Okategoriserade 

Wiktoria valdes bort i Melodifestivalen 2017 av internationella juryn – det här kan vara förklaringen

Wiktoria fick glädja sig över att vara folkets tvåa i Melodifestivalen 2017. Folket röstar utifrån framträdandet på lördagen, juryn utifrån framträdandet på fredagen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Läget var osäkert inför finalen i lördags. Men Wiktoria var en knapp men tydlig förhandsfavorit.

Allt förändrades när de internationella jurygrupperna delade ut sina poäng. Wiktoria hamnade bara åtta i deras omröstning, och sedan var loppet kört. Att hon sedan blev tvåa i folkets omröstning gjorde bara att hon avancerade till sjätte plats totalt.

Inför finalen frågade jag elva utländska journalister på plats om hur de hade delat ut poängen om de suttit i en internationell jurygrupp. Resultatet ger en fingervisning om vad som kan ha drabbat Wiktoria. Jag ska återkomma till det nedan, men först en bild på de utländska journalisternas resultat.

Så röstade de utländska journalisterna i vår webbpanel. Grafik: Marcus Björkander/Schlager-Micke och hans vänner

De utländska journalisterna lyckades förutsäga Robin Bengtssons seger i finalen. I webbpanelen vann han med 92 poäng, att jämföra med de 96 poäng som han fick av den verkliga internationella juryn.

Andra som kom på eller mycket nära sitt verkliga poängtal var Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia med 51 poäng jämfört med 56, Anton Hagman 9 jämfört med 6, FO&O 3 jämfört med 7 och Owe Thörnqvist 1 jämfört med 1.

Så blev resultatet när den riktiga internationella juryn röstade. Grafik: Marcus Björkander/Schlager-Micke och hans vänner

Det fanns också tydliga avvikelser, och det är ju skönt att de roliga spekulationerna inte punkterar spänningen. Men den i särklass största avvikelsen är Wiktoria, som i webbpanelen fick hela 49 poäng mer än av den verkliga internationella juryn.

Det tyder på att något inte stod rätt till på fredagens genrep, när jurygrupperna satte rösterna. Jag tyckte själv att det inte lät hundraprocentigt när Wiktoria sjöng, och i greenroom efteråt upplevde jag henne som tydligt ur balans.

Wiktoria är en virtuos som vokalist, men hennes sångstil gör att det hörs tydligt om hon inte sjunger perfekt.

Min gissning är att jurygrupperna gett minuspoäng för sånginsats och kanske osäkerhet i utstrålningen.

Wiktoria var sliten i rösten under finalveckan och pressad av de höga förväntningarna. Inför storpubliken på repetitionen på lördagseftermiddagen höll hon igen väldeliga för att spara sig till direktsändningen.

Och det tycks ha hjälpt. För i direktsändningen tycker jag att hon gjorde ett urstarkt framträdande. Eller vad säger du?

På marginalen kan vi också notera att Mariette tappade 18 poäng mellan förundersökningen och den riktiga internationella juryn. Hon fick en rejäl tupp i halsen i sin första ton på genrepet och var också dämpad i greenroom efteråt när jag pratade med henne. Att framträdandet var bara nästan perfekt kan ha gett ett avdrag från de granskande jurymedlemmarna.