Okategoriserade 

SVT:s mardröm – min dröm

Gina Dirawi leder alla program. Under turnén får vi vid hennes sida se bland andra Petra Mede, William Spetz, Sarah Dawn Finer, Charlotte Perrelli och Henrik Schyffert. Foto: Karl Nordlund/SVT

Äntligen tar SVT sig an mardrömsuppdraget igen! Äntligen får vi se nya programledare varje vecka.

Producent Christer Björkman har inte hymlat om att det kan vara jobbigt att ha många olika programledare i Melodifestivalen. På det sättet får man aldrig komma in i rutinerna under en programserie.

2005 hade Melodifestivalen helt nya programledare varje vecka. Det har i efterhand beskrivits som väldigt vågat. 2003 var upplägget likadant som det blir 2016, men då med Mark Levengood i stället för Gina Dirawi som återkommande ankare.

Det var efter 2005 som SVT-redaktionen lovade sig själv att aldrig göra om det. Det blev helt enkelt för mycket jobb med att börja om på ny kula varje vecka.

När jag pratade med Christer dagen innan programledarpresentationen konstaterade han att man helt enkelt glömmer bort hur slitsamt det kan vara.

Det tackar jag för.

För jag älskade programledarupplägget 2005. Helt enkelt för att varje program blev som en final eller en premiär. Det blev helt enkelt ännu större när det kom in nya personer och skapade ett helt eget program. En unik festivalgala varje lördag!

Jag antar att det kan vara annorlunda för mindre engagerade tittare. Det blir tydligare om man bara behöver hålla reda på samma personer varje vecka.

Och för produktionen är det enklare att bygga vidare kring samma person i en programserie.

Men jag har en känsla av att programledardelen av 2016 kommer att bli en höjdare för min del.

Nu börjar det ju dra ihop sig inför festivalsäsongen. I natt kom nyheten att Australien tävlar i Eurovision Song Contest 2016. På lördag är det Junior Eurovision Song Contest (Sverige tävlar inte, men du kan följa det på www.junioreurovision.tv). I dag kom Melodifestivalens programledare. Och inom en inte alltför avlägsen framtid brukar det vara dags att presentera artister.

Jag har bara gjort inhopp på Melodifestivalen hittills sedan vi vann Eurovision, men nu ökar jag takten. Så ofta jag hinner ska jag se till att det också märks på bloggen.