Okategoriserade 

Sveriges Eurovision-succé 2016 fick hjälp på traven – av empati och innehåll

Sverige gjorde dundersuccé som arrangörsland av Eurovision Song Contest 2016. Det verkar alla vara överens om.

Men det finns saker som man inte kan påverka som värdland i sammanhanget. Och det är hur bra bidragen som tävlar är.

Där hade vi svenskar inte tur i Malmö 2013. Men i år fick vi en tävling på en helt annan nivå. En rad av låtarna från Globen har potential att bli hits.

Foto: SVT

En annan sak man inte kan påverka är vinnaren. Många på plats var oroliga för ett Eurovision i Ryssland. Nu blir det Ukraina i stället – med ett minst lika ovisst säkerhetsläge.

Men det som premierades i tävlingen var något annat än om Ryssland hade vunnit. Ukraina stod för ett bidrag med innehåll.

Jamala hade tävlingens allvarligaste låt, fyllt av uppriktighet. Det ryska bidraget var i stället fyllt av effektsökeri och yta, där det visuella hade ett oklart förhållande till berättandet i låten.

Att Sergej Lazarovs låt sedan är något som jag personligen hellre lyssnar på tio gånger av tio än den ukrainska är en annan sak. Liksom att jag hellre tittar på scenshowen till det ryska bidraget än den till det ukrainska.

Ett annat positivt eftermäle till finalen är i mina ögon att empatin vann över pr-numret. Ryssland storsatsade för att vinna med extra allt. I stället empatiserade de röstande med Ukraina och lyfte fram Jamala till segern.

Den typen av känslor gav en bra eftersmak hos många som såg tillbaka på resultatet i Stockholmsnatten efter finalen.

Foto: SVT

Men Ukraina vann varken folkets eller juryns omröstning. Finalen fick en extremt tät uppgörelse mellan tre bidrag, där Australien länge såg ut att vinna.

Ukrainas ”1944” lär inte bli en hit och spelas på radio. Det här är snarare en vinnare i Conchita Wurst-kategorin.

Ryssland föll samtidigt på målsnöret ännu en gång. Landet har en nästan lika stark resultatrad som Sverige de senaste åren. Sedan 2012 har landets bidrag slutat på plats 2, 5, 7, 2 och 3. Vi svenskar har samtidigt tagit platserna 1, 14, 3, 1 och 5.

Att det till skillnad från för Sverige inte blivit någon vinst för Ryssland måste vara kännbart. Ett ESC-guld är en pr-vinst för ett land. Man visar att man är bra på något. För att inte tala om värdet av att arrangera tävlingen året därpå.

Pr-värdet av att arrangera har beräknats till flera hundra miljoner. Många gånger mer än vad Sverige spenderat på värdskapet i år.

Ryssland har resurserna som krävs för att skapa ett stort Eurovision. Ukrainsk tv har en helt annan belägenhet.

För första gången på länge får ett land utan stora resurser får ta hand om Eurovision.

En bekant på efterfesten i natt påpekade att SVT har gjort ett väldigt amerikanskt Eurovision. Efter Malmö 2013 kunde man kosta på sig att skruva det ett varv extra och ta det hela längre. Det amerikanska handlar inte bara om Justin Timberlake utan om intensitet i shownummer, inspirationer från Oscarsgalans shower och berättandet i manus.

Ukraina blir något annat. De får ta sig an utmaningen med själ och hjärta och göra något som bygger på autenticitet.

Precis som Jamala gjorde i går.

Foto: AP

För övrigt:

Höjdpunkterna i finalprogrammet för mig var öppningsnumret (showstarter!) och upplösningen när poängen presenterades på det nya sättet. Även om det inte hade varit så jämnt som det blev hade det varit fantastisk tv.

Polens resa under omröstningen var galen. Efter att ha legat näst sist när jurygrupperna röstat lyfte sig bidraget helt oväntat och kom trea i folkets omröstning. En del av förklaringen kan finnas i en mycket falsk slutton när jurygrupperna röstade på genrepet.

Bulgarien gjorde succé lite i skymundan med sin fjärdeplats. Landets bästa placerings någonsin. Grattis till revanschen, Poli Genova!

Frankrike stod också för någon form av succé med Amirs sjätteplats. Det är landets bästa placering sedan 2002.

Litauens Donny Montell knep niondeplatsen. Landets bästa placering sedan 2006 och näst bästa placering någonsin.

Azerbajdzjan gick åt motsatt håll med sin sjuttondeplats. Efter att ha varit Eurovisions starkaste land 2008–2013 har man nu missat topp tio tre år i rad.

Big 5 och värdlandet presenterades på ett nytt sätt i semifinalerna. Hjälpte det? Tja, åtminstone gick Sverige och Frankrike bra. Italien lyckades inte riktigt uppfylla förväntningarna, men så hade man också ett tidigt startnummer. De tre andra, Spanien, Storbritannien och Tyskland, hamnade i den absoluta botten. Som det brukar se ut i finalen för de direktkvalificerade länderna.