Spännande statistik: Så stor är skrällchansen i Andra chansen
Andra chansen  Melodifestivalen 2019 

Spännande statistik: Så stor är skrällchansen i Andra chansen

Anton Hagman och Loreen duellerade i Andra chansen 2017. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Röstningsresultatet i deltävlingen behöver inte vara avgörande. Genom åren har mycket förändrats till Andra chansen.

I en spännande sammanställning har experterna Schlagerprofilerna räknat ut Andra chansens historik. Enligt resultatet är det 25 procents chans att ett bidrag som slutat på fjärde plats i sin deltävling slår ut en deltävlingstrea.

I Andra chansen är det ju sedan Melodifestivalen 2015 alltid treor från deltävlingarna som möter fyror. Vem som hamnat på vilken placering vet vi inte förrän alla röstningssiffror presenteras efter Melodifestivalen.

Vi har åtskilliga gånger sett att bidrag som kräver flera lyssningar eller på annat sätt gynnas av en ny chans har tagit sig till final och sedan fått en fin placering. Förra året kom tvåan Felix Sandman från Andra chansen, liksom folkets trea Mendez.

Låtskrivarna Thomas G:son, Bobby Ljunggren och Erik Bernholm tillsammans med en Andra chansen-jublande Anna Bergendahl. Nu spekulerar Schlagerprofilerna om att Anna var trea i deltävlingen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Här är de fyror som slagit ut en deltävlingstrea i Andra chansen bland de 16 dueller som gått sedan det nuvarande upplägget av Andra chansen startade 2015:

• 2015: Dinah Nah – mot Dolly Style.
• 2015: Linus Svenning – mot Andreas Weise.
• 2016: SaRaha – mot ISA.
• 2017: Anton Hagman – mot Loreen.

Schlagerprofilerna noterar att Anton Hagman och Loreen fick ungefär lika mycket röster i sina respektive deltävlingar, vilket gör resultatet i duellen mindre förvånansvärt. Duellen mellan SaRaha och ISA året innan var väldigt jämn.

Historiskt har tendensen varit att det är extra viktigt att framstå som en sympatisk person i Andra chansen. Tittarna röstar gärna på den person som de skulle bjuda hem på middag, utifrån det hastiga intrycket i tv.

Schlagerprofilerna spekulerar också om vilka som kom trea och fyra i deltävlingarna av årets Andra chansen-bidrag. Med stor säkerhet förmodar de att Anna Bergendahl var trea, vilket i så fall skulle betyda att Nano var fyra och att Vlad Reiser var trea och Andreas Johnson fyra. På den undre halvan, där Martin Stenmarck möter Lisa Ajax och Rebecka Karlsson ställs mot Arvingarna, är de mindre säkra.

Historiken talar ändå sitt tydliga språk. Har du bilden klar om vem som kom trea har du 75 procents chans att pricka rätt om du tippar den till final.

English summary

The Melodifestivalen experts Schlagerprofilerna shows in a study that the song finishing 3rd in the semi final beats the 4th-places song in 3 out of 4 cases. In the Second Chance duels, songs finishing 3rd are always paired with songs from the 4th place. Also, a historic tendency seems to be that the duel winner is a relatable person, the one that the viewers most would like to invite for dinner.

Se också:

Läs hela sammanställningen och analysen hos Schlagerprofilerna (extern länk)