Okategoriserade 

Storbritannien i Eurovision 2015 – dåligt eller missförstått?

Alla som såg Inför Eurovision Song Contest i går fick uppleva en rejäl sågning av Storbritanniens bidrag, Electro Velvet med ”Still in Love With You”.

– Det känns nästan som om de gjort en parodi på jazz, och eftersom det ligger mig väldigt varmt om hjärtat blir jag lite irriterad, sade till exempel Kristin Amparo (med ett snällt skratt) när vi pratade efter inspelningen.

– Sedan har de mixat den gamla Charleston-jazzen med någon form av techno från kanske 90-talet. Jag har lite svårt för det, och det känns inte som om det är gjort med så mycket kärlek, menade hon.

I programmet sade Christer Björkman att låten inte har potential att spelas på radio och avfärdade den som irrelevant.

Men kanske rör det sig om ett missförstånd.

I omröstningen där alla ni som besöker sajten får säga er mening om bidragen ligger Storbritannien trea. Och jag fick i dag ett mejl från en vaken besökare på sajten som kan förklara diskrepansen.

Electro Velvet försöker inte parodiera jazzen eller göra en obeprövad blandning av jazz och techno. De tillhör helt enkelt musikgenren elektroswing, som består av just den här kombinationen.

Men det måste inte betyda något för resultatet. Min uppgiftslämnare är inne på att försöket från Storbritannien är ”mindre lyckat, men ändå piggt”. Här är i hans ögon bättre exempel på elektroswing:

Själv har jag mer allmänt funderat över attityden som kan man ana i Storbritanniens bidrag. Medan de allra flesta länder gör försök som bottnar i allvar verkar Storbritannien fortfarande se tävlingen som ett lättviktigt spektakel, oseriös lördagsunderhållning.

Resten av Europa har kommit vidare och tar Eurovision Song Contest jämförelsevis mer seriöst. Just nu ligger Storbritannien ett steg efter. Jag tror att det är en viktig del i att många sågat bidraget i år.