Zeana och Anis Don Demina utnyttjar hela Melodifestivalen 2019-scenen
Melodifestivalen 2019 

Zeana och Anis Don Demina utnyttjar hela Melodifestivalen 2019-scenen

Nästa steg i dagens repetitioner blev Zeana feat. Anis Don Demina. Det är Wiktoria som har startnummer tre, men hon har en specialeffekt som produktionen behövde lite extra tid för att få på plats.

För alla som följer repetitionerna i Scandinavium blir det tydligt hur viktig startordningen kan vara. Efter High15 med sin höga energi får vi dag Zeana feat. Anis Don Demina, som tillför precis samma höga energi. Wiktorias ballad behövs verkligen i flödet. Men så här kunde det vara förr i tiden, när startordningen lottades.

Zeana står för det mesta av sången i bidraget, men Anis har en rap och ett stick. Zeana inleder på en tron med ett par väldigt excentiska solglasögon. Hon har tagit Renaidas grepp från förra året ett steg till, helt enkelt. Solglasögonen åker snart av, och vi får ett festligt nummer med guldfärger.

Scenen kommer verkligen till sin rätt i sådana här bidrag. I år finns det ju två stora delar av scenytan, en med LED-vägg bakom och en med ljus och dekorativa runda scendelar i bakgrunden.

Zeana sitter på en tron i inledningen på toppen av en liten trappa. Anis gör sin entré senare, på en stol i LED-delen av scenen.

Här får vi också för första gången se dansare på scenen. Husdansarna Felicia Maurice och Ann Mirro framträder tillsammans med två externa dansare.

– Husdansarna väljs varje år utifrån vad man känner att programmet behöver mest av. Ann och Felicia är två fantastiska dansare som är väldigt allround, säger den biträdande tävlingsproducenten Karin Gunnarsson.

Om de här båda husdansarna har jag tidigare bidragit till att sprida felaktig information. Jag trodde att de scendebuterade i Melodifestivalens tävlingsbidrag förra året, eftersom de saknas i historiken under ett stort antal år.

Zeana med dansarna. Felicia till vänster och Ann till höger, med Maja längst till vänster.

Men nu har jag gått till botten med frågan – och Felicia har faktiskt dansat i flera bidrag långt tidigare. Hon debuterade i Melodifestivalen som dansare i just Göteborg 2008 bakom Velvet med ”Déjà Vu”.

Dessutom har Ann samma bakgrund. Hon har också deltagit långt tidigare och debuterade bakom Linda Pritchard i ”You’re Making Me Hot-Hot-Hot” 2010.

Båda debuterar som husdansare i Melodifestivalen. I valet av husdansare är det mycket som spelar in, berättar Karin Gunnarsson.

– Vilka har varit med tidigare? Man vill inte ha samma för många år i rad. Man tänker på ålder och många andra saker.

Med Zeana och Anis Don Demina dansar också Maja Andersson och Malin Wikner. Flera som lyssnat får vibbar av Samir & Viktor, eftersom ”Mina bränder” har en textrad med det latinskt inspirerade ”oj-oj-oj”.

Men Maja Andersson bidrar till att ge vibbar av Margaret från förra året. Hon hade också ett intensivt dansnummer och en somrig och festlig låt – med Maja Andersson som dansare. Dessutom hade Margaret vid ett tillfälle brandgula kläder precis som Zeana, men Margaret bytte ju scenkläder i ett kör.

Foton: Stina Stjernkvist/SVT

Smyglyssna på låten

English summary

The third rehearsal for the day is Zeana feat. Anis Don Demina. Wiktoria is number three in the running order, but her stage show includes a special effect that the production asked for additional time to prepare.

Zeana and Anis Don Demina brings out the best from the 2019 stage design, with it’s LED wall and lighting-based stage, side by side. Zeana starts performing on a throne in the light-based part of the stage. Anis later enters with the rap part of the song, in the LED section. These are two different worlds on the same stage, which eventually unite in an energetic party performance.

Läs också:

Alla fakta om Zeana feat. Anis Don Demina i Bidragsbibeln
Allt om Zeana feat. Anis Don Demina i Melodifestivalen 2019
Smyglyssna på låtarna på SVT Play