Stängda repet av Melodifestivalen 2019-finalen: Så blir finalen – följ artisternas form, kläder och shower
Melodifestivalen 2019 

Stängda repet av Melodifestivalen 2019-finalen: Så blir finalen – följ artisternas form, kläder och shower

Charlotte Perrelli och Dana International showar i sin stora mellanakt. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Under eftermiddagen repeterar man för första gången hela finalshowen av Melodifestivalen 2019. Det här är en stängd repetition, men här i bloggen kan jag berätta allt det senaste.

Programmet startar med det klassiska ”Förra veckan”-klippet. Men den här gången får vi förstås se glimtar från hela festivalen 2019. Det blir mycket klipp från mellanakter, och filmen visas också för publiken på den skärm som ingår i scenografin.

Sedan startar showen på scen, där Benjamin Ingrosso och Felix Sandman gör öppningsnumret med sin hit ”Tror du att han bryr sig”. Det blir ett kort inslag, och sedan tar Benjamin vid med en omproducerad version av Lionel Richies ”All Night Long”, som ska försätta oss i rätt stämning.

Mitt inne i låten presenteras artister, programledare och dansare på ett kul och kreativt sätt där husbilen som vi sett under turnén kommer till heders.

Den här veckan är förstås alla fyra programledare med oss, precis som första veckan.

”Vi har en korare att vinna”, råkar Marika hojta i öppningspratet och får de andra att skratta under repetitionen.

Den här gången kommer pengarna som samlas in att gå till den humanitära katastrofen i Jemen. Sedan Melodifestivalen gav sig ut på turné har 177 miljoner kronor samlats in till välgörande ändamål. Musikhjälpen har som jämförelse genom tiderna samlat in drygt 300 miljoner.

Jon Henrik Fjällgren tar det ganska lugnt med sången på repetitionen i dag. Han är öppen och pratglad i presentationsfilmen inför. Det låter dramatiskt när han presenterar sin medverkan.

– Det är något i min kropp som säger att det här är det sista jag gör. Och den tanken brukar stärka mig innan jag kliver upp.

I presentationen och programledarnas manus är det stort fokus på renen som ingår i showen.

Jon Henrik kallar på renen i presentationsklippet.

Som vanligt i finalen ligger greenroom mitt i arenan. En bit ut på golvet finns också en rejäl ”puck” där programledarna kan stå och som kan användas i showen.

Nu kör artisterna också med sina riktiga scenkläder.

Lisa Ajax kör på lika stabilt som vanligt.

Mohombi har en av de stora showerna i finalen. Live i arenan är det kul att se hur dansaren Gabriella Tapia Villalobos smyger in bakom skärmen bara ögonblick innan hon dyker upp.

Repetitionerna den här veckan går inget vidare för Lina Hedlund. I går snubblade hon i slutet av promenaden nerför trappan. Nu snavade hon igen så att hon rent av fick sätta en hand i golvet. Den här gången hände det i slutet av låten och dessbättre inte i trappan.

När Lina hade ryggen mot publiken med dansarna bredvid sig och sjöng in i kameran snavade hon nu, antagligen på manteln. Det ledde till att hon föll bakåt och fick sätta handen i golvet. Och det här var sista repetitionstiden innan det är dags att bli poängsatt av internationella juryn i kväll.

– Men alltså, jag orkar inte, skrattar Lina när hon sjungit klart.

Bra att det är en så stabil och rutinerad artist som står i den här situationen. En nykomling hade kunnat vara ett vrak med den här uppladdningen.

Bishara är nästa artist i ordningen. Han ser allt mer avslappnad ut på scenen och verkar ha kul. Han tar ut rörelserna och ler.

Anna Bergendahl har tappat på Spotify efter sitt stora Andra chansen-uppsving, men på scen fortsätter hon att glittra. Det här med mantel är tydligen inte det lättaste, för Anna fastnade med klacken i manteln två gånger under deltävlingen. Det gäller att inte ta för stora kliv.

Där är vi halvvägs igenom finalen, och vi får äntligen se det förinspelade inslaget med Sarah Dawn Finers gestalt Lynda Woodruff. Bland annat får vi veta att Israel är landet som gav oss Dana International och Jesus.

– Jesus har också tävlat för Eurovision, men för Österrike, 2014, berättar hon.

Nano kör med keps på repetitionen i dag. Annars är förändringen att spana efter i numret att körsångaren Britta Bergström är uppbokad den här veckan och ersätts av Teresa Perrelli (längst till vänster).

Hanna Ferm & LIAMOO hade problem med plastremsorna på repen i går. Remsorna är fortfarande lite för långa, eller så står artisterna lite, lite för nära dem. Men det funkar mycket bättre i dag än i går. I slutet får artisterna en remsa i ansiktet i ett kort ögonblick, och Hanna vidrördes helt kort av en remsa vid ett tidigare tillfälle, men så mycket mer är det inte.

