Artisterna som kommer att dominera finalen – enligt historiken
Melodifestivalen 2019 

Artisterna som kommer att dominera finalen – enligt historiken

Margaret är sist ut i deltävling två. En titt på historiken 2015–2018 visar att den startplatsen alltid har lett till en plats på övre halvan av finalen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Intresset för startordningen i Melodifestivalen är stor. Men hur avgörande är egentligen startnumret för bidragen?

Kanske inte särskilt stort, trots allt. Välkommen till en ny del i djupdykningen i Melodifestivalens moderna historik!

I del ett kunde vi säga att Anna Bergendahl, Margaret, Jon Henrik Fjällgren och John Lundvik verkar sitta på det överlägset bästa startnumret i deltävlingarna. Det är bidragen som är sist ut, och sedan festivalen gjordes om till sju bidrag per deltävling har bidraget på den startplatsen alltid gått vidare.

Men beror den här osannolika framgången på startnumret? Eller handlar det snarare om att de mest konkurrenskraftiga låtarna får den sista startplatsen när producenterna lägger ordningen? Det finns ett sätt att undersöka det!

Om bidragen som gått till final från startnummer sju också sedan gått bra i finalen är de antagligen helt enkelt konkurrenskraftiga. I så fall gick de nog vidare från deltävlingen för att de var starka, inte på grund av startnumret. Om bidragen däremot gått svagt i finalen kan vi tänka oss att de gick dit på grund av startnumret.

Och finalresultaten är häpnadsväckande. Så här många av bidragen från de olika deltävlingsstartnumren har sedan kommit att placera sig på den övre halvan i finalen:

Mer än hälften av placeringarna på den övre halvan i finalen har tagits av bidrag som hade startnummer 7 i sin deltävling!

Av de 15 bidrag som tagit sig till final efter att ha haft startnummer 7 i deltävlingen har 13 sedan placerat sig på övre halvan i finalen: 87 procent. Som jämförelse har bara 5 av 10 finalbidrag som hade startnummer 1 i deltävlingen tagit sig upp på övre halvan.

Bidragen med startnummer 7 som gått direkt till final har i 13 av 13 fall placerat sig på den övre halvan i finalen. Starka bidrag som får publiken med sig i deltävlingen fortsätter att gå starkt även i finalen.

Inte konstigt att Anna Bergendahl, Margaret, Jon Henrik Fjällgren och John Lundvik alla ligger på topp 6 i oddlistan för att vinna Melodifestivalen just nu, enligt sammanställningen på Eurovisionworld. Anna Bergendahl är etta.

Anna Bergendahl är just nu oddsfavorit i comebacken efter sin seger i Melodifestivalen 2010. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Om vi zoomar in på de exakta startplatserna per deltävling är det logiskt. Under de 4 år som Melodifestivalen har haft 7 bidrag per deltävling har bidraget med startnummer 7 i deltävling 1 placerat sig på den övre halvan i finalen varje gång. Detsamma gäller motsvarande bidrag från deltävling 2, som är Margaret i år.

När jag pratade med Christer Björkman inför Melodifestivalen 2015 kallade han detta för ”Loreen-platsen”. Sist ut i den första deltävlingen var startplatsen som Loreen hade med ”Euphoria”, och därför har det blivit en prestigeplats, menade producenten.

Lite källkritiskt tänker jag mig att han sade så för att Eric Saade, som fått platsen 2015, inte skulle känna sig undanskuffad. Eric Saade och Måns Zelmerlöw var de stora återkomsterna det året, och Måns hade fått det avslutande startnumret i deltävling 4.

Men historien har visat att det inte var tomt prat. Sedan Christer utnämnde startnummer 7 i deltävling 1 till en prestigeplats har den varit Melodifestivalens starkaste startposition. I fjol vann den med Benjamin Ingrosso.

Loreen hade det avslutande startnumret i den första deltävlingen 2012. Foto: Pontus Lundahl/TT

English summary

The entries occupying the last position in the running order has stormed the Melodifestivalen final the last 4 years. 15 out of 16 of these entries have made it to the final, and 13 of these 15 have ended up on the upper half of the table in the results.

In other words, the cause of the success for these entries in the semi finals seems to be that they are competitive rather than that the position in the running order gives them an advantage.

The place with the very best fortunes is the final one in the first semi final, a position which was occupied by Loreen in 2012 and by Benjamin Ingrosso in 2018, both eventual winners. This year, Anna Bergendahl starts from the same position – and as it happens, she is currently number 1 in the odds for winning Melodifestivalen.

Läs också: