Stephan Berg om dramat bakom scenen i Eurovision 1991 – innan Carola vann
Eurovision  Hall of Fame  Melodifestivalen 

Stephan Berg om dramat bakom scenen i Eurovision 1991 – innan Carola vann

Stephan Berg var den stora dominanten i Melodifestivalen på 1990-talet. Med ”Fångad av en stormvind” vann han som låtens enda kompositör hela Eurovision, med Carola som artist. Det gör att han nu väljs in i Hall of Fame.

1997 vann Stephan Melodifestivalen igen med ”Bara hon älskar mig”.

Men debuten kom redan 1990 – med klassikern ”Mitt i ett äventyr”.

– Jag hade varit Melodifestivalfreak i alla år, och jag tittar fortfarande på programmet. Jag skrev låten, det kan ha varit redan 1988, för att se om den skulle komma med, berättar han när jag träffar honom i Eskilstuna.

Det var inte Carola som sjöng på demon, utan låten blev antagen av festivalens urvalsjury. Carola blev tillfrågad först senare. Men sensationellt nog kom ”Mitt i ett äventyr” bara tvåa i Melodifestivalen.

– När vi inte vann pratade jag med Carola på natten efteråt och sade: ”vi tar det nästa år i stället”. Sedan hade jag en flytvecka och skrev fyra låtar, och alla kom med. En av dem var ”Stormvind”.

Stephan Berg på genrepet av Melodifestivalen i Eskilstuna. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

På den tiden hade artisterna inte sin medhörning via öronsnäckor (in-ears) som i dag. I stället hade artisterna så kallat monitorljud som stöd i framförandet. Men Carolas vindmaskin drog för mycket elektricitet, så strömmen gick och monitorljudet försvann under delar av låten.

Låtskrivaren Stephan Berg tog genast kontakt bakom kulisserna med Frank Naef, EBU:s dåvarande Eurovision Song Contest-chef.

– Jag stod och tjafsade med mr Naef. Han sade att det inte hade hörts att ljudet försvann, men då sade jag att jag ville höra själv. Man kan ju inte sjunga en halv låt utan att höra något, säger Stephan.

Men det kunde man tydligen – om man heter Carola.

– Jag tjatade mig till att få gå in i ett rum och titta på det, och det enda som hade hänt var väl att basisten spelade fel eftersom han inte hade hört sig själv, så då tänkte jag att det får vara. Om jag hade begärt det hade vi fått sjunga om, säger Stephan.

Anders Berglund med sällskap på välkomstfest i Eskilstuna i torsdags. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Sveriges dirigent Anders Berglund är också invald i Hall of Fame. Även han minns händelsen starkt. Som dirigent var han på väg att avbryta framförandet i direktsändningen.

– Vi var på väg att slå av och starta om låten från början, men just då kom ljudet tillbaka. Det var precis på håret, säger Anders.

– När vi hade spelat klart vårt bidrag sprang vi upp till kommentatorerna Harald Treutiger och Kåge Gimtell, så att de kunde kolla med Stockholm hur det hade låtit. Men de hade inte hört något speciellt, annars hade vi lagt in en protest för att få spela om.

Den 4 maj 1991. Carola Häggkvist efter segern i Rom. Foto: Anders Holmström/TT

Stephan Bergs starkaste minne från åren i Melodifestivalen kommer just från den kvällen.

– När vi hade vunnit i Rom gick jag ut på scenen, och då kände jag att det inte var så märkvärdigt. Jag blev lite Karin Boye just då, att det var resan som var mödan värd.

Stephan Berg skrev sina bidrag som dominerade Melodifestivalen helt ensam.

– I dag är det ju hela fotbollslag som skriver låtarna, men då var det mer vanligt att man skrev ensam. I dag skrivs alla inblandade upp på listan över låtskrivare, även producenter. Men jag producerade själv också.

De enorma framgångarna har han svårt att förklara.

– Jag gjorde låtar som jag gillade. Man måste nog gilla det man håller på med, annars tror jag inte att man blir trovärdig. Jag analyserade inte så mycket mer än att jag skulle hålla mig inom tre minuter.

Fakta: Fångad av en stormvind i Hall of Fame

Motivering:

”Med vind i håret stormade Carola hela vägen upp till förstaplatsen i Eurovision Song Contest 1991 i Rom. För Sveriges tredje vinst i tävlingen väljs ’Fångad av en stormvind’ med Carola och låtskrivaren Stephan Berg in i Melodifestivalens Hall of Fame.”

Pristagare:

• Stephan Berg
• Carola

Missa inte:

Fakta och alla invalda: Allt om Melodifestivalens Hall of Fame