Det finns risk att det inte blir helt perfekt inför juryn i kväll, men om det funkar lika bra som på repet i dag är det inget som ska påverka.

Efter Hanna och Liam får scenarbetarna fullt upp med att lyfta bort plastriggen och rulla in Malou Prytz ställningar och skolskåp.

På repetitionen nu på dagen saknas dansaren Miriam Aigbogun, och i ställer kliver koreografen Jonna Hökengren in. Malou Prytz övertygar som vanligt, och i presentationsklippet får vi veta att hon precis fyllt 16 år, vilket betyder att hon får tävla i Eurovision.

Malou med dansaren Tilda och inhoppande koreografen Jonna, till höger.

Näst på tur är John Lundvik, och innan han kör tar produktionen en kort paus för att göra några tekniska inställningar. John är som vanligt stabil, och sångarglädjen tillsammans med kören går inte att ta miste på.

Wiktoria har varit hes och hoppar fortfarande över de mest krävande tonerna i låten. I kväll inför de internationella jurygrupperna måste det sitta.

Arvingarna avslutar med sitt glädjesprudlande nummer, och efter det får vi en snabbrepris av kvällens bidrag.

Nästa steg i finalshowen är den traditionella tolkningen av förra årets vinnarlåt. Den här gången går man åt ett annat håll och gör den för första gången enbart som ett dansnummer.

De fyra husdansarna som varit med oss alla veckor får briljera i ett nummer som ska skildra ensamhet i ett uppkopplat samhälle, där behovet av snabb stimulans hela tiden växer. Dessutom har de förstärkning av dansaren Ellen Lindblad, syster till Hanna Lindblad (numera Hanna von Spreti).

Husdansarna med Edin Jusuframic i mitten, Ann Mirro till vänster och med förstärkning av Ellen Linblad till höger. Daniel Koivunen skymtar till höger och Felicia Maurice till vänster.

Sedan får vi ett inslag med Lynda Woodruff. Efter det ska Eric Saade påannonsera den stora mellanakten med Charlotte Perrelli och Dana International. Men Eric står på helt fel ställe i arenan.

– Men ni sade ju att jag skulle stå på pucken?

– Pulten! ropar studiomannen Pernilla Isedal.

 

Charlotte Perrelli har väckt uppmärksamhet på förhand med en klänning som lär vara sydd av 800 meter tyg. Fråga inte mig hur det gått till, men kanske har de fått korta det så att Charlotte inte tar upp hela utan från Dana.

Charlotte sjunger sin ”Take Me to Your Heaven”, och Dana klämmer förstås i med sitt vinnarbidrag ”Diva”, från året innan. Dana kör den engelska i Sverige mindre kända versionen.

Sedan går de över till Fredrik Kempe-dängan med den nyskrivna texten ”Diva to Diva”.

Det sista inslaget i finalen blir ett finstämd flygelframförande av en låt där programledarna blickar tillbaka på turnén. Vemodet över att festivalen snart är över rinner till.

Sedan får vi resultatet, med folkets röster, och Melodifestivalen 2019 får en vinnare.

Melodifestivalen 2019: Finalen

Bidragen i startordning.

1. Norrsken – Jon Henrik Fjällgren (Bidragsbibeln)
2. Torn – Lisa Ajax (Bidragsbibeln)
3. Hello – Mohombi (Bidragsbibeln)
4. Victorious – Lina Hedlund (Bidragsbibeln)
5. On My Own – Bishara (Bidragsbibeln)
6. Ashes to Ashes – Anna Bergendahl (Bidragsbibeln)
7. Chasing Rivers – Nano (Bidragsbibeln)
8. Hold You – Hanna Ferm & LIAMOO (Bidragsbibeln)
9. I Do Me – Malou Prytz (Bidragsbibeln)
10. Too Late For Love – John Lundvik (Bidragsbibeln)
11. Not With Me – Wiktoria (Bidragsbibeln)
12. I Do – Arvingarna (Bidragsbibeln)

Foton: Stina Stjernkvist/SVT

English summary

Until about 16:30 this afternoon, the entire Melodifestivalen final is rehearsed. Here’s your first glimpse of the goodies, including the last update on the shape of the artists and their competing entries.

Lina Hedlund has a tough time at the rehearsals this week. After falling yesterday, today it happened again. This time with the cape at the end of the performance, on the flat floor, thankfully.

Hanna Ferm & LIAMOO still might see some problems with the plastic stripes briefly covering the singers’ heads, but the situation is far more controlled than yesterday since the co-workers shortened the length.

Wiktoria has had voice problems the last few days and still skips the highest notes. In the jury final tonight, she has to be on point.

A main interval act comes from Dana International and Charlotte Perrelli, singing their 1998 an 1999 Eurovision winners as well as the new song ”Diva to Diva”.