Okategoriserade 

Svenskar och metalband siktar på Eurovision 2016

Eurovision Song Contest i Stockholm närmar sig. Och nu rasar nyheterna in om de olika ländernas uttagningar.

Jag försöker hänga med lite på min Twitter samtidigt som jag jobbar med webbförberelserna inför Melodifestivalen.

Massor av svenskar tävlar i Danmarks melodifestival. Bland annat är Nanne Grönvalls söner Charlie och Felix med som artister. ”Euphoria”-kompositören Peter Boström har skrivit en låt. Dessutom är Emmelie de Forest med som låtskrivare.

Bidragen som ska tävla i Finlands melodifestival är nu släppta. Två av dem har svenskar med som låtskrivare.

För den gamla stormakten Irland kommer Nicky Byrne från Westlife att sjunga. Lyssna på låten via länken.

Tyskland valde artist internt och presenterade sent under 2015 Xavier Naidoo. Det väckte ramaskri, eftersom han ska ha uttryckt både rasistiska och homofobiska åsikter i sin musik och dessutom är inne på att Tysklands gränser borde ritas om till det som gällde innan andra världskriget. Så nu ska man ha en riktig melodifestival i stället. Vilket är toppen, eftersom det visar sig att metalbandet Avantasia kommer att vara med! Stort för mig som älskar metal och lyssnat en del på deras låtar. Dessutom är rätt kända akter som Gregorian med. Hela listan finns här.

San Marino representeras i Stockholm av den Turkietfödde artisten Serhat.

I Sloveniens melodifestival tävlar bland andra Nuša Derenda, som kom sjua i Eurovision 2001 med fan-favoriten ”Energy”, vilket är landets delat bästa placering någonsin. Bland artisterna finns också Regina, som sjöng för landet i Eurovision 1996.

Inbäddad bildlänkEn desto mer ledsam nyhet är att Jānis Vaišļa har avlidit, bara 46 år gammal. Jag träffade honom ett antal gånger 2008 när han tävlade för Lettland i trion Pirates of the Sea. Bilden tog jag när de var på besök i Stockholm (Jānis till vänster). Med den svenskskrivna låten ”Wolves of the Sea” – som för övrigt kunde ha funkat i en metal-version – kom de tolva i finalen.