Okategoriserade 

Sverige och Måns Zelmerlöw har vunnit Eurovision Song Contest 2015!

Måns Zelmerlöw gjorde det! Sverige har vunnit Eurovision Song Contest för sjätte gången.

Som jag skrivit här tidigare vinner nästan alltid förhandsfavoriten den här tävlingen – och Sverige var favoriten. Men det här är ändå makalöst. Vi vinner för andra gången på fyra år.

20150524_031912Det finns så mycket att säga en sådan här natt, men det var ett ögonblick under kvällen som fastnade lite extra. Kvällens höjdpunkt.

Jag tänker förstås på när Sverige gick om Ryssland i resultatlistan. I det ögonblicket var nästan alla som tittade på svenskar.

Folk i allmänhet ute i världen håller inte på Ryssland just nu.

Men bland Eurovisionfansen har många tröttnat en aning på att Sverige alltid är dominanten i tävlingen nu för tiden. Det finns en törst efter att fälla giganten

Den törsten var plötsligt helt borta. I stället stod alla upp och jublade när Sverige klev förbi Ryssland på resultattavlan. Samma i arenan och runt om i världen. Det ögonblicket gav kvällens mesta gåshud.

Och Sverige har alltså i kväll snuvat stackars Ryssland på segern i Eurovision Song Contest för andra gången på fyra år. De ryska gummorna kom ju tvåa bakom Loreen 2012.

  • Måns fick den tredje högsta poängen i tävlingens historia. Alexander Rybak 2009 fick 387, Loreen 2012 fick 372, Måns Zelmerlöw 2015 fick 365 poäng.
  • Sverige fick poäng från samtliga länder den här gången. Det grejade inte ens Loreen.
  • Räknat på snittplacering sedan 2011 är Sverige det överlägset bästa landet i tävlingen.

De nordiska länderna har tillsammans en enorm dominans i tävlingen. De två senaste åren det har gått i Sverige har Danmark vunnit. Nu har danskarna har redan börjar förbereda sig på en ny seger.

Grattis till låtskrivarna Linnea Deb, Joy Deb och Anton Hård af Segerstad. Grattis kören med Linnea Deb, Jeanette Olsson, Michael Blomqvist, Britta Bergström och Alexander Holmgren. Och stort grattis till Fredrik ”Benke” Rydman och David Nordström som tagit fram numret. Och förstås grattis till fantastiska delegationschefen Christer Björkman.