SVT:s tillrättavisning efter Pernilla Wahlgrens regelbrott i Melodifestivalen 2018
Melodifestivalen 2018 

SVT:s tillrättavisning efter Pernilla Wahlgrens regelbrott i Melodifestivalen 2018

Benjamin Ingrossos vilda segerjubel efter finalbeskedet i lördags. Nu är artisten i Los Angeles och var omedveten om den otillåtna publiceringen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Bidragen som gått till final får inte spridas förrän efter den fjärde deltävlingen. Trots det har Pernilla Wahlgren lagt upp ett klipp med sonen Benjamin Ingrossos framträdande från förra veckan på Instagram.

En petitess, kan tyckas. Men Aftonbladet rapporterar att inlägget hade fått över 90 000 visningar innan Pernilla tog bort det.

Tävlingsproducenten Christer Björkman reagerar med en skarp tillrättavisning.

– Vi förväntar oss att Benjamin tar upp detta med sin mamma omgående och rättar upp situationen.

– Då skulden i det här fallet inte ligger på upphovspersoner, skivbolag eller artist och av respekt för alla de tittare som valt att rösta fram bidraget direkt till final har vi inte för avsikt att lyfta bidraget ur tävlingen.

Precis som för Kamferdrops i lördags tycks bidraget ha publicerats utan de tävlandes godkännande, konstaterar Christer Björkman.

– Frågan kokar ner till om man med detta ska anses behöva ha kontroll på sina föräldrars beteende på sociala medier, helst skulle vi vilja det, men vi förstår att det inte alltid går och kan bara vädja till de tävlande att prata med sina föräldrar om att respektera reglerna för den tävling deras barn valt att ställa upp i.

– Regeln om att låtar som går vidare i tävlingen inte får spridas förrän efter fjärde deltävlingen finns för att vi vill skapa så rättvisa förutsättningar mellan de första och sista spelade finalbidragen som möjligt.

– Vi förstår att det fina syftet krockar hårt med den tid vi lever i när allt ska finnas tillgängligt jämt och överallt men vi tänker faktiskt försöka fortsätta kämpa för att den här regeln följs av våra tävlande artister, deras skivbolag och upphovspersoner och andra som de ska ha koll på.