Drama  Ingmar Bergman 

”Bergmans bästa pjäsmanus!”

larmarochgorsigtill2000
Ingmar Bergman in action vid inspelningen av ”Larmar och gör sig till”. Dramat och bakom-kulisserna-dokumentären ”I sällskap med en clown” kan du se från och med den 25 oktober i Öppet arkiv. Foto: Arne Carlsson (SVT)

 ”Larmar och gör sig till är så mycket Bergman. Dessutom är den vansinnigt rolig och gripande.”

Öppet arkiv har pratat med Pia Ehrnvall som var producent för ”Larmar och gör sig till”. Bland annat delar hon med sig av en mycket underhållande historia om Peter Stormare som höll henne minst sagt sysselsatt. Stormares medverkan i Bergman-pjäsen sammanföll med hans roll i uppföljaren till Jurassic Park: ”The Lost World”. Men eftersom Bergman redan bestämt att Stormare skulle vara med i pjäsen ville Ehrnvall inte berätta om krocken. Istället gjorde hon ett skickligt framställt schema som möjliggjorde att Stormare åkte i skytteltrafik mellan Los Angeles och Stockholm för att kunna vara med på båda inspelningarna samtidigt.

”Har du någon aning om vem du just pratade med?”

Allt gick väl tills det var dags för en kritisk scen i den amerikanska filmen. Hollywoodteamet hade odlat ett enormt gräsfält som enligt planen skulle ha en viss höjd när scenen spelades in. Och just denna vecka som gräset vuxit sig till perfekt höjd förväntades Peter Stormare även vara i Stockholm. Bergman visste fortfarande ingenting om skådespelarens dubbelarbete. Således fick Pia Ehrnvall be Stormare om telefonnumret till hans uppdragsgivare på andra sidan Atlanten. Mannen på andra sidan linjen heter Steven Spielberg och Pia tar på sig hårdhandskarna. Samtalet lämnade inte många andra alternativ för Spielbergs producenter (bröderna Weinstein) än att låta Stormare vara i Stockholm denna vecka. Efter samtalet undrade Peter om Pia var medveten om vem hon just ställt sina stenhårda krav på.

Var är Stormare?

Men när det var dags för Stormare att inställa sig i studion i Stockholm kom han inte. Pia skickar en inspelningsassistent till skådespelarens tillfälliga lägenhet. Men ingen öppnar. Vid en snabb titt in i brevinkastet står resväskan där. Han hade kommit till Stockholm. Nu var den stora frågan; vart var han? Den förmodligen något stressade assistenten bankar ännu hårdare. Tillslut öppnas dörren av en jetlaggad Stormare.

Hedersplats på Spielbergs kontor

Slutet gott allting gott. Men hur gick det sedan? När Bergman fick veta vad som hade hänt skrattade han gott. Och det hela slutar med att Ingmar skickar en hälsning till Hollywood. Ett foto på sig själv, Stormare och Erland Josephson där studiodekoren med träbänkar och en uråldrig filmprojektor utgör bakgrunden. Ingmar skriver skämtsamt att detta är hans privata biograf på Fårö. Ett foto som sedan fick en hedersplats på Spielbergs kontor.

Pia Ehrnvall har producerat och varit projektledare för många av Bergmans tv-produktioner; Bildmakarna, De två saliga, Saraband, Harald och Harald med flera. Även dessa kommer att publiceras i samband med Bergmanvinter som pågår från den 25 oktober till 27 december 2015. Läs mer om Bergmanvinter här.

Från och med den 25 oktober kan du se ”Larmar och gör sig till” och bakom-kulisserna-dokumentären ”I sällskap med en clown”i Öppet arkiv.

larmarochgorsigtill4
Ur ”Larmar och gör sig till” av Ingmar Bergman från 1997. Foto: Arne Carlsson (SVT)
larmarochgorsigtill
Anna Björk och Börje Ahlstedt i ”Larmar och gör sig till”. Foto: Arne Carlsson (SVT)
BERGMAN_ISALLSKAPMEDENCLOWN_KLAFF
”Bergman larmar och gör sig till!” Så sa Bergman om sig själv när han regisserade skådespelarna genom att vråla och dra dem genom korridoren för att slå an de rätta strängarna.
larmarochgorsigtill_ensembel_pia
Larmar och gör sig till-ensemblen. Producenten Pia Ehrnvall står längst till höger med armarna i kors. Foto: Arne Carlsson (SVT)