Snabbguiden: Så var artisternas första scenrepetitioner inför Melodifestivalen 2019-finalen
Melodifestivalen 2019 

Snabbguiden: Så var artisternas första scenrepetitioner inför Melodifestivalen 2019-finalen

Hela torsdagen har artisterna finslipat finalversionen av sina nummer i arenan. Här är snabbguiden från dagen, för dig som vill ha en lägeskoll.

Vår fotograf Stina Stjernkvist har bokstavligen följt varje steg artisterna tagit under den här långa dagen. Ändringarna i numren är få och små sedan de tidigare sändningarna. Det blir inte som i Andra chansen, där Nano, Rebecka Karlsson och Arvingarna på olika sätt kom med helt förnyade nummer.

Jon Henrik Fjällgren

Jon Henrik Fjällgren har utökat sin egen koreografi – och så har han utökad längden av eld på scenen. Pyroteknikavdelningen är utökad från två till tre personer till finalen, som vanligt. Bidragen vill gärna öka på mängden fyrverkerier i finalen, med den större arenan.

Lisa Ajax

Lisa Ajax fortsätter att vara stabil. Hon har vind i seglen och ligger nu åtta på Sverigelistan på Spotify, vilket är klart bäst av Andra chansen-bidragen. Svensktoppsettan Anna Bergendahl har tappat ända till femtonde plats i dag på Spotify.

Mohombi

Mohombi har en av finalens stora shownummer. Det här är riktigt snyggt, både på stillbild och i tv. Sedan deltävlingen har man jobbat på den delikata ljussättningen.

Mohombi är också den första av finalbidragen som släpper en musikvideo. Musikvideor är stort i många delar av världen där han är känd:

Lina Hedlund

Lina Hedlund stod för dagens stora tillbud när hon snavade under promenaden ner i sin trappa. Incidenten skedde nära slutet av trappan, tack och lov, och det blev ingen vurpa, men nära på. I stapplandet tappade hon till och med sitt skärp.

Bishara

Bishara ändrar inte på ett vinnande koncept. Vi känner igen numret från deltävlingen, och det var mest mängden rök som man laborerade med i dag.

Anna Bergendahl

Anna Bergendahl känns fortsatt glad och självklar. Hon har slappnat av och lyckas se till att njuta på scenen så mycket som hon vill.

Nano

Storbildsskärmarna i arenan är enorma – publiken ska kunna följa vad som händer på scenen, oavsett var de sitter i den väldiga arenan. Nano var lågmäld i dag och tyngs självklart fortfarande av tragedin med sin trafikskadade bror.

Scenarbetarna lättade upp stämningen rejält med ett eget inslag i låten. Man bytte tillfälligt ut barnens förinspelade film med en egen insats, med veteranfotografen P-O Lantto, som gör sin 103:e arenasändning med Melodifestivalen till finalen. Även till Arvingarna senare på kvällen fick vi se en sekvens med scenarbetarna, där de hjälpte till med ordet ”slentrian”.

Hanna Ferm & LIAMOO

Hanna Ferm & LIAMOO fick jobba länge för att få ordning på sin byggplast under repetitionerna i deltävlingen. Nu är man tillbaka på ruta ett.

Till finalen har plastriggen nämligen utökats. Under pågående repetition fick deras medhjälpare riva av plast för att få rätt längd, vilket drog ut på tiden. Nu är det bara tre genrep kvar till sändningen, och redan nu på fredagskvällen sätter jurygrupperna sina poäng. Då vill man inte ha plast i ansiktet.

I går svarade Hanna mycket svävande och insinuant på frågan om hur dagsformen var, och jag uppfattade det som att hon dras med en förkylning eller liknande. Jag sade att det verkar vara något problem i Mellosvepet i går. Men på festen i går höll Hanna igång till sent på kvällen och meddelande att hon inte alls är förkyld. Jag verkar alltså få ta tillbaka den här ofrivilliga ryktesspridningen.

Malou Prytz

Malou Prytz har kvar det vinnande numret från deltävlingen. När hon skulle sjunga för tredje gången, då framförandet bandas och tittas igenom tillsammans med produktionen i viewing room, bröts musiken av efter några sekunder. Men när det kom igång igen sjöng 16-åringen på med samma kraft som tidigare, som om inget hade hänt.

John Lundvik

John Lundvik har samma glada livekänsla tillsammans med kören varje gång. I dag varierade och experimenterade han lite med hur han ska sjunga i de lugna delarna av låten.

Wiktoria

Wiktoria har varit hes, och när hon skulle repetera i dag meddelade produktionen att hon sparar på rösten. Det innebar att hon inte sjöng alls i många av de mer krävande delarna av låten. Förra gången hon var i final drogs hon med en förkylning som hämmade henne inför internationella juryn. Vi får hoppas att hon får ordning på de vokala resurserna nu.

Arvingarna

Arvingarna har kvar sin pyroteknik från Andra chansen. Bandet har legat topp tio på svenska Spotify efter Andra chansen, vilket är ett exotiskt inslag på den listan. Att det här kommer att skapa fest i arenan som avslutning på startfältet på lördag är det ingen tvekan om.

Foton: Stina Stjernkvist/SVT

Melodifestivalen 2019: Finalen

Bidragen i startordning.

1. Norrsken – Jon Henrik Fjällgren (Bidragsbibeln)
2. Torn – Lisa Ajax (Bidragsbibeln)
3. Hello – Mohombi (Bidragsbibeln)
4. Victorious – Lina Hedlund (Bidragsbibeln)
5. On My Own – Bishara (Bidragsbibeln)
6. Ashes to Ashes – Anna Bergendahl (Bidragsbibeln)
7. Chasing Rivers – Nano (Bidragsbibeln)
8. Hold You – Hanna Ferm & LIAMOO (Bidragsbibeln)
9. I Do Me – Malou Prytz (Bidragsbibeln)
10. Too Late For Love – John Lundvik (Bidragsbibeln)
11. Not With Me – Wiktoria (Bidragsbibeln)
12. I Do – Arvingarna (Bidragsbibeln)

Se också:

Artisternas finalform: Se klipp från repetitionerna på SVT Play