Slutresultatet i Melodifestivalen 2018: Titta, Benjamin Ingrosso, du kan vinna Eurovision!
Finalen  Melodifestivalen 2018 

Slutresultatet i Melodifestivalen 2018: Titta, Benjamin Ingrosso, du kan vinna Eurovision!

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Här är siffrorna som gör att Benjamin Ingrosso kan börja hoppas inför Eurovision Song Contest.

Bara Loreen och Måns Zelmerlöw har belönats mer av de internationella jurygrupperna. Någonsin.

Benjamin Ingrosso fick 6 tolvpoängare i kväll (i hasten under sändningen missade jag att räkna den sista och sade först att det var 5 stycken). Loreen fick 6 stycken när hon tävlade med ”Euphoria”. Omräknat till samma poängskala fick Benjamin 111 poäng av jurygrupperna mot Loreens 114. Bara Måns Zelmerlöw har fått ännu mer.

Visst hade Loreen tufft motstånd av Danny i sin final, men siffrorna är ändå upplyftande inför Eurovision. Jurygrupperna i Melodifestivalen har under lång tid stämt kusligt bra överens med jurypoängen i Eurovision.

Felix Sandman hade också skäl att fira. Han blev silvermedaljör, och fick 3 tolvor av jurygrupperna. Det har räckt till seger vissa tidigare år.

John Lundvik blev överlycklig bronsmedaljör, och Samir & Viktor tog sin bästa placering någonsin med en fjärdeplats.

Mariette hamnade samtidigt på sin svagaste placering någonsin som femma efter att tidigare placerat sig trea och fyra. Urstarkt, och hon kan lämna festivalen med högburet huvud även den här gången.

Men för Jessica Andersson blev finalresultatet en besvikelse. Jurygrupperna placerade henne som nia, men folket satte hennes ”Party Voice” allra sist. Många uppskattar den typ av musik som hon stod för i år, men jag tror att det är en publik som är dålig på att komma ihåg att faktiskt rösta.

Programmet Andra chansen kunde också fira en liten vinst i och med finalen. Folkets tvåa och trea i finalen hade kommit dit via uppsamlingsheatet förra veckan, eftersom Mendez fick folkets bronspeng.

Mendez bakom scen tillsammans med koreograf Zain Odelstål och stylist Dennis Brøchner, en duo också stod bakom Benjamin Ingrossos bidrag.

Men det räckte inte långt. Jurygrupperna uppskattade tydligen inte hans sånginsats – de satte honom på allra sista plats.

Och att komma trea hos folket och sist hos jurygrupperna betydde i år att bidraget sammanlagt kom – sist.

Det säger mycket om hur röstningsappen skapar ett röstningsbeteende som jämnar ut folkets poäng. SVT har vidtagit åtgärder inför årets festival för att stärka folkets makt, men för att nå hela vägen till jämvikt kan mer behövas.

Så hade finalen slutat – med poängsystemet som användes till och med 2017. Men justeringarna inför 2018 ledde ändå ett jämnt resultat från folket. Grafik: Marcus Björkander/Schlager-Micke och hans vänner

Bakom Benjamin Ingrosso fanns en lika stor vinnare. Koreografen Zain Odelstål tog fram scenshowen tillsammans med stylisten Dennis Brøchner. Samme Odelstål var hjärnan bakom Robin Bengtssons scenshow förra året. Nu har han två raka segrar, med bidrag där han i högsta grad har varit viktig för framgången.

Hela Melodifestivalen kunde också fira. Efter en programserie med svaga tittarsiffror fick finalen rekordhögt engagemang och ett röstningsrekord, med nästan 14 miljoner röster. En tydlig putsning av det tidigare rekordet från fjolåret på 13,6 miljoner.

Slutresultatet i Melodifestivalen 2018

Så röstade folket – och så blev den slutliga resultatlistan:

Antal röster: 13 993 975 – nytt rekord genom tiderna. 1 961 602 kronor skänktes till Radiohjälpen.

Så röstade internationella juryn

Resultatlistan efter de internationella jurygruppernas omröstning:

Se eftersnacket från SVT1

Första vinnarintervjun med Benjamin Ingrosso, fler gästande artister och ett inhopp av mig med slutanalys efter finalen.

Se mer:

Melodifestivalen 2018: Alla fakta
Se finalen igen
Se bidragen igen
Se SVT Nyheters eftersnack
Se SVT Nyheters uppsnack