Wiktoria och Mohombi vann showslaget – finalklara i Melodifestivalen 2019
Melodifestivalen 2019 

Wiktoria och Mohombi vann showslaget – finalklara i Melodifestivalen 2019

Det var showernas slag i Göteborg. Och genrepspubliken fick rätt.

Den första deltävlingen av Melodifestivalen 2019 skulle avgöras. Då frågade Melodifestivalklubben genrepspubliken vem som var deras favorit.

Resultatet från de första som sett programmet var oväntat. Mohombi och Wiktoria toppade publikens omröstning, inte Anna Bergendahl och Nano, som varit kritikernas förhandsfavoriter och toppade oddslistan.

Klar vinnare i undersökningen med mer än en fjärdedel av rösterna var Mohombi. På lördagen kom en till undersökning, med samma resultat.

I början av veckan spekulerade man om att han skulle få lämna tävlingen. Röstningssiffrorna får vi inte förrän efter finalen, men om tv-publiken röstade på samma sätt som publiken i arenan skulle han ha vunnit deltävlingen. Och slutvinnaren i Melodifestivalen har nästan alltid vunnit sin deltävling. Vändningen är total.

Mohombi och Wiktoria jublar ikapp efter att ha säkrat finalplatserna. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Deltävlingen visade också hur högt nummerkreatörerna har spänt bågen. Med spektakulära bidrag blir scenshowerna viktiga för resultatet.

För att vinna showslaget måste det visuella vara sammanvävt med låten. Kanske upplevde tittarna att Mohombi och Wiktoria hade nummer som satt ihop mer med låten än Anna Bergendahl. Men vinnaren från 2010 blir precis som Nano svåra motståndare att ta sig an i Andra chansen.

Mohombis show är skapad av Fredrik ”Benke” Rydman, som också låg bakom Måns Zelmerlöws ”Heroes”. Nu lyckades den konstnärliga kreatören med samma grepp, i uppgraderad form.

Premiären är avklarad, och det blåser varmare vindar runt öronen på SVT-redaktionen. I två år har Melodifestivalen fått ovanlig mycket kritik, men nu verkar vinden ha vänt. Bland annat bloggarna Schlagerprofilerna och Aftonbladets Tobbe Ek hissade årets premiärprogram redan efter första genrepet.

En framgångsformel kan ha varit att programmet har bytt fokus – till Melodifestivalen. Förra årets program handlade inte så mycket om just festivalen själv. När man hade lipsync battle var det inte med låtar härifrån, man nämnde knappt Eurovision och de historiska referenserna var lätt räknade.

Sarah Dawn Finer som regerande Eurovisionvinnaren Netta och Eric Saade som Dana International i mellanakten. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Melodifestivalen behöver variera sig och testa nytt. Men programmet har så många tittare att det egentligen bara finns en stor gemensam nämnare. De tittar på Melodifestivalen.

Att ta avstamp i just det här programmet – med öppningsnummer om vad det handlar om och en mellanakt som med en ny twist hyllar gamla Eurovisionvinnare – blir med andra ord en genväg till att knyta an till tittarna.

Men det är inte helt lätt. Man måste till exempel kunna ovanligt mycket om programmets historia för att klara av att skriva programinnehållet på det sättet. Samtidigt som man är en skicklig tv-makare.

Att blanda in ett par kulturbärare i de olika delarna av Melodifestivalproduktionen för att klara detta har varit ett medvetet grepp inför 2019. Det verkar ha gett resultat.

Resultat: Deltävling 1 av Melodifestivalen 2019

Final: Wiktoria
Final: Mohombi

Andra chansen: Nano
Andra chansen: Anna Bergendahl

5. Zeana feat. Anis Don Demina – 980 354 röster
6. High15 – 814 839 röster
7. Arja Saijonmaa – 507 727 röster

Nytt för i år är att vi får veta hur många röster som kom in under sändningen till bidragen som fick lämna tävlingen. Alla röstningsdata presenteras som vanligt veckan efter finalen.

Antal röster: 7 158 333. 573 040 kronor skänktes till Radiohjälpen.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Se första vinnarintervjun – direkt på scen

Vår egen sociala medier-programledare Sofia Dalén intervjuar finalisterna.

English summary

It was the battle of the stage shows when Melodifestivalen kicked off for 2019. Mohombi entered the contest with a visual show created by Fredrik ”Benke” Rydman, the same man that designed the ”Heroes” stage show for Måns Zelmerlöw, winning Eurovision 2015. Wiktoria took the other place in the final with a spectacular waterfall effect.

This premiere Saturday, we saw a return to the roots of Melodifestivalen in the hosting and script. The four hosts did a popular interval act with a mashup of Israeli Eurovision winners, only one of a large number of congenial references to the history of the contest. The reviews after the show from fans and media have been largely positive.

Läs också:

Se hela programmet igen på SVT Play (finns kvar till måndag midnatt)
Eftersnack till deltävlingen från SVT Nyheter