Så klarade Stiko Per Larsson skrivkrampen inför Melodifestivalen 2018
Deltävling 2: Göteborg  Inför Melodifestivalen 2018 

Så klarade Stiko Per Larsson skrivkrampen inför Melodifestivalen 2018

Startnummer 5 i deltävling 2: Göteborg. Artist: Stiko Per Larsson. Bidrag: ”Titta vi flyger”. Låtskrivare: Stiko Per Larsson och Emil Rotsjö.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Stiko Per Larsson kvalade in till Melodifestivalen via tävlingen P4 Nästa. Hans texter har samtidspoetiska drag och hans musik är akustisk rock med vissa inslag av folkmusik. Artisten är känd för sin vandringsturné, där han går mellan alla spelningar.

Stiko Per Larsson om ”Titta vi flyger”

Show 50 % | Udda 65 % | Tempo 80 % | Humor 40 % | Dans 25 %

• Låten:
– Jag kom ju in en annan väg genom att bli klar som artist, och sedan skulle jag skriva en låt. Det är som gjort för att få skrivkramp, men jag har lagt ner jättemycket tid på låten och är nöjd. Om det går åt helsike kan jag inte skylla på någon annan än mig själv, och det känns bra. Det blev en peppig låt med allmängiltigt budskap om att stå fast vid sina drömmar oavsett vad som händer. Ofta tar det ett par lyssningar innan folk fattar mina låtar, så jag försöker vara jag i den här låten, fast lite tydligare än vad jag brukar.

• Budskap:
– Det är en sång om att sträva mot ett mål och inte ge upp längst vägen, att tro på att man når fram till slut. Man säger att humlan inte ska kunna flyga, men den gör det ändå.

• Melodifestivalreferens: The Moniker – ”Oh My God”
– Jag gillar den, den är inte alls samma som min låt eftersom han är så extrem. Men jag gillar det äkta och genuina musikaliska uttrycket, samtidigt som det finns en glädje och energi i det, och det är en jämförelse jag kan göra med min låt.

Stockholm den 12 mars 2011. The Moniker (Daniel Karlsson) hade startnummer tre i finalen i Globen med ”Oh My God!”. Bidraget knep bronsplatsen bakom Danny Saucedo och den blivande Eurovisiontrean Eric Saade. Foto Jessica Gow

Gustavs överkurs

Stiko Per jämför sitt budskap med påståendet att humlan inte kan flyga. Det är en fin metafor för att illustrera att övervinna svåra hinder.

Men här är det roligt att veta att själva påståendet att humlan tekniskt sett inte kan flyga är en myt – en så kallad faktoid. Den utmärkta och underhållande webbplatsen faktoider.nu har en genomgång av påståendet om humlan.

Jag föreställer mig att en vårdslös tänkare utifrån påståendet skulle kunna få för sig att humlan på något sätt flyger genom magi eller är föremål för intelligent design. Eller att faktumet att dess flygförmåga inte har kunnat beskrivas vetenskapligt (än) betyder att det är bevisat att humlan inte kan flyga. Men så är det förstås inte.

Det tog ganska lång tid för vetenskapen att beskriva hur det går till när humlan och andra insekter flyger, men nu för tiden råder inga oklarheter om hur det går till.

Faktoider.nu har källor som spårar myten till en aerodynamiker som en gång räknade ut att humlan inte kan glidflyga. En annan möjlig källa är en franskspråkig vetenskaplig bok från 30-talet som på ett ställe menar att insekter på grund av luftmotståndet inte borde kunna flyga. Men det var på 30-talet.

Missa inte:

SVT Play: Stiko Per Larsson presenterar bidraget
Se längre intervju med Stiko Per Larsson i SVT Play
Hela listan: Alla artister och låtar i Melodifestivalen 2018
Alla Inför Melodifestivalen 2018-bloggar – ett nytt bidrag om dagen