Spotify-toppen i Melodifestivalen 2019: John Lundvik Sverige-etta – Anna Bergendahl går starkt inför Andra chansen
Andra chansen  Melodifestivalen 2019 

Spotify-toppen i Melodifestivalen 2019: John Lundvik Sverige-etta – Anna Bergendahl går starkt inför Andra chansen

Bidragen i Melodifestivalen 2019 är bland de mest populära i tävlingen någonsin.

Antalet spelningar på Spotify har blivit en viktig indikation för Melodifestivalen. Topplistan ”Topp 50 i Sverige” där visar låtarna som spelats mest det senaste dygnet.

Och när finallåtarna just släppts fanns 21 av årets 28 bidrag med på listan. Sju av de populäraste låtarna i Sverige kom från tävlingen, inklusive hela topp tre.

Skillnaden mot Melodifestivalen på 1990-talet kunde inte ha varit större. Vi hade kunnat vara där till exempel Storbritannien är med sin festival i dag, som är en billig tillställning på en mindre kanal, ämnad för Eurovisionfansen och de närmast sörjande.

I stället har ett mångårigt och långsiktigt arbete gjort Melodifestivalen angelägen för en stor del av befolkningen. Det är en underbar utveckling för alla som älskar den här tävlingen. Och hur det går för låtarna på topplistorna är det viktigaste kvittot på att man är på rätt spår med bidragen.

John Lundvik är Sverige-etta på Spotify. Repetitionsbild.

Det enda året som kanske kan mäta sig med Melodifestivalen 2019 hittills är 2016, då låtarna också stormade listorna extremt starkt.

Nu på onsdagen har listan uppdaterats, och nyhetens behag har klingat av en aning. Men 18 av festivalens 28 bidrag är alltjämt med på listan.

Vi ska ha med oss att alla låtar utom finalbidragen släpptes direkt efter respektive deltävling. Även Andra chansen-låtarna släpps ju direkt, sedan ett antal år tillbaka. Låtarna som inte gått till final har alltså funnits ute i upp till tre och en halv vecka.

Så här ser ställningen på Spotifys Topp 50 i Sverige ut nu på onsdagen …

Finalbidragen

1. John Lundvik
4. Bishara
5. Hanna Ferm & LIAMOO
9. Mohombi
10. Wiktoria
16. Jon Henrik Fjällgren
19. Malou Prytz
38. Lina Hedlund

Alla de finalklara låtarna är med på listan, även om Lina Hedlund släpar efter lite. John Lundvik gick direkt in som etta följd av Bishara och Hanna Ferm & LIAMOO. Men dag två ligger John kvar på förstaplatsen medan de andra tappar.

Lina Hedlund.

Andra chansen-bidragen

21. Arvingarna
22. Lisa Ajax
28. Anna Bergendahl
47. Nano
48. Rebecka Karlsson

Bidragen i Andra chansen släpptes efter respektive deltävling. Här lyckas Andreas Johnson, Vlad Reiser och Martin Stenmarck inte ta sig in på topp 50, vilket är dåliga nyheter inför lördagen för dem.

Vi ser att Arvingarna och Lisa Ajax, som släpptes i lördags, verkar dra fördel av nyhetens behag. Men även Anna Bergendahl och Nano från den första deltävlingen tar en plats på listan, trots att låtarna funnits ute i tre och en halv vecka.

Om Spotify får rätt går Anna Bergendahl, Nano, Lisa Ajax och Arvingarna vidare till final från Andra chansen.

Zeana feat. Anis Don Demina var med i den första deltävlingen men fortsätter att gå starkt. De finns även med på den globala topplistan.

De utslagna bidragen

11. Omar Rudberg
14. Dolly Style
18. Oscar Enestad
35. Zeana feat. Anis Don Demina
44. Margaret

• Zeana feat. Anis Don Demina har dessutom plats 37 på Spotifys topplista över de 50 mest virala låtarna i världen.

• Utslagna bidrag som saknas på topp 50: High15, Arja Saijonmaa, Jan Malmsjö, The Lovers of Valdaro, Pagan Fury, Anton Hagman, Ann-Louise Hanson.

• High15 och Arja Saijonmaa har dock plats 25 respektive 40 på Spotifys topplista över de 50 mest virala låtarna i Sverige.

Melodifestivalen 2019 kan gå till historien som året då resultatet inte längre spelade roll för låtarna. Du kan fortfarande få en hit. Tidigare har musikredaktörerna ofta släppt de utslagna bidragen som heta potatisar, och folket har glömt bort låtarna.

I år har vinstlotten helt enkelt varit att komma med i Melodifestivalen. Har du en relevant låt får du en hit, oavsett placering i tävlingen. Nästan hälften av de utslagna bidragen finns i dag bland de 50 mest populäraste låtarna i landet, trots att de flesta av dem har varit ute i flera veckor.

Om det håller i sig i framtiden är det precis vad tävlingsredaktionen har drömt om. Ju mindre risken att misslyckas är, desto lättare går det att övertala kända artister att vara med i framtiden.

Sedan kan man diskutera varför de utslagna bidragen går lika bra som Andra chansen-bidragen. Kanske beror det på den populärmusikaliska trenden just, där låtarna ofta inte är särskilt omedelbara. Kompositioner som kräver ett par lyssningar kan få stryka på foten i Melodifestivalen, men kommer att gå desto bättre på listorna.

Omar Rudberg går starkt på listorna.

English summary

The Swedish Spotify chart has been an important indication of the Melodufestivalen results the last few years. When all songs from this year were released commercially, 21 of the 50 most popular songs in Sweden were from Melodifestivalen, including 7 of the top 10. One day later, John Lundvik maintains the number one spot.

According to the current indication from Spotify, Anna Bergendahl, Nano, Lisa Ajax and Arvingarna would be the ones going to the final from the Second Chance show this week.

Also, the songs eliminated from the contest already in the semi finals are charting extremely well this year. Despite most of them being released several weeks ago – and having competition on the chart from the other Melodifestivalen songs – almost half of the eliminated songs are among the 50 most popular in Sweden.

Foton: Stina Stjernkvist/SVT

Se också:

Se alla bidrag i Melodifestivalen 2019 på SVT Play