Thorsten Flinck lämnar Melodifestivalen 2020
Melodifestivalen 2020 

Thorsten Flinck lämnar Melodifestivalen 2020

Det har kommit till SVT:s kännedom att Thorsten Flinck är åtalad för olaga hot och skadegörelse och därför har SVT tagit beslutet att han inte kan delta i Melodifestivalen 2020.

– Vi beklagar detta djupt. Vi hade verkligen velat se Thorsten Flinck på Melodifestivalens scen på lördag. Men eftersom han är mitt i en pågående rättsprocess kan vi inte låta Thorsten Flinck medverka som tävlande, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen.

Bidraget ”Miraklernas tid”, skriven av Thomas G:son, kommer att tävla med en annan artist i Göteborg på lördag. Processen att hitta en ny artist är påbörjad och så snart beslut har fattats kommer SVT att meddela vem som ersätter Thorsten Flinck.

Projektledare för Melodifestivalen Anette Helenius om på vilka grunder man fattade beslutet:

– Thorsten Flinck är mitt i en pågående rättsprocess och den juridiska delen är domstolens sak att hantera. Det SVT har att ta ställning till är om en person som står åtalad för olaga hot är lämplig att medverka i Melodifestivalen. Vår bedömning är att det skulle vara mycket problematiskt. Som tävlande i Melodifestivalen är man en viktig del i ett underhållningsprogram som samlar hela familjen.

– När det gäller de policys eller regler som vi hänvisar till så har Thorsten, liksom alla andra medverkande, skrivit på Melodifestivalens avtal. I det står att om man har agerat eller förekommit i sammanhang som kan påverka Melodifestivalen negativt (trovärdighet och renommé), så har SVT rätt att ersätta medverkande.

– I SVT:s beslut att ersätta Thorsten sammanvägde vi avtalsavvikelsen och den moraliska frågan i om en person åtalad för olaga hot är lämplig att medverka i ett underhållningsprogram som samlar hela familjen.

In English

SVT has learned that the artist Thorsten Flinck, planned to take part in heat 2 of the 2020 Melodifestivalen, is currently charged criminally with unlawful threat and vandalism. Because of this, SVT has taken the decision that Flinck can not take part in Melodifestivalen. The process of finding a new singer for the entry is initiated.

Foto av Janne Danielsson/SVT.

Missa inte:

Uppdatering: Jan Johansen ersätter Thorsten Flinck i Melodifestivalen 2020