Waterloo, Monica Zetterlund och Brandsta City Släckers väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame
Hall of Fame 

Waterloo, Monica Zetterlund och Brandsta City Släckers väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame

Det är till sista dags att presentera de sista som väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame 2020. Det har varit en lång resa, eftersom Hall of Fame invigs i år och ett stort inval av 48 insatser äger rum. Alla invalda hittar du här.

Allt leder fram till den stora Hall of Fame-showen i Andra chansen nästa vecka.

Waterloo

De invalda har ingen inbördes ordning, men det är inte oväsentligt att presentationen av invalen inleddes med Alice Babs och avslutas med Waterloo, ABBA:s ikoniska Eurovisionvinst.

Detta var Sveriges första vinst i Eurovision Song Contest och genombrottet för ABBA. Gruppen ställde faktiskt upp i Melodifestivalen redan året innan, med ”Ring, Ring (bara du slog en signal)”, som märkligt nog bara slutade trea.

Gruppen fick blodad tand och kom tillbaka med besked året efter. Resten är historia. ABBA är en av få internationella framgångssagor som startat i Eurovision Song Contest och räknas fortfarande som tävlingens kanske mest ikoniska insats.

Trots den legendariska ställningen var ABBA faktiskt bara etta hos 5 av de 16 jurygrupperna i omröstningen. Men det räckte ändå till segern med 24 poäng, med Italien på andra plats på 18.

Så här såg det ut när gruppen framförde bidraget i Melodifestivalen 1974:

Motivering:

”För Sveriges första seger i Eurovision Song Contest väljs ’Waterloo’ från 1974 med ABBA (Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Björn Ulvaeus) jämte medkompositören Stig ’Stikkan’ Andersson in i Melodifestivalens Hall of Fame.”

Pristagare:

• Stig ”Stikkan” Anderson
• Benny Andersson
• Agnetha Fältskog
• Anni-Frid Lyngstad
• Björn Ulvaeus

Brandsta City Släckers

Ibland är det en koreografisk rörelse som går till historien. För 18 år sedan fick en konceptgrupp med ett gäng brandmän framföra en glesbygdsschlager i Melodifestivalen.

På scen framförde de en koreografi med en handklapp som signaturrörelse. Och de utförde den med bravur. ”Brandstaklappen” lever kvar som ett kollektivt minne och därför plats i Hall of Fame.

Om du mot förmodan inte känner till hur den såg ut, eller om du bara vill återuppleva minnet, kommer det här hyllningsklippet väl till pass:

Motivering:

”Brandsta City Släckers (Glenn Borgkvist, Mats Nilsson, Ulf Johansson, Olle Östberg och Tom Börjesson) väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame för det magiska tv-minnet Brandstaklappen.”

Pristagare:

• Glenn Borgkvist
• Tom Börjesson
• Ulf Johansson
• Mats Nilsson
• Olle Östberg

Brandsta City Släckers gick direkt till final från den första deltävlingen när den moderna Melodifestivalen invigdes i Växjö 2002. Den andra finalisten denna historiska kväll var Mendez med ”Adrenaline”.

– Jag är otroligt stolt över att vi själva kom på koreografin. Allt var klart när vi kom upp till Växjö, och tv-folket har inte velat ändra på ett enda steg, sade bandmedlemmen Olle Östberg efter deltävlingen till Kristianstadsbladet.

Monica Zetterlund

Monica Zetterlund var stod för flera av de många minnesvärda insatserna i Melodifestivalen på 1960-talet. År 1963 bar det hela vägen till vinst för sångerskan, som gjorde sig känd för sina värdiga, stämningsfulla framföranden.

I Eurovisionen gick det inte lika bra och slutade med en jumboplacering och 0 poäng. Det var emellertid inte lika illa som det låter eftersom hela 4 av 16 bidrag slutade på 0 poäng det här året, bland annat Norge och Finland.

Se hyllningsklippet till Monica Zetterlund här:

Motivering:

”Monica Zetterlund väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame för sina två klassiska bidrag ’När min vän’ (1962) och ’En gång i Stockholm’ (1963).”

In English

The the final inductees in the Melodifestivalen Hall of Fame to be presented and look back on are ”Waterloo”, Brandsta City Släckers and Monica Zetterlund.

Reason for induction, ”Waterloo”:

”For Sweden’s first victory in the Eurovision Song Contest, ’Waterloo’ from 1974 with ABBA (Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad and Björn Ulvaeus) and the co-composer Stig ’Stikkan’ Andersson is inducted in the Melodifestivalen Hall of Fame.”

Reason for induction, Brandsta City Släckers:

”Brandsta City Släckers (Glenn Borgkvist, Mats Nilsson, Ulf Johansson, Olle Östberg and Tom Börjesson) are inducted in the Melodifestivalen Hall of Fame for the magical TV moment of the ’Brandsta Clap’.”

Reason for induction, Monica Zetterlund:

”Monica Zetterlund is inducted in the Melodifestivalen Hall of Fame for her two classic entries ’När min vän’ (1962) and ’En gång i Stockholm’ (1963).”

Se också:

• Allt om Melodifestivalena Hall of Fame: Regler och alla invalda