Ultimata förhandsundersökningen: Benjamin Ingrosso vinner Melodifestivalen 2018 – efter rysare
Finalen 

Ultimata förhandsundersökningen: Benjamin Ingrosso vinner Melodifestivalen 2018 – efter rysare

Det ser ut att kunna bli en rysare i Melodifestivalens final i kväll.

Jag har låtit 11 tittare från 11 olika länder tycka till i en förhandsundersökning för att försöka simulera de internationella jurygruppernas omröstning.

Med hjälp av Marcus Björkander från podden Schlager-Micke och hans vänner kan jag nu också göra en simulering av folkets poängutdelning. Folkets poäng är här baserade på antalet spelningar för de olika bidragen på Spotify i Sverige under dygnet torsdag–fredag. Populariteten på Spotify har tidigare år visat sig vara relevant för resultatet i Melodifestivalen.

Jag förväntar mig att folkets poäng i den riktiga tävlingen i kväll kommer att fördela sig jämnare, men indikationen är intressant. Och förra året lyckades en likadan fokusgrupp av utländska tittare som jag satte ihop peka ut Robin Bengtsson som vinnare.

Snart vet vi hur det går.

Och nu har även Melodifestivalklubben publicerat en förhandsundersökning med utländska röstande från 11 länder. I min undersökning vann Benjamin Ingrosso med 24 poängs marginal. I klubbens vinner han med 27 poängs marginal. Den stora skillnaden mellan är att det går betydligt sämre för Felix Sandman i min lista.

Grafik: Marcus Björkander/Schlager-Micke och hans vänner