The Mamas: En unik vinnare i Melodifestivalen – som kan hyllas i Eurovisionprogram
Eurovision  Eurovision 2020  Melodifestivalen  Melodifestivalen 2020 

The Mamas: En unik vinnare i Melodifestivalen – som kan hyllas i Eurovisionprogram

The Mamas var en historiskt banbrytande vinnare redan när de tog hem segern för knappa två veckor sedan.

Här om dagen stod det klart att de blir än mer unika. I onsdags meddelade EBU att Eurovision Song Contest 2020 ställs in helt.

Det bistra beskedet kommer i kölvattnet av coronakaoset, och det betyder att Melodifestivalens 60:e vinnarlåt blir den första vinnaren någonsin som inte kommer att tävla i Eurovision Song Contest.

Det blir ju vinnaren i Melodifestivalen 2021 som kommer att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2021.

The Mamas var stora i besvikelsen och betonade att problemen i dagsläget är ”större än att vi inte kan åka till Rotterdam”.

”Självklart är vi otroligt ledsna på det personliga planet att vi och vår låt nu inte får lov att tävla i världens största musiktävling efter att ha vunnit den svenska uttagningen”, skrev Melodifestivalvinnarna på sin Instagram strax efter att beskedet om den inställda tävlingen kommit.

Men efter att ha vänt och vridit på alternativen kan jag inte låta bli att känna mig skeptisk. Eurovision Song Contest 2020 hade rimligen kunnat bli av – om man accepterat att skepnaden hade skilt sig från det normala.

Alla länder hade redan valt sina bidrag. Eurovision är en tradition som varat i obruten följd sedan 1956 – det är värt att anstränga sig för att hålla den. Särskilt i oroliga tider, när programmet behövs mer än någonsin.

Det finns tydliga skäl som talar emot de flesta av lösningarna som föreslagits. Men en av lösningarna står pall för granskningarna. De olika ländernas artister hade kunnat framföra sina bidrag live på en scen i det egna landet inför en enkel tv-produktion.

Att sända Eurovision från en tom arena hade varit svårt eftersom evenemanget ändå kräver att omkring tusen personer i produktion och delegationer samlas. De aktuella internationella reserestriktionerna hade lagt ett ytterligare hinder. Publiken i Friends Arena i finalen av Melodifestivalen 2020 var bland de sista på en tid som fick njuta av den här typen av liveevenemang. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Just detta erbjöds Rysslands artist i Eurovision 2017, när hon inte beviljades inresa i Ukraina. Och just detta genomförs rent tekniskt i tävlingen vartenda år, när alla länders poängpresentatörer kopplas in.

Skillnaderna i kapacitet mellan olika länder hade gått att minska genom tillfälliga regler.

EBU har kommenterat den här möjligheten – och svaret kan enkelt sammanfattas: att vara så flexibel är inte Eurovisions stil.

”Det ligger i Eurovision Song Contests DNA att samla delegationer, artister och fans på en och samma plats och erbjuda en jämlik plattform där alla artister kan tävla tillsammans på samma scen och ha samma möjligheter att glänsa. Vi kände under de extrema omständigheterna i år att det inte vore i linje med våra värderingar och evenemangets tradition att organisera Eurovision Song Contest på något annat sätt”, skriver EBU på officiella Eurovision.tv.

Hur dessa argument ska värderas gentemot det faktum att alla bidrag redan var valda, att det handlar om en 64-årig tradition och att Europa just nu har ett särskilt behov av att förenas är upp till var och en.

Publik i Friends Arena inför finalen av Melodifestivalen 2020. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Men invändningarna tycks ha nått EBU, och The Mamas kan trots allt få en ny stund i det internationella rampljuset i år efter sin framgångsrika medverkan i Eurovision 2019.

