Tradition i Melodifestivalen – på ett nytt sätt
Bakom Bidragen  Melodifestivalen 2019 

Tradition i Melodifestivalen – på ett nytt sätt

Jon Henrik Fjällgren är en av Melodifestivalens moderna traditionsbärare, enligt Christer Björkman. I år tävlar Jon Henrik för tredje gången. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad får fansen? Det är en fråga som jag alltid ställer till Christer Björkman inför ett Melodifestivalår.

Men det är inte helt lätt att svara på. För vilken smak har fansen? Och vilka är de?

Vi har gaypubliken, barnen, kompisgängen, Melodifestivalstatistikerna … Alla har sina ingående önskemål om hur det ska låta.

En del tror kanske att Melodifestivalfansen är de som vill ha schlagermusik. Vad nu det är, uppfattningarna skiftar ju en del. Men det är bara delar av publiken som är traditionalister på det sättet.

Så hur gör man för att glädja festivalfansen? Melodifestivalen får ju inte tappa kontakten med sin historia.

Inför 2019 har Christer en delvis ny analys. Nu för tiden är det inte lika mycket musikgenrerna som förvaltar traditionen, menar han – det är artisterna.

Den här gången hade Christer en intressant beskrivning av hur det landskapet ser ut.

– Det finns nästan tre nivåer av tradition. Vi har de gamla kära återseendena. Och vi har mellanläget, som är väldigt tydligt ”Mello”, både musikaliskt och till uttryck, med några vinnare. Sedan har vi de senare årens återkommare, som följer upp en stor succé. Vi lever ju med det utbud som finns, men i år har alla de här traditionsområdena försett oss med bra namn.

Ann-Louise Hanson, Lina Hedlund och Lisa Ajax står för tradition på tre olika nivåer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu för tiden kan man alltså förvalta traditionen i Melodifestivalen genom att hämta artister från tre områden. Det blir tydligt när man fyller i med ett par exempel:

• Kära återseenden: Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa, Ann-Louise Hanson.
• Mellanläget: Martin Stenmarck, Lina Hedlund, Arvingarna.
• Moderna Mello: Wiktoria, Nano, Jon Henrik Fjällgren.

Så kan man alltså se artisterna. Men musiken då?

– Musikaliskt hade årtiondena sina typiska uttryck, och det lyser igenom, men cyklerna har blivit kortare eftersom allt går mycket snabbare. 70-talet hade sitt sound. 90-talet var extremt otydligt. Sedan har det skapats ett nytt sound, men de intervallerna är mycket kortare. Därför menar jag att det redan finns en tradition med artister som funnits med oss omkring fyra–fem år, säger Christer.

I Melodifestivalen 2016 röstade publiken bort schlagerlåtarna totalt. After Dark var en av furorna som föll och slutade sist i sin deltävling. Men gruppens efterföljande krogshow blev ändå en framgång. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Den som gillar musiken från olika äldre epoker kommer alltså att hitta bekanta klanger i startfältet. Men någon måtta får det vara.

– Även om namnet är tradition är låten här och nu. Artisterna ska låta som sig själva men aktuella, och det tycker jag att de gör allihop, säger Karin Gunnarsson, biträdande tävlingsproducent.

Fansen till schlagermusik har haft en tuff period under de senaste åren. Men 2019 blir ingen ökenvandring för dem, lovar festivalproducenterna.

– Det finns två låtar med schlagerbotten. De som är fans till 00- och 90-talet kommer att få en stänkare. Den genren måste inte vara med, men om det är bra och artisten känns trovärdig funkar det, som Jessica Andersson förra året, säger Christer.

English summary

The producers have analyzed the tradition in Melodifestivalen in a new way for 2019. Previously, there have been an aim to find certain musical sounds for the entries carrying the tradition. In the new analysis, the artists themselves can represent the tradition.

There are three layers of Melodifestivalen tradition, describes executive producer Christer Björkman. One is the golden oldies from many decades ago, another is the middle layer of returning artists from the last decades.

But we also have returning artists from the lasts five years. Since the musical cycles are becoming shorter, those names can be described as representing tradition.

For fans of schlager, Björkman hints that two of the songs of this year will be based on that genre.

Melodifestivalen 2019: Bakom Bidragen

• Del 1: Testen som skruvar upp förväntningarna
• Del 2: Ett tydligt 2019 – men inte humoristiskt
• Del 3: Balladernas återkomst
• Del 4: Hemliga framgångsformeln bakom veteranernas återkomst
• Del 5: Den kritiserade låtsuccén 2018 – så har den påverkat
• Del 6: Tradition – på ett nytt sätt

Läs också:

• Artisterna i Melodifestivalen 2019 – hela listan