Okategoriserade 

Uppochnervända världen i Globen – Eurovision Song Contest 2016 har rivstartat

Mycket vändes upp och ner i den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2016. Länder som alltid går till final floppade. Och tävlingens största blåbär mognade och blev finalklart.

Men mycket var också som det brukar. Azerbajdzjan och Ryssland har aldrig missat final. De gjorde det inte nu heller. Och ropades upp först av SVT, liksom för att få självklarheterna överstökade.

Landet som jag mest unnar en finalplats var Tjeckien. Efter debuten 2007 har de tjeckiska bidragen alltid hamnat i den absoluta botten, och landet har ibland helt stått över i ren depression över resultaten. Nu skickade man en svenskskriven ballad med en skicklig tjeckisk sångerska och fick äntligen utdelning. Välkommen i finalklubben, Tjeckien!

Måns Zelmerlöw och Petra Mede hyllas efter premiären. Foto: SVT

Vi fick också en Sverige-succé. Petra Mede, Måns Zelmerlöw och hela programmet får mycket beröm nu på natten efter premiärsändningen. Ett par skyltar strulade i slutet, men så mycket mer var det inte.

Och i tävlingen gick det också bra för svenskarna. Mycket bra, till och med.

Av de nio bidrag i startfältet som hade svensk inblandning gick hela sju stycken till final: Armenien, Ryssland, Tjeckien, Cypern, Österrike, Azerbajdzjan och Malta. Bara svenskskrivna Moldavien och Bosnien-Hercegovina fick lämna tävlingen.

Grekland har en obruten finalsvit – men har också haft en fallande formkurva på senare år. Här placeringarna under de senaste åren jämfört med Sverige. Grafik: Marcus Björkander/Melodifestivalklubben

Bland de olyckligaste länderna efter semifinalen fanns Grekland och just Bosnien och Hercegovina. Två av länderna som aldrig missat final men nu för första gången får sitta på åskådarplats på lördagen. Därmed är Ryssland och Rumänien de enda länder som har finalsviten intakt av de som var med vid semifinalstarten 2004. Och Rumänien är inte med i år.

Jag direktrapporterade i vårt mycket lyckade liveflöde här på webbplatsen under hela sändningen, med god hjälp av Mathilde Albinsson och Emma Ågrahn i webbredaktionen. Många av besökarna där var lika besvikna som jag över att Bosnien-Hercegovina och inte minst Island missade finalen.

Island befäste den negativa trenden som inleddes i fjol. Grafik: Marcus Björkander/Melodifestivalklubben

Island hade tävlingens i min smak starkaste bidrag i Greta Salómes ”Hear Them Calling”. Men nu har landet missat final två år i rad efter att ha abonnerat på finalplatser under en lång räcka år.

Kanske var problemet med scenshowen i år att det saknades värme. Det mäktiga framträdandet andades snarare ett olycksbådande mörker. Konstnärligt och sevärt, men inte en trigger som får folk att rösta. Jag tror också att det kan ha blivit lite för mycket specialeffekter, särskilt i numrets slutskede.

Att få hundratals korpar flaxande i ansiktet må vara tävlingens häftigaste scenbild, men om det händer för ofta kan det vid en första anblick medföra att man får svårt att fokusera.

Klipp: Farväl för den här gången, Island.

Premiären blev lyckad. Nu laddar vi om för semifinal två. Eurovision Song Contest 2016 är igång!

Läs mer: