Skruvar upp förväntningarna inför Melodifestivalen 2019 – efter tunga frånfällena
Bakom Bidragen 

Skruvar upp förväntningarna inför Melodifestivalen 2019 – efter tunga frånfällena

Artisterna i Melodifestivalen 2019 bär på alla svar. Foto: Jessica Gow/TT

I samband med att artisterna i Melodifestivalen presenteras brukar Christer Björkman alltid verka så nöjd. Jag som känner honom lite bättre har samma bild. Han brukar verkligen vara helnöjd nästan varenda gång. Han bara går och myser.

Då är det inte svårt att leverera trovärdiga intervjucitat om hur spännande årets startfält är.

Men den här gången berättade han något som faktiskt skruvar upp förväntningarna. Berättelsen börjar oväntat nog i artisterna som sista veckan innan presentationen tackade nej till att vara med.

– Sista veckan är det alltid ett par luckor som ska fyllas, och många år är de där sista avgörande för om det ska bli toppenår eller bara bra, säger Christer.

– Och vi hade faktiskt tre tunga frånfällen, tre stora etablerade artister inom ett dygn som inte blev av. Och ärligt talat: det gör inget, för det som vi satte in i stället är faktiskt lika bra. Andra år har det känts tungt. Loreen 2017 till exempel, herregud vilken skillnad det skulle ha blivit utan henne med reserven.

Ingen kan se så nöjd ut som Christer Björkman. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett annat mått som förpliktigar är Det Norska Testet. Även här fick Melodifestivalen 2019 höga betyg.

– Jag har en tradition att lyssna igenom låtarna med min norska motsvarighet, Mattias Carlsson. De har ju bara tio låtar i Norge, så jag tvingades välja ut tio av våra som fick tävlar mot honom. Då om inte inte förr insåg jag att det är mycket starka låtar i år.

– Jag glömmer aldrig när han spelade upp Alexander Rybak 2009. Det var liksom ingen idé för oss att ens ha en melodifestival, vi skulle aldrig kunna rubba den. Men den här gången var det Mattias som fick kredda mig.

Ett viktigt jobb för de tävlingsansvariga varje år är att försöka övertyga de etablerade artisterna att ställa upp. Melodifestivalen behöver sina affischnamn. Men det har inte varit ett projekt inför 2019.

– I år har det inte ens varit en fråga, för det har funnits hur mycket intressanta namn som helst. Det är inte varje år vi har det så. Oftast finns namnen, men då har vi kanske inte rätt låtar. Den här gången har det varit en uppsjö av bra musik att välja på.

Har vi några Eurovisionvinnare i det här startfältet då?

– Ja, kanske i alla fall fyra som kan ta sig upp på topp fem.

Melodifestivalen 2019: Bakom Bidragen

Uppladdningen har startat! Det är dags att syna startfältet i sömmarna. Du har läst den första delen av Bakom Bidragen 2019. Det här väntar de kommande veckorna:

• Del 1: Testen som skruvar upp förväntningarna
• Del 2: Ett tydligt 2019 – men inte humoristiskt
• Del 3: Balladernas återkomst
• Del 4: Hemliga framgångsformeln bakom veteranernas återkomst
• Del 5: Den kritiserade låtsuccén 2018 – så har den påverkat
• Del 6: Tradition – på ett nytt sätt

Läs också:

• Artisterna i Melodifestivalen 2019 – hela listan