Okategoriserade 

Tjejernas år? Morgonsvepet 14/2 Melodifestivalen 2016

Vill du ha Morgonsvepet direkt till din e-post? Prenumerera här.

Mönstret bröts – fredagens publikundersökning i Malmö stämde! Debutanten Wiktoria och rutinerade David Lindgren knep de två finalplatserna i Melodifestivalen 2016.

Och publiken talade med tydlig röst. De har inte fått nog av stora shower i Melodifestivalen. Bidragen med flest specialeffekter var de som gick vidare den här veckan. Båda finalbidragen hade världspremiärer av olika slag i sina effekter.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Hela resultatet i Malmö

Final: David Lindgren – ”We are Your Tomorrow”
Final: Wiktoria – ”Save Me”
Andra chansen: Molly Pettersson Hammar – ”Hunger”
Andra chansen: Isa – ”I Will Wait”
5.
Krista Siegfrids – ”Faller”
6. Victor och Natten – ”100%”
7. Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson – ”Håll mitt hjärta hårt”

Tre ljusklädda starka solotjejer tog sig vidare i tävlingen. Och det har viskats en hel del i kulisserna om att det här kan bli tjejernas år i Melodifestivalen.

David Lindgren berättade för mig efter sändningen att han hoppas utnyttja det och glida förbi i finalen.

För kanske fick konkurrensen mellan poptjejerna utslag redan i Malmö. Förhandstippade Isa fick åtminstone nöja sig med en plats i Andra chansen i en omröstning som rapporterades vara jämn.

Det var också en rekordomröstning. Aldrig tidigare har så många röster kommit in i Melodifestivalen. 4 647 934 röster blev det sammanlagt – en putsning av rekordet från förra veckan.

Appen fortsätter att engagera. Men vi ska också minnas att det var ett bidrag mindre att rösta på i premiären i Göteborg sedan Anna Books låt blivit diskvalificerad.

Efter sändningen drog artisterna som vanligt till den stora efterfesten. David Lindgren och Isa planerade dans-battle. Men fick inte bli för sent för den förstnämnde. David har föreställning med sin musikal i Stockholm redan klockan 15 i dag.

Och på måndag morgon medverkar han i Gomorron Sverige tillsammans med Wiktoria. Du ser intervjun på svt.se/melodifestivalen.

Fullspäckad kväll i Europa

Samtidigt var det final i Danmarks melodifestival Dansk Melodi Grand Prix i går kväll, en show där vår egen Loreen agerade mellanakt. Grannlandets bidrag i Stockholm blir Lighthouse X med ”Soldiers of Love”.

Det var också final i Italiens San Remo-festival, där vinnaren kommer att erbjudas landets plats i Eurovision Song Contest. Kolla in Eurovision.tv för att se resultatet där.

Även i Schweiz var det final. Landets representant i Eurovision i Stockholm blir Rykka med ”The Last Of Our Kind”.

Nu går Melodifestivalresan vidare mot Norrköping, med bland andra Oscar Zia och After Dark. Eller blir det tjejer som Lisa Ajax och SaRaha som är starkast? Det hoppas i alla fall David Lindgren.

Om Morgonsvepet: Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen. För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.