Okategoriserade 

Statistik som kan förvirra inför Melodifestivalen 2015-finalen

I september 2014 blev det känt att finalen av Melodifestivalen 2015 innehåller 12 bidrag och att den internationella juryn kvarstår. Den internationella juryn delar ut 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng medan folkets poäng delas ut procentuellt.

Både den internationella juryn och folket har 473 poäng att fördela. Men de fördelas alltså på olika sätt. Det här kan få intressanta följder …

  • Om den internationella juryn älskar, säg, Mariette och ger henne 12 poäng från precis alla 11 av jurygrupperna så har bidraget 132 poäng.
  • Om folket i stället avgudar Måns Zelmerlöw och ger honom drygt 28 procent av rösterna får han 133 poäng i en enda klump (i vår omröstning på webbplatsen har Måns i skrivande stund 38 procent av rösterna).

På det sättet har folket större makt än juryn. En riktigt folkfavorit vinner alltid, eftersom folket kan ge ett enda bidrag upp till 473 poäng medan juryns maxpoäng till ett enskilt bidrag är 132.

Men om det är jämnare har i stället juryn mer att säga till om. Eftersom 12 och inte 10 bidrag tävlar i år har vi vetat sedan september att juryn kommer att ge 0 poäng till fler bidrag. Om juryn därmed är kallsinnig till ett bidrag som är knapp favorit hos folket har det bidraget ingen chans.

Ett bidrag som skulle vara chanslöst hos jurygrupperna när det tävlar i Eurovision Song Contest har alltså mycket svårt att vinna finalen i Melodifestivalen 2015.

Man kan fortsätta att vända och vrida på siffrorna utifrån just det faktum att olika poängfördelningssystem används för internationella juryn respektive folket. Den ena har 1–12-skalan – som jurygrupper alltid har haft eftersom det sitter så få personer i varje jurygrupp – den har andra en procentuell fördelning efter exakt hur många som röstat på de olika alternativen.

Vid vissa scenarier har tittarna en större makt. Vid andra håller juryn i den tyngsta taktpinnen.

Och jag älskar alla uträkningar baserat på det här som dyker upp vid den här tiden på året.