Okategoriserade 

Supershowernas duell: Morgonsvepet 13/2 Melodifestivalen 2016

Vill du ha Morgonsvepet direkt till din e-post? Prenumerera här.

Show eller avskalat?

Wiktoria avslutar deltävlingen i Malmö med en teknisk supershow. Lyckas man nå fram med det mänskliga i bidragen genom tekniken – eller försvinner det på samma sätt som i vår beskärning av den här bilden? Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I kväll är det fest igen. Och det är svårare att tippa resultatet än förra veckan.

Det verkar de flesta på plats i Malmö vara överens om.

De stora shownumren haglar i Melodifestivalen 2016. Och i den andra deltävlingen har många tips gått i riktning mot att det blir dessa som triumferar.

Men när alla satsar på tekniska supershower kan det uppstå en lucka i andra änden av registret. Någon kan komma smygande och smita förbi med ett minimalistiskt uttryck.

Det återstår att se om det kommer att ske i Melodifestivalen 2016 eller om något av alla de kreativa visuella uttrycken i kombination med en stark låt blir segrande.

I den här deltävlingen är det Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson som gör det lugna och nedtonade försöket. Bakom scen är de spralliga och skämtar friskt. Men i bidraget är de gravallvarliga och sjunger om en djup kärlek.

Bidrag med rutinerade artister har haft större framgång om de bygger på humor på senare år. Nu får vi se om pendeln svänger eller den trenden består.

I eftermiddag gör artisterna och alla andra i programmet sin sista generalrepetition. Och klockan 14.00 kan du lyssna på 2 minuter och 30 sekunder av alla deltävlingens låtar på svt.se/melodifestivalen.

Dessutom finns det godbitar att se fram emot ute i Europa i kväll. Både Danmark, Italien och Schweiz har final i sina festivaler, och startfälten i Eurovision Song Contest börjar fyllas på.

I går: Drama på genrepet

Isa gick direkt av scen och kylde ner sin skadade mun under pågående genrep. Foto: Gustav Dahlander/SVT

Under gårdagen repeterade artisterna på scen i Malmö Arena för andra gången. Sedan var det dags för genrep.

Där var olyckan framme för Isa, som fick en fläskläpp av sin egen mikrofon. Kanske kommer du att kunna se att hon har en överläpp som är större än vanligt i sändningen, men hon var ändå vid gott mod direkt efter skadan.

En som har liknande erfarenheter är Charlotte Perrelli, som gör Gina Dirawi sällskap på scen den här veckan. När Charlotte repeterade med ”The Girl” i Melodifestivalen 2012 råkade hon och en dansare komma för nära varandra. Dansaren och armen krockade och mikrofonen åkte rakt på munnen – så att en flisa från framtanden rök.

Det som gör att jag minns det särskilt väl är Charlottes reaktion. Det är sådant som händer, konstaterade hon. Hon har slagit bort bitar av framtänderna på liknande sätt åtskilliga gånger. Det kommer med yrket om man gör spelningar tillräckligt ofta.

– Man lägger plast på det bara, kommenterade hon.

Så Isa kom tydligen lindrigt undan den här gången, när allt kommer omkring.

Charlotte Perrelli tar ställning för den utrotningshotade schlagerdivan i deltävlingens stora mellanakt. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I deltävlingen i Malmö är Charlotte Perrelli förbjuden att vara programledare. SVT-reglerna säger att hon bara får vara gästande artist eftersom hon medverkar i reklam i för nära anslutning till programmet.

Det här driver manusgänget friskt med i deltävlingen. Sin vana trogen går Edward af Sillén och hans kolleger rakt på kontroverserna och gör skämt av dem. På genrepet fick Charlotte Perrelli sjunga fram en påannonsering i stället för att stå med manuskorten. För då är hon ju fortfarande artist och inte programledare.

Mellanakten kan bli en högtidsstund för festivalnostalgikern. Charlotte Perrelli tar ställning för den utrotningshotade schlagerdivan och framför en hyllningslåt till den här typen av artister. För tio år sedan var schlagerdivorna fortfarande helt dominerande i Melodifestivalen.

Efteråt kom publikundersökningen, där besökarna på genrepet i Malmö Arena tillfrågats om personlig favorit bland bidragen. Resultatet överraskade många med en klar seger för David Lindgren och en betryggande andraplats för debuterande Wiktoria. Förhandsfavoriten Isa kom först på tredje plats. En bit efter på den sista Andra chansen-platsen hamnade Molly Pettersson Hammar.

Viktig fingervisning – eller villospår? Många minns att genrepspubliken i just Malmö ofta har tyckt väldigt annorlunda jämfört med övriga Sverige. Bland annat påminde Ken från Schlagerprofilerna mig om att Melody Club och Neo tidigare lyfts fram av den skånska publiken – för att sedan floppa eller få mer blygsamma positioner när hela folket röstar.

I Europa fick vi samtidigt ett nytt bidrag klart för Eurovision Song Contest 2016. Det handlade om fjolårets värdland Österrike, som valde artisten ZOË med låten ”Loin d’ici”.

Om Morgonsvepet: Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen. För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.