Alla länder som skulle ha sänt Eurovision har luckor på bästa sändningstid i maj, och nu går EBU ut med planer på någon form av hyllningsprogram till artisterna och bidragen som skulle ha tävlat i Eurovision 2020. Förhoppningsvis får alla Eurovisionälskare alltså en högtidsstund av något slag i maj.

Samtidigt meddelar EBU att några undantag från tävlingsreglerna inte kommer att göras och att låtarna som finns utgivna nu därmed inte kommer att kunna tävla i Eurovision nästa år.

Lista: Så är The Mamas en banbrytande vinnare i Melodifestivalen

The Mamas vann Melodifestivalen 2019 i en framträdande roll som kör till John Lundvik. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Första vinnarlåten någonsin som inte tävlar i Eurovision Song Contest.

Genom Ashley Haynes vann för första gången en artist som inte är svensk tittarnas hjärtan tillräckligt mycket för att vinna Melodifestivalen.

Första gången som bidraget som hade det första startnumret i den första deltävlingen vinner finalen.

Andra gången som samma akt vinner Melodifestivalen två år i rad. Men Family Four (1971–1972) fortsätter att vara ensamma om att ha vunnit Melodifestivalen som tävlande artister två år i rad, eftersom The Mamas medverkan i Melodifestivalen 2019 bestod i en framträdande roll som kör.

Minsta segermarginalen – 1 poäng – sedan 1987. För att hitta en final där vinnarna slutade på samma poäng behöver vi gå ända tillbaka till 1978. Men mätt i den procentuella poängdifferensen mellan ettan och tvåan var det jämnare redan i Melodifestivalen 2014, där Sanna Nielsen vann 2 poäng före Ace Wilder.

Loulou Lamotte – 39 år den 16 april – är den äldsta vinnaren i Melodifestivalen sedan Carola 2006.

Första gången sedan The Ark 2007 som vinnaren i Melodifestivalen inte är en solist.

Första gången sedan Charlotte Perrelli 2008 som en tidigare Melodifestivalvinnande akt står som segrare i tävlingen.

Första gången sedan 2008 som ett bidrag med startnummer 3 eller tidigare vinner finalen. I Melodifestivalen 2008 vann Charlotte Perrelli med startnummer 1.

Första gången sedan Sanna Nielsen 2014 som en kvinnlig akt vinner Melodifestivalen.

Bakom bidraget stod nummerkreatörerna Dennis Bröchner och Zain Odelstål, som nu vann för fjärde året i rad. I Melodifestivalen 2020 tävlade de med fyra bidrag (de andra framfördes av Robin Bengtsson, Anna Bergendahl och Hanna Ferm).

Historik: De äldsta vinnarna av Melodifestivalen sedan 2006

Carola stod för en mellanakt i Melodifestivalens final 2013. Foto: Olle Kirchmeier/SVT

1. Melodifestivalen 2006: Carola, 39 år (fyllde 40 år den 8 september). – Äldsta vinnaren sedan Blossom Tainton i Afro-Dite 2002, som var 39 år men fyllde 40 den 29 juni samma år.

2. Melodifestivalen 2020: Loulou Lamotte (The Mamas), 38 år (fyller 39 år den 16 april).

3. Melodifestivalen 2020: Dinah Yonas Manna (The Mamas), 38 år (fyller 39 år den 5 september).

4. Melodifestivalen 2009: Malena Ernman, 38 år (fyllde 39 år den 4 november).

5. Melodifestivalen 2007: Jens Andersson (The Ark), 36 år (fyllde 37 år den 27 september).

6. Melodifestivalen 2019: John Lundvik, 36 år (födelsedag den 27 januari).

7. Melodifestivalen 2007: Martin Axén (The Ark), 33 år (fyllde 34 år den 1 april).

8. Melodifestivalen 2008: Charlotte Perrelli, 33 år (fyllde 34 år den 4 oktober).

Foto: Stina Stjernvist/SVT

Se också:

Historiskt beslut: Eurovision Song Contest 2020 ställs in
Allt om The Mamas