Utredning visar inga tecken på läcka i Melodifestivalen
Melodifestivalen 2020 

Utredning visar inga tecken på läcka i Melodifestivalen

SVT har utrett den anklagelse som riktades mot Melodifestivalen om att medarbetare skulle ha läckt information om finalens slutresultat. Efter en intern genomgång av de funktioner som har tillgång till röstningsresultatet före alla andra finns det inte längre någon misstanke om en intern läcka. SVT kontaktade även Betfair, som undersökt saken noga, och resultatet visar att det inte finns något som tyder på att spelaktiviteten skulle vara kopplad till att intern information om röstningen skulle ha läckt. SVT har tagit del av detaljer i deras undersökning.

Betfair sammanfattar sin utredningen:

”Betfair granskar regelbundet sina spelmarknader (oavsett om anklagelser har gjorts eller inte) och delar regelbundet information med styrande organ och tillsynsmyndigheter i hela Europa. Dagen efter finalen i Melodifestivalen genomfördes en grundlig granskning av spelaktiviteten under tävlingen. Vi tittade på spelmönstren mer detaljerat med tanke på de anklagelser som kommit. Det finns inget som tyder på att spelaktiviteten skulle vara kopplad till att intern information om röstningen skulle ha läckt och vi kan inte heller se några misstänkta avvikelser i förhållande till andra spelmarknader.”

Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, är lättad över beskedet.

– Det här var en allvarlig spekulation och anklagelse och jag hade mina tvivel om detta verkligen kunde stämma när jag blev kontaktad. Vi har högt förtroende för dem vi arbetar med, de har gott omdöme, och det hade förvånat mig mycket om vi hittat något som visat att de här anklagelserna stämde.

Bild: Robin Bengtsson med det blivande vinnarbidraget i Melodifestivalen 2017. Foto: Christine Olsson/TT