dylan så att han nästan tappar kameran. ”Och ändå sjunger han sånger om att förbättra världen” säger speakern i detta nyhetsinslag som sändes 27 april 1966.

bobdylanarlanda
Bob Dylan på Arlanda 1966. Foto: SVT

”Vem säger att jag är en 60-talsikon? Inte jag.”

Till skillnad från 1966 är Dylan på sitt Sverigebesök 1978 omgiven av ett stort management, bastanta livvakter, allsköns fixare och musiker. Den enda likheten med besöket 12 år tidigare är tröttheten. Musikern tar emot påLandvetter för en kort audiens som i stora drag ser ut som följer:

Reporter: ”Bob Dylan, 60-talsikonen…”

Dylan: ”För vem då?”

Reporter: ”Ungdomarna på 60-talet”

Dylan: ”Vem säger det? Inte jag”

bobdylan78
Bob Dylan i Göteborg 1978 där han tar emot för en kort och…kort intervju. En blick kan säga mer än tusen ord. Foto: SVT

Ikonen och pressdemonen

Älskad av publiken men kanske inte lika poppis bland journalisterna på 60 och 70-talet. I ett inslag från 1966 röjer speakertexten ett visst missnöje:

”Han knepar ganska bra denna yngling. Han svarar undanglidande och håller händerna för mun liksom för att ytterligare försvåra tolkningen av det han ofta mumlar”.

Vad han ofta mumlar kan du försöka tyda själv i Russin från 2000 där vi får se några längre klipp från Dylans besök i Sverige 1966 och 1978. Se klippet här.

Se alla program med Bob Dylan i Öppet arkiv här.